Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
Καταραμένοι Θεοί – Τζόζεφιν Αντζελίνι (Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη)
Δημοσίευση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 13:49
Καταραμένοι Θεοί – Τζόζεφιν Αντζελίνι (Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη)

Ένα είναι σίγουρο... Η Josephine Angelini έχει έναν και μοναδικό σκοπό... να μας πεθάνει!  Ω, ναι φίλοι μου!

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

Αν έχετε διαβάσει το "Χαμένοι Θεοί" και δεν έχετε προχωρήσει ακόμα στο "Καταραμένοι Θεοί", μπορείτε να υποθέσετε από το παραπάνω σχόλιο τι σας περιμένει ή τουλάχιστον, να πάρετε μια μικρή, πολύ μικρή γεύση. Γιατί αν ήταν σχεδόν αδύνατον να αφήσεις από τα χέρια σου το πρώτο βιβλίο της σειράς, ξεκινώντας να διαβάζεις το δεύτερο, το πιθανότερο είναι πως θα σηκώσεις το βλέμμα σου από τις σελίδες του μόνο όταν θα έχεις διαβάσει και την τελευταία και μάλιστα, με ένα ύφος συγχυσμένο από όλα εκείνα με τα οποία θα έχεις έρθει αντιμέτωπος καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης και απορημένο καθώς θα είσαι βέβαιος πως η συγγραφέας αστειεύεται και δεν μπορεί να σε παρατάει σύξυλο στο συγκεκριμένο σημείο όπου πραγματικά το κάνει. Και όμως το κάνει και για κακή μας τύχη, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό ακόμα πριν να πάρουμε το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς στα χέρια μας.

 

Η Έλεν έχει μάθει πλέον την αλήθεια για την καταγωγή της, για το ποια είναι και τι μπορεί να κάνει καθώς και για το ποια είναι η αποστολή που σύμφωνα με την προφητεία καλείται να εκτελέσει. Έτσι, κάθε βράδυ, κατεβαίνει στον κόσμο των νεκρών, στον Άδη, ψάχνοντας να βρει τον τρόπο εκείνο που θα απελευθερώσει τους Επίγονους από τον όρκο του αίματος, απελευθερώνοντάς τους από τις Ερινύες και επιτρέποντάς τους να ζήσουν ήρεμα και αρμονικά. Και ενώ ο Λούκας μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από κοντά της, η Έλεν συναντά τον Ωρίωνα ο οποίος, έχει έρθει για να την βοηθήσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της και η κατάσταση, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με τους όλους τους Οίκους, να έχουν έρθει κοντά με έναν παράδοξο τρόπο, ανατρέποντας ισορροπίες και φέρνοντάς τους όλους πιο κοντά σε μια προφητεία την οποία δεν είναι σίγουροι πως να ερμηνεύσουν, την ίδια στιγμή που ο κόσμος των θνητών και θεών, μοιάζουν να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ.

 

Στους "Χαμένους Θεούς" η Josephine Angelini είχε εστιάσει την προσοχή της, τόσο στο συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας της, όσο και σε εκείνο της δράσης, συνυφασμένα πάντα με τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας τους οποίους, ναι μεν σεβάστηκε, αξιοποίησε δε σε πραγματικό χρόνο του σήμερα ώστε να λειτουργήσει η αφήγησή της. Και αφού είδε πως η συνταγή αυτή απέδωσε, αποφάσισε να διατηρήσει την ίδια γραμμή με δύο μικρές διαφορές. Ενέτεινε ακόμα περισσότερο τα συναισθήματα των ηρώων της, θέτοντάς τους ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για το ποιοι είναι, τι θέλουν και τι πρέπει να κάνουν ενώ παράλληλα, αύξησε ακόμα περισσότερο την δράση, κάνοντας το σύνολο τόσο περιπετειώδες που σου κλέβει κάθε ανάσα και είναι αδύνατον να το εγκαταλείψεις πριν να μάθεις τι θα συμβεί στο επόμενο κεφάλαιο, κάτι που επαναλαμβάνεται τελικά μέχρι να φτάσεις στο τέλος. Η αφήγησή της είναι γλαφυρή, πλούσια σε ουσιαστικές περιγραφές και αναλύσεις που δεν κουράζουν αλλά αντίθετα, βοηθούν στην πλήρη σχηματοποίηση εικόνων και καταστάσεων και ο ειρμός του λόγος της αν μη τι άλλο, σε αιχμαλωτίζει, δίνοντάς σου κάθε φορά, μόνο όσα χρειάζεται να ξέρεις.

