Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κυριάκος Κατζουράκης: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Κυριάκος Κατζουράκης: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Η αναδρομική έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει σημαντικά έργα από όλες τις φάσεις της δημιουργικής του πορείας, ξεκινώντας από την περίοδο της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε.

 

Ειδικό βάρος δίνεται στην ενεργό συμμετοχή του στη δημιουργία των «Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών» (μαζί με τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Κλεοπάτρα Δίγκα, Χρόνη Μπότσογλου και Γιάννη Ψυχοπαίδη) και στα έργα που προέκυψαν από αυτή τη συνεργασία. Τα χρόνια μέχρι το 1972, οπότε ο Κατζουράκης φεύγει για το Λονδίνο, χαρακτηρίζονται από έργα έντονα πολιτικά, με κριτική διάθεση συνδυασμένη συχνά με ευδιάκριτη ειρωνεία και σατιρικό πνεύμα.

 

Η μετάβαση από τη δικτατορία της Αθήνας, που είχε ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια, στις συνθήκες απόλυτης ελευθερίας του Λονδίνου, ισοδυναμούσε με την αποκάλυψη ενός νέου κόσμου. Οι επισκέψεις στα Μουσεία, οι επαφές με τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και φυσικά η εμπειρία των σπουδών σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον , δημιουργούν με τον καιρό ένα ισχυρό υπόβαθρο. Επιπλέον, η παραμονή στο Λονδίνο συντέλεσε στην επανεκτίμηση των ελληνικών «προτύπων» του, όπως ο Τσαρούχης , ο Κόντογλου και ο Θεόφιλος. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, προκύπτουν σπουδαία έργα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.

 

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συνδέεται με την προσπάθεια του καλλιτέχνη να αναδείξει τις σχέσεις της ζωγραφικής με άλλες τέχνες (φωτογραφία, κινηματογράφος, θέατρο, ποίηση, λογοτεχνία) και τη δυνατότητα σύγκλισής τους σε ένα ολικό έργο . Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά σημαντικές συνεργασίες με ανθρώπους από άλλους χώρους εκτός της ζωγραφικής. Το έργο που σηματοδοτεί όχι μόνο την ευόδωση της προσπάθειας, αλλά και την απόφασή του να καταλήξει σε επιλογές που τον συνοδεύουν στην δουλειά του ως σήμερα, είναι το Τέμπλο – Οίκος Ενοχής (1991-1994), το οποίο δεσπόζει στον δεύτερο χώρο της έκθεσης. Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο στο οποίο συναντιούνται η ζωγραφική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική .

 

 

Παρουσιάζονται, επίσης, δημιουργίες από τις άλλες μεγάλες ενότητες έργων, την Προσωπογραφία και το Δρόμο προς τη Δύση, στον οποίο ο Κατζουράκης θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους μετανάστες. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο Κατζουράκης, ενώ επιπλέον θα υπάρχουν μακέτες και υλικό από θεατρικές παραστάσεις. Συνολικά, εκτίθενται περίπου ογδόντα έργα, κατά κύριο λόγο μεγάλων διαστάσεων, που προέρχονται από Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από την ομότιτλη έκδοση με εκτενή κείμενα των Μάνου Στεφανίδη και Κώστα Παπαχρίστου.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

-          Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τέχνη και κρίση»

Αμφιθέατρο , Κτήριο οδού Πειραιώς

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, ώρα έναρξης 12:00

-          Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Κατζουράκη Τάξη στο χάος (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).

Ομιλητές: Κ. Αρβανίτης, Π. Ρηγοπούλου, Μ. Στεφανίδης, Κ. Κατζουράκης

Προβολές ταινιών σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη

Εντός του εκθεσιακού χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης

Γλυκιά μνήμη, κάθε Παρασκευή 20:00

Δρόμος προς τη Δύση, κάθε Σάββατο 12:00

Μικρές εξεγέρσεις, κάθε Κυριακή 12:00

Ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη

Παρασκευή 10 Μαΐου, ώρα 19:00

Σάββατο 11 Μαΐου, ώρα 11:00

Παρασκευή 24 Μαΐου, ώρα 19:00

Σάββατο 25 Μαΐου, ώρα 11:00

Παρασκευή 7 Ιουνίου, ώρα 19:00

Σάββατο 8 Ιουνίου, ώρα 11:00

Παρασκευή 21 Ιουνίου, ώρα 19:00

Σάββατο 22 Ιουνίου, ώρα 11:00

Παρασκευή 5 Ιουλίου, ώρα 19:00

Σάββατο 6 Ιουλίου, ώρα 11:00

Παρασκευή 19 Ιουλίου, ώρα 19:00

Σάββατο 20 Ιουλίου, ώρα 11:00

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο €2.

Σχετικές ειδήσεις
Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao, αναδρομική έκθεση της 'Οπυς Ζούνη στο Μουσείο Μπενάκη
06.12.2016 13:49
Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο κτήριο της οδού Πειραιώς, εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση της εικαστικού Όπυς Ζούνη με τίτλο Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao,η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.