Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Nicci French - Tuesday s Gone (Εκδόσεις Διόπτρα)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 17:12
Nicci French - Tuesday s Gone (Εκδόσεις Διόπτρα)

Περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία το νέο βιβλίο της Nicci French, ένα καλλιτεχνικό ψευδώνυμο

… πίσω από το οποίο βρίσκεται το συγγραφικό, και όχι μόνο, ζεύγος, Nicci Gerrard και Sean French, και είμαι βεβαία πως όσοι έχετε διαβάσει το "Blue Monday", συμμερίζεστε το πάθος μου για την πένα τους/της.


Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου


Και αυτό γιατί, τόσο το "Blue Monday", όσο και το νέο βιβλίο των περιπετειών της ψυχοθεραπεύτριας Φρίντα Κλάιν με τίτλο, "Tuesday's Gone", δεν είναι ένα ακόμα απλό, κοινότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά, κάτι περισσότερο. Μια αστυνομική περιπέτεια που σκοπό της δεν είναι απλά η επίλυση ενός γρίφου αλλά, η εξερεύνηση των βαθύτερων άδυτων της ανθρώπινης ψυχολογίας και ψυχοσύνθεσης που οδηγούν, με συνδυασμένες αποφάσεις, σε ένα αποτέλεσμα που πολλές φορές, δεν έχει επιστροφή και δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά αλλού παρά, στην απόλυτη καταστροφή, όπως κι αν αυτή εκφράζεται.


Μια κοινωνική λειτουργός, στα πλαίσια των καθημερινών της εργασιών, επισκέπτεται μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο ζωής της. Μπαίνοντας στο σπίτι της, έρχεται αντιμέτωπη με ένα φρικιαστικό θέαμα που δεν περίμενε. Στο σαλόνι του σπιτιού βρίσκεται το πτώμα ενός άντρα, αγνώστων στοιχείων, σε προχωρημένη σήψη. Τα στοιχεία για την υπόθεση είναι πολύ λίγα και πολύ συγκεχυμένα και η ψυχική κατάσταση της γυναίκας στο σπίτι της οποίας βρέθηκε το πτώμα, δεν διευκολύνει καθόλου το έργο της αστυνομίας. Έτσι, για μια ακόμα φορά, ο επιθεωρητής Κάρλσον αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της ψυχοθεραπεύτριας Φρίντα Κλάιν, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσουν το μυαλό της διαταραγμένης γυναίκας και να ανακαλύψουν ποιος ήταν αυτός ο άντρας και τι πραγματικά συνέβη. Και ενώ η αστυνομία στέλνει τη γυναίκα σε ψυχιατρικό ίδρυμα και κλείνει τον φάκελο της υπόθεσης, θεωρώντας την ένοχη, η Φρίντα είναι πεπεισμένη πως ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος και αποφασίζει να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση, συλλέγοντας στοιχεία που θα οδηγήσουν στον πραγματικό δράστη και τα πράγματα, περιπλέκονται περισσότερο απ' όσο είχαν αρχικά φανταστεί.


Αν κάτι λατρεύω στα βιβλία της Nicci French, είναι το γεγονός ότι είναι πολυεπίπεδα και πολυδιάστατα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα αστυνομικά μυθιστορήματα, δεν επικεντρώνονται απλά και μόνο στην επίλυση ενός γρίφου που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ένοχο και την αποκάλυψη της αλήθειας αλλά, αποτελούνται από μια σειρά γρίφων και μυστηρίων που ζητάνε απαντήσεις, όχι μόνο για την εξέλιξη της δράσης της ίδιας της ιστορίας αλλά, που στοχεύουν στην εμβάθυνση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με πιο απλά λόγια, μας καλούν να εισχωρήσουμε στο άδυτο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης προσπαθώντας να κατανοήσουμε τους λόγους και τα κίνητρα, τις καλά κρυμμένες εμμονές, τις ψυχολογικές παθήσεις που μετουσιώνονται σε αρρωστημένες ιδέες, ή ακόμα και στα πάθη και τις θεωρητικές μας ανάγκες που πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε μέσο ή κόστος να υλοποιηθούν, να αποκτήσουν υπόσταση και έπειτα από αυτό, να συγκαλυφθούν με επιδεξιότητα, αν αυτό καθίσταται δυνατόν.


Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την αρχή. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι το "Blue Monday" είναι κατώτερο, γιατί δεν είναι, αλλά με το γεγονός ότι πλέον γνωρίζουμε, τόσο την Φρίντα Κλάιν και τον τρόπο που σκέφτεται, διενεργεί και πράττει, όσο και την φιλοσοφία της γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη και τον τρόπο δράσης της. Αυτή τη φορά, γνωρίζουμε τι να περιμένουμε και απλώς ακολουθούμε την Φρίντα και τους συνεργάτες της σε μια νέα περιπέτεια που σε κάθε στροφή της, μας περιμένει και μια καινούργια έκπληξη. Ένα ακόμα στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στο παζλ και που αντί να οδηγεί στην λύση, μας κάνει να προβληματιζόμαστε όλο και περισσότερο, θέλοντας απεγνωσμένα να ανακαλύψουμε την αλήθεια, η οποία δεν φανερώνεται παρά μόλις ένα κεφάλαιο πριν την τελική αποκάλυψη την οποία, δεν συνοδεύει η νηνεμία αλλά, μια μεγάλη, πολύ μεγάλη ανατροπή. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι τα βιβλία της σειράς αποτελούν αυτόνομες ιστορίες, έχει βρεθεί ένας τρόπος άτυπης σύνδεσης μεταξύ τους που όχι μόνο είναι ευφυής αλλά μας κάνει να θέλουμε να διαβάσουμε την συνέχεια και μάλιστα, όσο το δυνατόν πιο άμεσα.


Με άρτια και μεστή γραφή, καλοστημένη πλοκή, άψογα σκιαγραφημένους χαρακτήρες και μια πρωταγωνίστρια που δεν μπορείς να μην λατρέψεις για το θάρρος και την ευστροφία της, το "Tuesday's Gone" είναι ένα βιβλίο που θα σας κατακτήσει και θα σας κάνει να ζητάτε από την Φρίντα να συνεχίσει να χώνει τη μύτη της, ακόμα κι εκεί που δεν πρέπει και να ταυτιζόμαστε μαζί της. Ένα ψυχογράφημα με αστυνομικές προεκτάσεις που καθηλώνει και προβληματίζει σε πολλά επίπεδα, ένα χρονικό ενός φόνου πίσω από τον οποίο κρύβονται περισσότερα απ' όσα νομίζεται. Χάρη στη γλαφυρή περιγραφικότητας της French, θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε και περιδιαβαίνετε τους δρόμους του Λονδίνου. Ενός Λονδίνου σκοτεινού και κρύο που σε κάθε γωνιά του, κρύβει μια νέα απειλή ή και μια νέα αποκάλυψη. Αν με το "Blue Monday" ο πήχης είχε τεθεί ψηλά, με αυτό το βιβλίο, αντί να κατέβει, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, με τη Διόπτρα να αποδεικνύει πως έχει πάρει κεφάλι στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να περιμένουμε και η αναμονή, θα είναι σίγουρα αργή και βασανιστική.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.