 

Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας όπου η δράση τοποθετείται κατ' εξοχήν στο θνητό επίπεδο, σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, μεταφέρεται στην μεγαλύτερή του διάρκεια στον Κάτω Κόσμο. Αυτό είναι ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον σε δύο επίπεδα. Πρώτα απ' όλα εκεί, κανένας Θεός ή Επίγονος, δεν έχουν τις δυνάμεις τους άρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τους όποιους κινδύνους μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις τους. Επιπλέον, η Έλεν, δεν μπορεί να δεχτεί τη βοήθεια κανενός πλην του Ωρίωνα καθώς, ο Άδης, είναι ένας κόσμος όπου δεν μπορεί καθένας να μπαινοβγαίνει ελεύθερα χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί σε αυτόν. Αυτά τα στοιχεία, συνδυαστικά με την περιγραφική αφήγηση της συγγραφέως, που μοιάζει να ζωντανεύει με τις λέξεις έναν κόσμο που έχει δει, συνθέτουν ένα φόντο άκρως κλειστοφοβικό και άγριο από το οποίο δεν μπορείς εύκολα να ξεφύγεις ενώ μπορείς να παρασυρθείς σε δρόμους που ούτε καν ήξερες ότι μπορούσες να ακολουθήσεις. Οι ζωντανοί δεν έχουν θέση στον κόσμο των νεκρών και έτσι, το να βρεθείς εκεί, είναι σαν να ακροβατείς σε τεντωμένο σκοινί, ειδικά όταν ο θνητός σου χρόνος μετράει αντίστροφα.

 

Η Έλεν είναι Επίγονος, διάδοχος του Οίκου του Ατρέα και παράλληλα, η Καταβάτρια της προφητείας που μπορεί να απελευθερώσει από τον κύκλο εκδίκησης, όλους τους Επίγονους επιφέροντας την ειρήνη. Είναι μέρος μια προφητείας η οποία όμως, ίσως να είναι πιο πολύπλοκη απ' όσο μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί. Η ύπαρξη του Λούκας και του Ωρίωνα στη ζωή της καθώς και τα συναισθήματα που τρέφει για καθέναν από αυτούς, δεν είναι διόλου τυχαία αλλά, εξυπηρετούν έναν σκοπό που μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται. Οι τρεις τους, μαζί με τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ιστορίας, έχουν βρεθεί σε ένα κρίσιμο σημείο, σε μια καμπή όπου πρέπει, είτε να αφήσουν το ρεύμα να τους παρασύρει είτε να παλέψουν εναντίον του ώστε να ξεφύγουν από τη μοίρα που άλλοι επέλεξαν για εκείνους. Οι ισορροπίες φαντάζουν απίστευτα λεπτές και παρά το γεγονός ότι πλέον έχουμε όσες πληροφορίες είναι απαραίτητες για να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, το καθήκον από το θέλω, βρισκόμαστε σε εκείνη τη γραμμή όπου δεν ξέρουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε αφού όλα γύρω μας αλλάζουν και τα κίνητρα του κάθε εμπλεκόμενου, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Αναμονή για το 3ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς που κυκλοφορεί στην Αμερική τον Μάιο με την ελπίδα οι εκδόσεις Λιβάνη να μην καθυστερήσουν την ελληνική έκδοση .

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.