Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης στο θέατρο Διά Δύο

Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης στο θέατρο Διά Δύο

Το θέατρο «Διά Δύο» παρουσιάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νικόλα Μίχα.

 

 

Στην άκρη του κόσμου, το Κράτος και η Βία, υπηρέτες του Δία, οδηγημένοι από τον Ήφαιστο, φέρνουν τον Προμηθέα σε έναν έρημο βραχότοπο, για να τον αλυσοδέσουν.

 

Ο τιμωρημένος δεσμώτης- ήρωας , φορέας τού πολιτισμού και σύμβολο τής αγάπης και του αλτρουισμού, πληρώνει το τίμημα για τη διάδοση της φωτιάς, της γνώσης, της τέχνης και εν τέλει της μεταμόρφωσης των ανθρώπων σε πνευματικά όντα. Είναι ο επαναστάτης που τα βάζει με τη νέα εξουσία και υπομένει ένα αιώνιο μαρτύριο ντροπής και πόνου για την αμαρτία του.

 

 

Ένα αρχαίο κείμενο πιο σύγχρονο από ποτέ. Ένας πολυπαθής ήρωας, με πνεύμα ανυπότακτο. Κόντρα σε θεούς, και κατεστημένα υποστηρίζει μέχρι τέλους τα ιδανικά του, πληρώνοντας το τίμημα των πράξεών του. Ένας από μας.

 

 

Το αριστουργηματικό κείμενο του Αισχύλου, παίρνει σάρκα και οστά τον Απρίλιο στη σκηνή του θεάτρου Δια Δύο, σε σκηνοθεσία Νικόλα Μίχα, συνθέτοντας την τριλογία της Προμηθείας. Η απόδοση του κειμένου, είναι βασισμένη στη μετάφραση του Ι. Γρυπάρη, ενώ η σύνθεση όλης της ιστορίας του Προμηθέα γίνεται με τη συμβολή στίχων του Ησίοδου, αποσπασμάτων του Αισχύλου και στίχων του Ν. Βρεττάκου.

 

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Νικόλας Μίχας

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Μυριέλλα Κουρεντή, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Βαγγέλης Παπαδάκης, Κατερίνα Σπυροπούλου, Ορέστης Τρίκας, Πάνος Τρουμπουνέλης.

 

Μουσική: Δημήτρης Μαραμής

Κίνηση - Χορογραφία: Κατερίνα Σπυροπούλου

Σκηνικά: Μαντώ Ψυχουντάκη

Κοστούμια: Χρυσούλα Παπασταμούλη

Φωτισμοί: Γιώργος Τάντος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Γαλάτη, Ζένια Αγκιστριώτη

Βοηθός σκηνογράφου: Γιώτα Κουρνούτη

Βοηθός ενδυματολόγου: Χρύσα Μενύχτα

Μουσική διδασκαλία: Δέσποινα Πολυκανδρίτου

Κοσμήματα: Μαρία Μυλωνά

Προσαρμογή κειμένου: Σωκράτης Λούπας

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

studio ηχογράφησης: white studio - greggy K.

 

 

 

Στο βίντεο της παράστασης, σκηνοθεσία έκανε ο Νικόλας Μίχας, διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιώργος Τάντος, μουσική έγραψε ο Δημήτρης Μαραμής.

 

 

Τις αφηγήσεις στο βίντεο έκαναν οι (αλφαβητικά): Ειρήνη Δούκα, Ειρήνη Μπαλτά, Βασίλης Παπαδημητρίου .

 

 

Στο βίντεο τραγούδησαν οι (αλφαβητικά): Ειρήνη Δούκα, Γρηγόρης Κόλλιας, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Βασίλης Παπαδημητρίου, Ντέπη Σακελλαρίου.

Στο βίντεο εμφανίζονται οι (αλφαβητικά): Μάνος Αντωνιάδης, Λάζαρος Βαρτάνης, Μαρία Γαλάτη, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Ειρήνη Δούκα, Δημήτρης Καρατζιάς, Γρηγόρης Κόλλιας, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Ειρήνη Μπαλτά, Βασίλης Μπαμπούνης, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Σπυροπούλου, Αλκμήνη Σταθάτου, Χάρις Συμεωνίδου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Γιώργος Χρανιώτης, Αποστόλης Ψάρρος.

 

 

Παραγωγή: The Terra Incognita Art Company,  Τέχνη Διά Δύο

 

Σχετικές ειδήσεις
Προμηθέας Δεσμώτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη στο θέατρο Πέτρας
23.09.2016 14:01
Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη θα παρουσιαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 στο Θέατρο Πέτρας.
Προμηθέας Δεσμώτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη σε μίνι περιοδεία
15.09.2016 13:43
Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη θα παρουσιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ιστορικής Ανάπτυξης “Θερμοπύλες”, στις 27 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας και στις 7, 8, 9, 10 Οκτωβρίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.
Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Δάσους
20.07.2016 11:32
Η Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά συνεχίζει το ταξίδι της στο Θέατρο Δάσους την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016.
Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά σε περιοδεία
17.06.2016 10:44
Η Ορέστεια του Αισχύλου ξεκινάει το ταξίδι της στις 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Γιάννης Χουβαρδάς, με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας.
Αισχύλου, Ορέστεια σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
31.05.2016 12:53
Αισχύλου, Ορέστεια. 8 & 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιάννης Χουβαρδάς με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Πρόκειται για την μοναδική σωζόμενη αρχαία τριλογία. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες.