Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Book review: Μετά το χιόνι – Σόφι Κρόκετ
Δημοσίευση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013 11:50
Book review: Μετά το χιόνι – Σόφι Κρόκετ

Ορισμένα βιβλία, προορίζονται για να διαβαστούν από έφηβους. Άλλα πάλι, για να διαβαστούν από ενήλικες.

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

Και μπορεί το "Μετά Το Χιόνι" να υπάγεται θεωρητικά στην πρώτη κατηγορία ωστόσο, είναι ένα ανάγνωσμα ξεχωριστό που καλό θα ήταν να διαβαστεί και από τα δύο ηλικιακά target group καθώς, τα μηνύματα που θέλει να περάσει, είναι εξαιρετικά σημαντικά και δοσμένα με έναν τρόπο μοναδικό, χαρακτηρισμένο από λυρικότητα και ευαισθησία, κάτω από το πέπλο της σκληρότητας που εμείς οι άνθρωποι, ξέρουμε πάρα πολύ να γεννάμε και να τρέφουμε. Κι αν το γοητευτικό και σκοτεινό του εξώφυλλο, δεν σας έχει ήδη προκαλέσει ώστε να το πάρετε στα χέρια σας, ίσως σας πείσουν όσα ακολουθήσουν.

 

Ο δεκαπεντάχρονος Γουίλο, ζει μαζί με την οικογένειά του στα χιονισμένα βουνά μιας επαρχίας, που ζει μια νέα εποχή παγετώνων. Μακριά από τις πόλεις, και χωρίς να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να θεωρούνται νόμιμοι πολίτες, ο Γουίλο και οι δικοί του, κάνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να επιβιώσουν. Η καθημερινότητά τους δύσκολη, αλλά ελεύθερη. Μπορεί να είναι "Αδέσποτοι" όμως, δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν κανέναν. Όλα όμως αλλάζουν όταν η οικογένεια του Γουίλο απομακρύνεται από δυνάμεις των αρχών και εκείνος, μένει πίσω μόνος του. Το μοναδικό που μπορεί να κάνει, είναι να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης των δικών του ανθρώπων, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να επιστρέψουν σπίτι τους. Ένα ταξίδι που θα του δείξει διάφορες πλευρές της ζωής που ούτε καν, να φανταστεί δεν μπορούσε. Ένα ταξίδι επιβίωσης αλλά και συνειδητοποίησης για το ποιος πραγματικά είναι, και τι μπορεί να κάνει.

 

Συμβαίνει κάτι περίεργο με τον βιβλίο της Crockett. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, αν και σε παρασύρει, αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να το αγαπήσεις. Πως όσο κι αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να του δώσεις μια θέση στην καρδιά σου. Όταν πλέον έχεις γυρίσει και την τελευταία σελίδα, ξαναφέρνοντας στο μυαλό σου κάθε πτυχή της ιστορίας, αντιλαμβάνεσαι πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Γιατί τελικά, συνειδητοποιείς πως αγαπάς αυτή την ιστορία, πως έχει μπει βαθιά μέσα στο μεδούλι σου, προκαλώντας σου σκέψεις για το μέλλον του κόσμου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας, ένα μέλλον που όσο το σκεφτόμαστε, δεν φαντάζει τόσο μακρινό. Από τη φύση μας, είμαστε άγρια αρπακτικά, ικανά να κατασπαράξουμε τις σάρκες οποιουδήποτε προκειμένου να επιβιώσουμε, να πετύχουμε τους σκοπούς μας. Θεωρητικά, αν κάτι μας διαχωρίζει από τα ζώα, αυτό είναι η δυνατότητα σκέψης και επιλογής. Όμως τελικά, κατά πόσο αξιοποιούμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά για το κοινό καλό; Μάλλον πολύ λίγο!

 

Η γραφή της Crockett είναι ταξιδιάρικη, ποιητική, πλημμυρισμένη από λυρικότητα, που σε γοητεύσει και σε ταξιδεύει. Άλλες φορές σου γεννά αισθήματα απελπισίας και άλλες πάλι, αισιοδοξίας. Κάποιες στιγμές, ζεσταίνει την καρδιά σου και άλλες, σου προκαλεί τρόμο, σε κάνει να ανατριχιάζεις μέχρι βαθιά μέσα σου, σε προκαλεί να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και να αναλογιστείς, ποιος πραγματικά είσαι, τι είσαι ικανός να κάνεις, μέχρι που μπορείς να φτάσεις και για ποιον λόγο. Είσαι περισσότερο άνθρωπος ή ζώο; Λειτουργείς με το συναίσθημα ή με κτηνώδη ένστικτα; Και αν κόσμος μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο τελικά, η θέση σου μέσα σε αυτόν, ποια είναι πραγματικά; Μπορείς να καθορίσεις εσύ ο ίδιος το μέλλον σου, να αλλάξεις την πορεία σου; Μπορεί να χτίσεις μια νέα ζωή οπουδήποτε, αρκεί να έχεις πραγματικά βαθιά μέσα στην καρδιά σου, την θέληση και την πίστη που απαιτείται για να πετύχεις κάτι τέτοιο;

 

Η ιστορία αυτή, είναι ένα δυστοπικό παραμύθι που όμως, δεν κρύβει κανένα στοιχείο φανταστικού μέσα σου. Το μόνο που κρύβει, είναι η αλήθεια για το ποιοι είμαστε και που οδηγούμαστε, για το που οδηγούμε την ίδια μας την ύπαρξη, τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Και τελικά, πως επιλέγουμε να πράξουμε; Να ζήσουμε παθητικά, απλά και μόνο καταφέρνοντας να επιβιώσουμε, να προχωρήσουμε σε μια επανάσταση που μπορεί να αλλάξει τα πάντα και να σώσει τους λίγους, ή μήπως να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και πως ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν αλλάξουμε βαθιά μέσα μας εμείς οι ίδιοι; Όχι ψάχνοντας την ελπίδα κάπου εκεί έξω αλλά, στα βαθύτερα μονοπάτια του μυαλού, της ψυχής και της καρδιά μας. Γιατί σπίτι μας, είναι όπου είναι η καρδιά μας, όπου ζει η θέληση για να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον, έναν καλύτερο κόσμο, ακόμα κι όταν τα σκοτάδια μας τρομοκρατούν και οι συνθήκες, προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

 

Ταυτότητα βιβλίου:

Συγγραφέας: S. D. Crockett

Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία

Έτος Έκδοσης: 2013

Αρ. σελίδων: 368

ISBN: 978-960-501-712-5

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.