Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μαριάννα Ξενάκη: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής, στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας

Μαριάννα Ξενάκη: Αναδρομική έκθεση χαρακτικής, στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει...

... την αναδρομική έκθεση χαρακτικής της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας Μαριάννας Ξενάκη, που φέρει τον τίτλο «Μακρά Πορεία στη Χαρακτική».

 Η έκθεση, που θα διεξαχθεί στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19.30 και θα διαρκέσει έως και τις 6 Απριλίου 2013. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, αυτή θα αποτελείται από έργα που έχει δημιουργήσει η Μαριάννα Ξενάκη και έχουν εκτεθεί κατά καιρούς σε διάφορες εκθέσεις.

Λίγα λόγια από την καλλιτέχνιδα:
Το απρόβλεπτο της Χαρακτικής
και η κατάκτηση του σκληρού υλικού,
στοιχεία μαγείας για τον καλλιτέχνη.

Είναι η μαγεία αυτή που με οδηγεί,
βήμα – βήμα, μέσ’ από το φώς.

Αυτό το φως, που ξεδιπλώνεται
ανάμεσ’ από τα σχήματα και τα χρώματα
στο ξύλο και στη πέτρα.

Μια κίνηση, ένας χορός, μία μουσική .
Το ζητούμενο.

Μαριάννα Ξενάκη


Βιογραφικά στοιχεία Μαριάννας Ξενάκη:
Η Μαριάννα Ξενάκη γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Ελληνοαμερικανικό Γυμνάσιος Pierce College Αθήνας, φοίτησε με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, από όπου πήρε πτυχίο Χαρακτικής και Θεωρητικών Σπουδών με τους καθηγητές Ι. Μόραλη, Κ. Γραμματόπουλο ,Π.Πρεβελάκη και Π.Μυλωνά.  Στη συνέχεια, σπούδασε σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου Π. Κατσέλη, καθώς και Χαλκογραφία (Burin) στην Ecole Superieure des Beux Arts.  Τέλος, η Μαριάννα Ξενάκη έχει σπουδές στις Γραφικές Τέχνες και στη Λιθογραφία, στην Ecole Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι με καθηγητή τον G.Dayez.

Σχετικές ειδήσεις
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.

Πολιτιστικά Συμφραζόμενα: Έκθεση Σύγχρονης Κινεζικής Τέχνης στο Κέντρο Τεχνών
14.01.2016 14:18
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ο Όμιλος Τεχνών και Ψυχαγωγίας Κίνας και η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης κινεζικής τέχνης «Πολιτιστικά Συμφραζόμενα» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από 20 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου.
Έκθεση Χαρακτικής μελών του ΕΕΤΕ στον πολυχώρο artville
11.11.2015 13:26
Εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο artville, η ομαδική έκθεση χαρακτικής μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που γίνεται σε συνεργασία με τον Π.Ο. arthina.
Πολυτεχνείο 1973: έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων
05.11.2015 14:51
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις FLIPPRESS σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973» από τα αρχείο του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας από 13 έως 29 Νοεμβρίου.
Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής: έκθεση στην Πινακοθήκη Αθηναίων
29.10.2015 17:00
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου μας προσκαλούν στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.