Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Μίνως Αργυράκης, Ερωτικά: Έκθεση στην Χippas gallery

Μίνως Αργυράκης, Ερωτικά: Έκθεση στην Χippas gallery

Η Χippas gallery παρουσιάζει την έκθεση του Μίνου Αργυράκη με τίτλο «Ερωτικά» από τις ...

14 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Απριλίου 2013.Δύσκολα μπορεί κανείς να ταξινομήσει το έργο του Μίνου Αργυράκη. Ολόκληρη η καλλιτεχνική του δημιουργία έχει κάτι το άπιαστο. Ίσως γιατί ήταν παρορμητικός και δούλευε αβίαστα, αρνούμενος να συνθηκολογήσει με οτιδήποτε.H διεισδυτικότητα των έργων του μοιάζει σήμερα σχεδόν προφητική. Με τη δύναμη της ειλικρίνειας και της απλότητας της γραμμής του, καταθέτει με την μεγαλύτερη ελαφρότητα την πιο αυστηρή κριτική, καυτηριάζοντας με χιούμορ όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα αξιών και ξεσκεπάζοντας την όποια υποκρισία σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής . O ίδιος παραμένει πεισματικά ανεξάρτητος.Συνδυάζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο το σατυρικό με το ονειρικό αποτυπώνει τις πιο μύχιες σκέψεις και επιθυμίες του καθένα μας. Στην Xippas Gallery έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε από τις 14 Φεβρουαρίου ως τις 27 Απριλίου, το κυρίως σώμα από τα ερωτικά σχέδια του Μίνου Αργυράκη που έγιναν όλα μεταξύ 1968 και 1969. Ο Alain Jouffroy στο κείμενο που προλογίζει το βιβλίο Minos ou l' humour de la liberté των εκδόδεων Galilée γράφει για τον Αργυράκη: "Επιμένοντας, όπως το κάνει, με ενέργεια και χιούμορ, στις παγανιστικές ομορφιές, τις κρατά άγρυπνες. Μια κοινωνία όπου θα ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας και για τον έρωτα θα χρησίμευε σαν βάση για οποιαδήποτε δικτατορία." Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντοτε με τον Jouffroy: "Υπάρχει ντροπαλοσύνη μέσα στις ψεύτικες αδιαντροπιές του και πολύ μελαγχολία κρυμμένη στα γέλια του".Ο Μίνως Αργυράκης γεννήθηκε το 1919 στο Αιδίνι της Μικράς Ασίας. Έχασε τον πατέρα του στη μικρασιατική καταστροφή και ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Με την μεσολάβηση της Πηνελόπης Δέλτα φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών κι αργότερα έγινε μαθητής του Τσαρούχη. Δούλεψε ως δημοσιογράφος, σκιτσογράφος και σκηνογράφος αλλά πάνω από όλα ήταν ζωγράφος. Ταξίδεψε και πέρασε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε Ευρώπη και Αμερική, όμως πάντα ξαναγυρνούσε στην Ελλάδα. Συνδέθηκε στενά με τον Τσαρούχη, τον Μόραλη, τον Γκάτσο, τον Ελύτη, τον Τάκι, τον Θεοδωράκη, αλλά κυρίως με τον Μάνο Χατζιδάκι. Καρπός αυτής της φιλίας υπήρξε η πασίγνωστη "Οδός Ονείρων" κι αργότερα η "Πορνογραφία". Ο Μίνως Αργυράκης έφυγε από τη ζωή το 1998.
 

Σχετικές ειδήσεις
Στο δρόμο για την αλήθεια: Ομαδική έκθεση του ΣΚΕΤΒΕ στην Govedarou Art Gallery
31.03.2016 12:29
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) εκθέτει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από συνολικά 53 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στη GOVEDAROU ART GALLERY στη Θεσσαλονίκη.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.
Μίνως Αργυράκης, ένας μποέμ ταξιδευτής: έκθεση στη γκαλερί The Pulse Kolonaki
18.02.2016 10:40
Η γκαλερί The Pulse Kolonaki εγκαινιάζει έκθεση προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη Μίνου Αργυράκη με τίτλο «Μίνως Αργυράκης - Ένας μποέμ ταξιδευτής» την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 στις 20:00.
Δέησις: Έκθεση της Δήμητρας Ξενάκη στην Myrό Gallery
08.02.2016 12:13
Η Myrό Gallery έχει την τιμή να παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο “Δέησις” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις οκτώ το βράδυ (20.00), στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.
εκ των έσω: Έκθεση του Θοδωρή Κέπα στην Chili Art Gallery
27.01.2016 12:54
Η Chili Art Gallery παρουσιάζει από τις 5 Φεβρουαρίου 2016 την έκθεση ζωγραφικής του Θοδωρή Κέπα “εκ των έσω” σε 40 έργα δουλεμένα με λάδι σε καμβά.