Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Déjà vécu: ομαδική έκθεση στον πειραματικό χώρο Ανάμεσα

Déjà vécu: ομαδική έκθεση στον πειραματικό χώρο Ανάμεσα

Ο πειραματικός χώρος Ανάμεσα παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Déjà vécu  σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα από την Τετάρτη 3 Απριλίου έως το Σάββατο 27 Απριλίου 2013.

 

Η αίσθηση του déjà vécu είναι μια ιδιαίτερη και έντονη μορφή της διαταραχής της αντίληψης που ονομάζουμε προμνησία ή déjà vu. Το υποκείμενο δεν έχει την εντύπωση απλώς ότι έχει δει αλλά πως έχει πράγματι ζήσει στο παρελθόν την κατάσταση που βιώνει εκείνη τη στιγμή.

Είναι η στιγμή που το γεγονός φαίνεται οικείο ενώ η γνώση το διαψεύδει, ένας απόκοσμος συγχρονισμός που καθιστά την εμπειρία άχρονη. Μια υποτιθέμενη ανάμνηση του παρελθόντος που δεν είναι τίποτε άλλο παρά τραύμα του παρόντος.

 

Η έκθεση Déjà vécu περιλαμβάνει έργα τα οποία αναγνωρίζουν, άλλοτε ποιητικά, άλλοτε υπονομευτικά, άλλοτε ειρωνικά, προσωπικά βιώματα ως δομικά στοιχεία της συλλογικής μνήμης. Εξετάζει ανθρωποκεντρικά τον τρόπο με τον οποίο το ατομικό συνθέτει ένα κοινό τόπο. Τα έργα αφηγούνται την παράδοξη ωρίμανση της ελληνικής οικογενειακής παράδοσης, την καινούργια αντίληψη της εντοπιότητας, την προσωπική ανάγνωση της Ιστορίας, την πορεία από το αναλογικό μέχρι το ψηφιακό, τους ποιητικούς αναχρονισμούς που στοιχειώνουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική πράξη. Είναι εσωτερικοί μονόλογοι που γίνονται επικοινωνία. Απόπειρες κατανόησης του παρόντος μέσα από στοιχεία προσωπικής και συλλογικής ιστορίας που αποδεικνύονται διαταραχές της μνήμης, βασανιστικές επαναλήψεις της εμπειρίας.

 

Καλλιτέχνες: Χρήστος Βαγιάτας, Γιώργος Γύζης, Αλεξία Καραβέλα, Πάνος Ματθαίου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κοσμάς Νικολάου , Απόστολος Ντελάκος, Ιωάννα Ξημέρη, Δημήτρης Παπουτσάκης, Αγγελική Σβορώνου, Extra-conjugale

 

Επιμέλεια: Εβίτα Τσοκάντα

 

Κάθε Κυριακή η επιμελήτρια της έκθεσης θα πραγματοποιεί ξενάγηση για το κοινό. Την Κυριακή 14 Απριλίου οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν τα έργα τους στο χώρο της έκθεσης.

Σχετικές ειδήσεις
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
Ελληνική τέχνη και design: Ομαδική έκθεση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης
13.07.2016 14:55
Για τη θερινή περίοδο του 2016 το ξενοδοχείο St Nicolas Bay στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο, την γκαλερί "Αργοναύτης", ομαδική έκθεση Ελλήνων εικαστικών, καθώς και επιλεγμένους σχεδιαστές από την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Αντιπραγματισμός: Ομαδική έκθεση στον χώρο τέχνης Ηώς
30.05.2016 12:01
Ο Χώρος Τέχνης Ηώς παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Αντιπραγματισμός», μία πρωτότυπη ομαδική έκθεση βασισμένη στη λογική της ανταλλακτικής οικονομίας, από την Πέμπτη 2 Ιουνίου μέχρι και το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016.
Ασκήσεις επί… Χάρτου: Ομαδική έκθεση της ΑΣΚΤ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου
19.04.2016 13:04
Η Ομαδική Έκθεση «Ασκήσεις επί… Χάρτου» του Η' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου, θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2016.
Αναμαδαλισμός: Ομαδική έκθεση στον Χώρο Τέχνης Ηώς
04.04.2016 15:12
Ο Χώρος Τέχνης Ηώς παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Αναμαδαλισμός» από τις 12 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2016.