Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

«Ψηφιδωτά του Σήμερα»: έκθεση της Δάφνης Αγγελίδου στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

«Ψηφιδωτά του Σήμερα»: έκθεση της Δάφνης Αγγελίδου στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει στο αίθριο την αναδρομική έκθεση των ψηφιδωτών έργων της Δάφνης Αγγελίδου με τίτλο «Ψηφιδωτά του Σήμερα».

 

Τα εγκαίνια εντάσσονται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων (18 Μαΐου).

Ο κόσμος της Αγγελίδου είναι ένας κόσμος «στοιχειωμένος». Ένας κόσμος σχεδόν υπερβατικός εν αναμονή μιας ενδεχόμενης εμφάνισης (σπίτια, τοπία, αγροτικά και εικαστικά), με έντονη την παρουσία της απουσίας. Χώροι διαμορφωμένοι, οριστικοί και τετελεσμένοι, όσο και η στερεότητα του κυρίαρχου υλικού που τους διαμορφώνει, δηλαδή οι πέτρινες και μαρμάρινες ψηφίδες. Χώροι στους οποίους ο χρόνος έχει πετρώσει, μετατρέποντας έτσι τη στιγμή σε διαχρονικότητα. Μάλιστα, ακόμα και όταν η ανθρώπινη παρουσία είναι έκδηλη (διαβάσεις, διαβάτες), η κάλυψη κάτω από  ομπρέλα καθιστά την παρουσία αυτή απουσία, μετατρέποντάς τις ανθρώπινες μορφές σε τυποποιημένα ανδρείκελα. Εδώ πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος στερείται εσωτερικής κάλυψης, και άρα συνοχής, και την αναθέτει σε ένα αντικείμενο εκτός εαυτού, την ομπρέλα.

 

 

Τελικά η Αγγελίδου θέτει την προβληματική της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, ως σκηνικού όπου κινούνται ανθρώπινες απρόσωπες φιγούρες, δηλωτικές της ταυτόχρονης παρουσίας και απουσίας τους. Τα έργα αυτά της Δάφνης Αγγελίδου, τοποθετημένα στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στον ίδιο τόπο με το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, γίνονται δηλωτικά της διαχρονικότητας της τέχνης του ψηφιδωτού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα η έκθεση αυτή ανταποκρίνεται στους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στην καρδιά της πόλης της Αθήνας. Η εικαστικός Δάφνη Αγγελίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Εικαστικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήριο ψηφιδωτού. Έχει σπουδάσει ζωγραφική με τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα στην ΑΣΚΤ. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί 7, Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο «ΩΡΑ», Χώρος Τέχνης 24, κ.ά.), και έχει λάβει μέρος σε εκατό περίπου ομαδικές-θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, σε μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Αντρέας Ιωαννίδης, ιστορικός τέχνης αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Οδύσσειες: Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
27.09.2016 12:35
Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Οδύσσειες», αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ομαδική έκθεση στον Ιανό
02.06.2016 13:33
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση τιμώντας το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
01.06.2016 11:09
Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Ιουνίου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.