Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αλέξανδρος Κιουπκιολής: Ομιλία – συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Αλέξανδρος Κιουπκιολής: Ομιλία – συζήτηση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Τι θα Έλεγα αν Είχα Φωνή;” ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής θα συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες την επιμελήτρια της έκθεσης Ελπίδα Καραμπά και το κοινό

 

την Τρίτη, 9 Απριλίου 2013 στις 7.00 μ.μ. στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

 

 

Ο ομιλητής με πλαίσιο τα έργα των Νίκου Αρβανίτη, Μαίρης Ζυγούρη και Γιώτας Ιωαννίδου και την επιμελητική σειρά “Δικαίωμα Αρχείου”, διατυπώνει μια σειρά προβληματισμών που αφορούν την τωρινή συνθήκη. Στην Ελλάδα της κρίσης, η αναδιάρθρωση των κοινωνικών σχέσεων και ο ηγεμονικός αγώνας γύρω από αυτές επικεντρώνεται στη συγκρότηση και την ανα-συγκρότηση των υποκειμένων μιας δυναμικής αντίστασης ή της παραίτησης/πειθάρχησης και της υποταγής. Η αρχειακή τέχνη, που επανεπεξεργάζεται  δημιουργικά τη μνήμη και την ιστορία, μπαίνει στην καρδιά αυτών των βιοπολιτικών μαχών καθώς ανασύρει  στιγμές δράσης, αντίστασης ή/και αδράνειας στο παρελθόν που συνδιαμόρφωσαν συναισθηματικά, ιδεολογικά,  αισθητικά και πολιτικά τα υποκείμενα του παρόντος για να προβάλει λησμονημένες δυνατότητες ή να κάνει  το παρελθόν, και τις υποκειμενικότητες που κατασκεύασε, αντικείμενα κριτικής αναθεώρησης και μετασχηματισμού.

Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής διδάσκει πολιτική θεωρία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

 

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
28.03.2016 13:09
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ προσκαλούν τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, εξειδικευμένο στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, για την επιμέλεια μιας Έκθεσης οπτικών ψευδαισθήσεων, όπου θα εκθέσει σχετικές κατασκευές από τις 31 Μαρτίου 2016.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.