Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Παντελής Χανδρής – Ζήτημα πίστης: Έκθεση στη γκαλερί Έλικα

Παντελής Χανδρής – Ζήτημα πίστης: Έκθεση στη γκαλερί Έλικα

Η γκαλερί Έλικα φιλοξενεί την νέα ατομική έκθεση του Παντελή Χανδρή, που φέρει τον τίτλο «Ζήτημα πίστης».

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Απριλίου έως και τις 25 Μαΐου 2013, ενώ τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, στις 20.00.

 

Δύο χρόνια μετά την προηγούμενή  ατομική του έκθεση με τίτλο «Ο Άνθρωπος είναι ένα νησί», ο Χανδρής παρουσιάζει τέσσερα τσιμεντένια ανοικτά βιβλία. Μέσα από τις σελίδες τους, αναδυόταν ή βυθιζόταν ένα δαιδαλώδες αρχιτεκτόνημα. Ήταν το εγχειρίδιο για την κατασκευή ενός καταφυγίου (bunker). Στη νέα του έκθεση, τα αναπτύγματα αυτά αναδιπλώνονται, δίνοντας τη θέση τους σε ένα ογκώδες κλειστό τσιμεντένιο βιβλίο.

 

Αυτή την νέα ενότητα την  πλαισιώνουν νησιά. Χέρσα, έρημα, απόκοσμα. Η φύση εδώ μοιάζει να επανακτά την πρωτόγονη αγριότητα της. Σε δύο βιντεοπροβολές προβάλλονται τέσσερεις τόποι  να αποκαλύπτονται στον θεατή, περιστρεφόμενοι κατά 360ο γύρω από τον εαυτό τους. Τέσσερα νησιά – τέσσερεις τόποι οριοθετούν έναν χώρο που αιωρείται μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού.

 

Ο Χανδρής μέσα από μια ποικιλία εικαστικών διαχειρισμών, ως ένας σύγχρονος περιηγητής – φυσιοδίφης, αποκαλύπτει την συνεχή διαλεκτική του χώρου με διαφορετικές χρονικότητες. Μέσα από μία σειρά αυτοτελών σχεδίων μεγάλης τεχνικής ακρίβειας και λεπτομέρειας, αποτυπώνει  τους μορφολογικούς τους μετασχηματισμούς, καθώς φωτίζονται από τη κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης. Η απουσία χρώματος, του ουρανού καθώς και της θάλασσας, εντείνουν το αίνιγμα της ύπαρξης και θέσης των τόπων αυτών. Σε διαφορετικά είδη χαρτιών σχεδιάζοντας, ιχνογραφώντας και τυπώνοντας, συνθέτει μία υβριδική τοπιογραφία. Πάνω της μαύρα ριζόχαρτα τα οποία φέρουν αποτυπώσεις αστερισμών, γίνονται λεπτεπίλεπτα προστατευτικά κελύφη, που παίρνουν τη θέση των νήσων. Ο έναστρος ουρανός γίνεται ο τόπος.

 

Με ξύλινα μέτρα οικοδομής δημιουργεί μια in situ εγκατάσταση (είναι άραγε αυτοί οι αφιλόξενοι όγκοι μετρήσιμοι;), επιχειρώντας να κατασκευάσει ένα  φανταστικό τόπο.

 

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Παντελής Χανδρής γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις. Το 2010 βραβεύθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών για το έργο του ”Ens Solum” (a.antonopoulou.art 2007). Είναι καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Σχετικές ειδήσεις
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Έκθεση της Βάσως Γκαβαϊσέ στην γκαλερί ΑΔ
07.04.2016 15:14
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση της Βάσως Γκαβαϊσέ στην γκαλερί ΑΔ.
Ciò che vedi e: Έκθεση του Γεράσιμου Βαλεντή στη γκαλερί του The Sowl
28.03.2016 15:16
Η γκαλερί του The Sowl παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Γεράσιμου Βαλεντή με τίτλο “Ciò che vedi e”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016.
Αόρατα Νήματα: έκθεση της Στέλλας Μελετοπούλου στη γκαλερί Σκουφά
16.03.2016 10:01
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 στις 7.30 μ.μ., εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση της Στέλλας Μελετοπούλου με τίτλο Αόρατα Νήματα σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 9 Μαΐου.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).