Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Διάλογοι, έκθεση στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά

Διάλογοι, έκθεση στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης…
 

της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί.

 

Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για σχολεία. Στόχος μας είναι οι μαθητές να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την τέχνη, να μάθουν το λεξιλόγιο της και να αποκωδικοποιήσουν τα πολυεπίπεδα νοήματά της. Νοήματα που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας και να δούμε το μέλλον με άλλη ματιά.

 

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Τρεις εκθέσεις ετησίως με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

- Εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για σχολεία σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

- Διαλέξεις και παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κάθε μήνα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Παλλήνης


Η τρίτη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο  «Διαλογος # 3: Το αντικείμενο και ο τεχνίτης» θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 13  Ιανουαρίου 2013 στις 19:00.


Η έκθεση αποτελεί θεματική συνέχεια της έρευνας του κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου όπως αυτά διαμορφώνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη σειρά εκθέσεων “ΔΙΑΛΟΓΟΙ Σύγχρονης Τέχνης”.

 

Η εργασία και οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν τον πυρήνα της κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού. Το σημερινό εργασιακό τοπίο χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ευελιξία και ταχύτητα. Χαρακτηριστικά αποσταθεροποιητικά για την ποιότητα και εξέλιξη της εργασίας αλλά κυρίως της ίδιας της ζωής . Η ικανοποίηση που αντλεί ο εργαζόμενος από την εργασία του και το παραγόμενο από αυτόν έργο θυσιάζεται στο βωμό μιας φαινομενικής ανάπτυξης συνεχούς παραγωγής και κατανάλωσης. 


 
Χρειάζεται να επανεκτιμήσουμε την αξία της δημιουργικής εργασίας του τεχνίτη, εργασία που συνδυάζει το χέρι και το μυαλό, προκειμένου να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να επανοικοδομήσουμε το μέλλον.

 

Ο καλλιτέχνης ως άλλος σύγχρονος τεχνίτης συνεχίζει να δημιουργεί και να παράγει σκέψεις και αντικείμενα. Η διαδικασία της εικαστικής πρακτικής εμπεριέχει εκτός από την παραγωγή του νέου, την επανάχρηση του παλιού.  Τα έργα που προκύπτουν έχουν άλλοτε χρηστική και άλλοτε μη χρηστική αξία αλλά ιδιαίτερο αισθητικό και νοηματικό περιεχόμενο.

 

Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στην σχέση του τεχνίτη με το παραγόμενο αντικείμενο και εν συνεχεία στην σχέση όλων μας με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν.

 


Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών

Νίκος Μυτιληνός
Δέσποινα Νισυρίου
Κωνσταντίνος Σωτηρίου

Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης

Μαριάνθη Γιαννοπούλου
Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη
Σίλια Πεχλιβανίδη
Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης


Οργάνωση: Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος  Δήμου Παλλήνης, Γραφείο Διασύνδεσης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση: Έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ στο ΚΕΕΤ Πρώην Αποθήκες Καμπά
14.06.2016 11:30
Η ενδέκατη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση” θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στο ΚΕΕΤ Πρώην Αποθήκες Καμπά.
Ετήσια έκθεση φοιτητών και μαθητών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία
03.06.2016 12:01
Χρώμα, έμπνευση, δημιουργία, σύγχρονη προσέγγιση, διαφορετικότητα και εξέλιξη χαρακτηρίζουν την ετήσια έκθεση της Σχολής καλών & εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι και τις 22 Ιουνίου 2016.
Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών: Έκθεση 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών
19.05.2016 11:16
Η έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών» θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.
Periapsis Project: Η πρώτη Concept art έκθεση στην Ελλαδα
17.03.2016 10:20
Το CASK_up επιστρέφει την φετινή Άνοιξη παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την CASK και το Τμήμα Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας το Periapsis project!