Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Xavier Noiret-Thomé: Έκθεση στη γκαλερί ΑΔ

Xavier Noiret-Thomé: Έκθεση στη γκαλερί ΑΔ

Η γκαλερί ΑΔ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Xavier Noiret-Thomé με τίτλο BLOATED FACES & POP-UP …

από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στις 20:00.

 

Όπως λέει ο Pascal “το να ειρωνεύεσαι την φιλοσοφία αποτελεί πράγματι φιλοσοφείν», έτσι και στην ζωγραφική, αυτός που ειρωνεύεται την ζωγραφική πράγματι τελεί ζωγραφική πράξη. Ο θεατής των έργων του Xavier Noiret-Thomé βρίσκεται αντιμέτωπος με την ευκολία με την οποία το βλέμμα ειρωνεύεται αυτό που υπάρχει απέναντί του. Ο ζωγράφος σχολιάζει σαρκαστκά τόσο την βάσανο όσο και την ευκολία που η ζωγραφική χειρονομία υποκρύπτει.

 

Τελικά τι χαρακτηρίζει ένα επιτυχημένο ζωγραφικό έργο , το αποτέλεσμα μιάς ζαριάς ή η έκλαμψη της έμπνευσης; 
Αυτή η «λεπτομέρεια» επιβάλλεται στον εφησυχασμό του δημιουργού και τον προκαλεί να κυριαρχήσει στο έργο για να μπορέσει να το απελευθερώσει. Σήμερα, μετά την έκρηξη της ζωγραφικής των χρόνων του ’60 και ’70, φαίνεται αναγκαία η αναζήτηση μιάς στάσης που να εκθρονίζει την ζωγραφική από την «αγιοποίησή» της, από τον επίχρυσο μύθο της. Μια τέτοια στάση δεν είναι δυνατόν να προκύψει παρά από το βαθύ αίσθημα αγάπης, από την βαθιά γνώση και κατανόηση των προβλημάτων που έθεσε η ζωγραφική στις μεγάλες στιγμές της. O Thomé χρησιμοποιεί σύμβολα, ματιέρες, υλικά και αναφορές δημιουργώντας έργα που αντιτίθενται σε κάθε μελαγχολία. Από την εποχή των σπουδών του παθιάζεται, όπως όλη η γενιά του, με την «χαμηλή κουλτούρα» των γκράφιτι και των κόμικ καθώς και με την «figuration libre» των Robert Combas και Jean-Michel Basquiat. 


Ο Xavier Noiret-Thomé, τελικά, αποδέχεται το «πασκαλιανό» πείραμα αναζητώντας την ισορροπία της τέχνης του ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο. Η λατρεία του και η αφοσίωση του στην δουλειά των Leroy, Richter, Dieter Roth, Adrian Schiess, Francis Picabia τον βοήθησαν να προσεγγίσει το πραγματικό στοίχημα της ζωγραφικής. Μιας ζωγραφικής που ταυτόχρονα χαϊδεύει το βλέμμα αλλά και του επιτίθεται.


Χάρις στην αγάπη του για τον Picabia ο ζωγράφος θα υιοθετήσει μια ελεύθερη στάση που δεν συνυπογράφει κανένα εννοιολογικό ή φορμαλιστικό μανιφέστο. Ο αυτοσαρκασμός του αποτελεί μια πολύτιμη αντίδραση ιδιαίτερα απέναντι στην βαρύτητα της ιστορικής συγκυρίας.      
 

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Fluid Frames: Έκθεση του Τάσου Μισούρα στην γκαλερί Ευριπίδη
11.01.2017 17:05
Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου στη γκαλερί Σκουφά
05.01.2017 16:35
Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 20:00, έκθεση με τα καινούργια έργα ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου.
«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη
15.09.2016 15:29
Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.