Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης και ο Satnam Ghai στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης και ο Satnam Ghai στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης και ο Satnam Ghai παίζουν ινδική κλασσική μουσική στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

 

το Σάββατο 11 Μαΐου 2013 στις 21.00.

 

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί και φέτος τον Δημήτρη Ρουμελιώτη στο σιτάρ και τον Satnam Ghai στην τάμπλα για μια βραδιά με κλασσική ινδική μουσική.

 

Θα ακουστούν dhuns, συνθέσεις με ελαφρύ χαρακτήρα και ragas.

Raga σημαίνει αυτό που χρωματίζει το νου και κατ’ επέκταση επηρεάζει την αίσθηση και την ατμόσφαιρα. Είναι ένα μελωδικό σύστημα που σκοπό έχει σε συγκεκριμένες ώρες και εποχές να εκφράζει μια συναισθηματική διάθεση. Στο κονσέρτο θα ακουστούν μελωδίες που παίζονται το βράδυ και νυχτερινά ragas με ερωτικό, νοσταλγικό αλλά και σοβαρό χαρακτήρα καθώς και συνθέσεις του Δημήτρη Ρουμελιώτη και φυσικά αυτοσχεδιασμοί  και  ρυθμικές συνομιλίες με το σιτάρ και την τάμπλα.

 

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, αρχικά με το τραγούδι και αργότερα με την κιθάρα. Ένα κονσέρτο του Ravi Shankar στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1988 άλλαξε την πορεία του. Η ινδική κλασσική μουσική και το σιτάρ τον συνεπήραν και από τον Δεκέμβριο του 1989 άρχισε την τόσο γοητευτική όσο και επίπονη μύηση σε αυτή την απίστευτα πλούσια μουσική σχολή.

Ξεκίνησε έχοντας καθοδηγητή τον Ross Daly, το 1994 γνώρισε τον μεγάλο Rabindra Goswami από το Benares και έκτοτε ασχολείται εντατικά με τα ragas, ένα από τα είδη της ινδικής κλασσικής μουσικής.

 

Το 1999 ίδρυσε το συγκρότημα ''ΙΧΩΡ'' και έχει δώσει κονσέρτα στην Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα και τον Φεβρουάριο 2001 στο Benares της Ινδίας.

Επίσης συμμετείχε με το σιτάρ στο μουσικό CD ''Αmpela'' του Αρμένικου συγκροτήματος Nor Dar και της κορυφαίας Ινδής τραγουδίστριας Lakshmi Shankar, νύφης του Ravi Shankar.

Εκτός από τα ragas δημιουργεί και δικές του συνθέσεις και έχει μελοποιήσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

 

 

O Satnam Ghai γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Punjab της Ινδίας και αφιερώθηκε στη μάθηση του κρουστού τάμπλα από μικρή ηλικία. Ανήκει σε μια από τις σπουδαιότερες σχολές τάμπλα με δάσκαλο τον Ustad Alla Rakha, μόνιμο συνεργάτη του Ravi Shankar και πατέρα του θρυλικού Zakir Hussain. Απο το 1999 βρίσκεται στην Ελλάδα και συμμετέχει σε κονσέρτα ινδικής κλασσικής μουσικής με τον Δημήτρη Ρουμελιώτη, σε σεμινάρια και συναυλίες με τον Ross Daly, τον Τηλέμαχο Μούσα και άλλους σημαντικούς μουσικούς.

 

Το μουσείο θα είναι επισκέψιμο μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Σχετικές ειδήσεις
Έργα για βιόλα και πιάνο από την ΚΟΑ στο Μουσείο Μπενάκη
06.02.2017 12:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη μουσική πλατφόρμα PIREOS 138
20.12.2016 14:20
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο PIREOS 138 τη μουσική πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει βήμα σε curators από το χώρο της μουσικής να παρουσιάσουν και να συστήσουν το κοινό σε νέους ήχους και μουσικούς πειραματισμούς.
Η ΚΟΑ επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη
09.11.2016 16:24
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με το θεματικό κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Η τρίτη συναυλία της ΚΟΑ στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη
12.05.2016 14:54
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας την πολυετή τους συνεργασία.
Η ΚΟΑ για τέσσερις συναυλίες στο Μουσείο Μπενάκη
15.03.2016 15:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει με το φετινό θεματικό της κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία» στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας τη πολυετή τους συνεργασία.