Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Αλέξανδρος Κιουπκιολής: Ομιλία – συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Αλέξανδρος Κιουπκιολής: Ομιλία – συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή;” ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής θα συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες την επιμελήτρια της έκθεσης Ελπίδα Καραμπά και το κοινό

 

την Τρίτη, 9 Απριλίου 2013 στις 7.00 μ.μ. στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

 

 

Ο ομιλητής με πλαίσιο τα έργα των Νίκου Αρβανίτη, Μαίρης Ζυγούρη και Γιώτας Ιωαννίδου και την επιμελητική σειρά “Δικαίωμα Αρχείου”, διατυπώνει μια σειρά προβληματισμών που αφορούν την τωρινή συνθήκη. Στην Ελλάδα της κρίσης, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών σχέσεων και ο ηγεμονικός αγώνας γύρω από αυτές επικεντρώνεται στη συγκρότηση και την ανα-συγκρότηση των υποκειμένων μιας δυναμικής αντίστασης ή της παραίτησης/πειθάρχησης και της υποταγής. Η αρχειακή τέχνη, που επανεπεξεργάζεται  δημιουργικά τη μνήμη και την ιστορία, μπαίνει στην καρδιά αυτών των βιοπολιτικών μαχών καθώς ανασύρει  στιγμές δράσης, αντίστασης ή/και αδράνειας στο παρελθόν που συνδιαμόρφωσαν συναισθηματικά, ιδεολογικά,  αισθητικά και πολιτικά τα υποκείμενα του παρόντος για να προβάλει λησμονημένες δυνατότητες ή να κάνει  το παρελθόν, και τις υποκειμενικότητες που κατασκεύασε, αντικείμενα κριτικής αναθεώρησης και μετασχηματισμού.

Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής διδάσκει πολιτική θεωρία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.
Massage the History: ομαδική έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
11.01.2016 14:21
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 την ομαδική έκθεση Massage the History - Iστορικό τεκμήριο & καλλιτεχνική πρακτική.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο
30.10.2015 11:56
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου και στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής*, εκθέτει έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στο Λαύριο.
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.