Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

National Element in Music: Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

National Element in Music: Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμώντας την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, το Τμήμα Μουσικών …
 

Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» συνδιοργανώνουν Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο «National Element in Music».

 

Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις μέρες, από τις 18 και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα MC2 και στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά Διεθνές συνέδριο , καθώς αναμένονται 70 επιστημονικές εισηγήσεις από αντίστοιχους ομιλητές που προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Οι εισηγήσεις απευθύνονται κυρίως σε μουσικολόγους και ερευνητές, καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές μουσικής και μουσικολογίας. Η έντονη ελληνική συμμετοχή όμως, και το «ελληνικό στοιχείο», σε επίπεδο διανόησης και μουσικής έκφρασης, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς, δίνουν στο συνέδριο ένα ιδιαίτερο χρώμα και το καθιστούν ενδιαφέρον και για ένα ευρύτερο κοινό με σχετικά ενδιαφέροντα.

 

Το «εθνικό στοιχείο» θα διερευνηθεί στις μουσικές παραδόσεις αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία διαφόρων χωρών και ηπείρων, ενώ θα παρουσιαστούν πορίσματα ερευνών επιστημόνων από ένα αντίστοιχα ευρύ γεωγραφικό εύρος. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις με «ελληνικό ενδιαφέρον» αναφέρουμε μεταξύ άλλων αυτές που σχετίζονται με το ρεμπέτικο , το λαϊκό ορατόριο, και το έργο σημαντικών συνθετών όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος , ο Νίκος Σκαλκώττας, ο Σπυρίδων Σαμάρας και ο Μανώλης Καλομοίρης.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του:
http://nem2013.music.uoa.gr/

Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.
 

 

Διοργάνωση:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

 

Με την υποστήριξη του
Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.11.2016 11:52
Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 10:25
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.