Ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (International Board on Books for Young People) / Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τα βραβεία σε δημιουργούς βιβλίων παραγωγής 2012.

Τέσσερα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν. Συγκεκριμένα:

 

Το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα για βιβλίο πολύχρωμης εικονογράφησης απέσπασαν οι Βάσω Ψαράκη και Σοφία Μαντουβάλου για Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος (εξ ημισείας με τον εικονογράφο Α. Κυριτσόπουλο).

Ένα λαϊκότροπο παραμύθι της Σοφίας Μαντουβάλου, υπέροχα εικονογραφημένο από τη Βάσω Ψαράκη. Μια ευτυχής συνύπαρξη δύο μεγάλων δημιουργών. Να αναφέρουμε ότι η Σοφία Μαντουβάλου είναι υποψήφια και για το Διεθνές Βραβείο Andersen.

Το Βραβείο σε μεταφραστή στα ελληνικά ξένου βιβλίου παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας απέσπασε η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου για το βιβλίο Το τέρας έρχεται του Πάτρικ Νες.

Ένα σπάνιο μυθιστόρημα που κλείνει μέσα του αγάπη, απώλεια και ελπίδα. Το κορυφαίο (σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων Βρετανών κριτικών) νεανικό βρετανικό μυθιστόρημα των τελευταίων ετών. Η βράβευση του βιβλίου με το Carnegie Medal για το κείμενο του Νες και με το Greenaway Medal για τις εικόνες του Κέυ έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη αυτή.

Το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα απέσπασε το βιβλίο Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι. Μάθε πώς τον φόβο να μειώσεις κι εσύ κεφάλι να σηκώσεις του Ανδρέα Αρματά.

Ένα παραμύθι που βοηθάει τα παιδιά να ορθώσουν ανάστημα και να σηκώσουν κεφάλι. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό θεραπευτικό παραμύθι και από τα λίγα διεθνώς, ένα παραμύθι που ενσωματώνει την τεχνική της δημιουργικής φαντασίας και αξιοποιεί τη δύναμη της σκέψης.

Επίσης, το βιβλίο Το ψάρι στον ουρανό του Φρίντρικ Έρλινγκς σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη τιμήθηκε με αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της IBBY.

 Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα ενηλικίωσης με το οποίο θα ταυτιστεί κάθε έφηβος. Το ίδιο βιβλίο έχει αποσπάσει και το Βραβείο Μετάφρασης από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας.