Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μαριάννα Ξενάκη: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής, στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας

Μαριάννα Ξενάκη: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής, στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει...

... την αναδρομική έκθεση χαρακτικής της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας Μαριάννας Ξενάκη, που φέρει τον τίτλο «Μακρά Πορεία στη Χαρακτική».

 Η έκθεση, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19.30 και θα διαρκέσει έως και τις 6 Απριλίου 2013. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, αυτή θα αποτελείται από έργα που έχει δημιουργήσει η Μαριάννα Ξενάκη και έχουν εκτεθεί κατά καιρούς σε διάφορες εκθέσεις.

Λίγα λόγια από την καλλιτέχνιδα:
Το απρόβλεπτο της Χαρακτικής
και η κατάκτηση του σκληρού υλικού,
στοιχεία μαγείας για τον καλλιτέχνη.

Είναι η μαγεία αυτή που με οδηγεί,
βήμα – βήμα, μέσ’ από το φώς.

Αυτό το φως, που ξεδιπλώνεται
ανάμεσ’ από τα σχήματα και τα χρώματα
στο ξύλο και στη πέτρα.

Μια κίνηση, ένας χορός, μία μουσική .
Το ζητούμενο.

Μαριάννα Ξενάκη


Βιογραφικά στοιχεία Μαριάννας Ξενάκη:
Η Μαριάννα Ξενάκη γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Ελληνοαμερικανικό Γυμνάσιος Pierce College Αθήνας, φοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, από όπου πήρε πτυχίο Χαρακτικής και Θεωρητικών Σπουδών με τους καθηγητές Ι. Μόραλη, Κ. Γραμματόπουλο ,Π.Πρεβελάκη και Π.Μυλωνά.  Στη συνέχεια, σπούδασε σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου Π. Κατσέλη, καθώς και Χαλκογραφία (Burin) στην Ecole Superieure des Beux Arts.  Τέλος, η Μαριάννα Ξενάκη έχει σπουδές στις Γραφικές Τέχνες και στη Λιθογραφία, στην Ecole Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι με καθηγητή τον G.Dayez.

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Έκθεση της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη
11.08.2016 10:25
Έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Ζιζέλ Ντενεμουστιέ (Gisèle Deneumoustier), παρουσιάζεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης, έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.