Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Λόρεν Κέιτ, Άγγελοι 4: Η έκσταση (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Δημοσίευση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012 11:57
Λόρεν Κέιτ, Άγγελοι 4: Η έκσταση (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Άλλη μια σειρά έφτασε στο τέλος της καθώς, το 4ο και τελευταίο μέρος της σειράς των εκδόσεων Ψυχογιός, δια χειρός Lauren Kate, "Άγγελοι", …

 


Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 


βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, ολοκληρώνοντας το πολύ μακρύ ταξίδι της Λους και του Ντάνιελ με έναν τρόπο που, δεν ξέρω αν θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες στο σύνολό τους αλλά, σε προσωπικό επίπεδο, μου έδωσε όσα θα περίμενα. Γιατί το να ολοκληρώσεις μια ιδέα, είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε ιστορίας, ακόμα κι από εκείνο της αρχικής δημιουργίας γιατί στο φινάλε, είναι που περιμένει ο καθένας, να ολοκληρωθούν και να αποκτήσουν υπόσταση οι προσδοκίες του. Το κατά πόσο το πετυχαίνει η Kate μέσω της "Έκστασης", είναι σχετικό και φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το κατά πόσο σας αρέσουν τα γλυκόπικρα ή τα happy end. Και όταν ένας έρωτας κρίνει το μέλλον του κόσμου, την ισορροπία Παραδείσου και Κόλασης και εκτός των άλλων, έχεις να αντιμετωπίσεις έναν οργισμένο και πληγωμένο Λούσιφερ, τα πράγματα κάθε άλλο παρά απλά είναι.


Η Λους, έχοντας ταξιδέψει στο προηγούμενο βιβλίο της ιστορίας, με τη βοήθεια των προαγγέλων  πίσω στον χώρο και το χρόνο, έχει ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό της και την ύπαρξη της ψυχής της στον κόσμο μας εδώ και χιλιετίες αλλά, και για την σχέση της με τον Ντάνιελ. Μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει στην αρχή όλων ωστόσο, είναι βέβαιη πως δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλον για εκείνη και πως ότι κι αν συνέβαινε, πάντα θα έβρισκαν ο ένας τον άλλον και πάντα, θα διάλεγαν την αγάπη τους. Δεν ξεχνάνε όμως πως, πέρα απ' όλα τ' άλλα, έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάρα που φέρουν στις πλάτες τους πιο παλιά ακόμα κι απ' όσο είναι η ίδια σε θέση να θυμηθεί. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα και δεν είναι υπέρ τους. Ο Λούσιφερ, ξεκίνησε την Πτώση από την αρχή και μόλις εννέα μέρες του χωρίζουν από το να τον σταματήσουν ή, από το να χάσουν κι εκείνος να κερδίσει, σβήνοντας χιλιετίες ολόκληρες, επιστρέφοντας την αρχή του χρόνου καταδικάζοντάς τους να ξεχάσουν και ίσως, να τα ζήσουν όλα από την αρχή, συνεχίζοντας να ψάχνουν ο ένας τον άλλον για χιλιετίες ολόκληρες.

 


Έχοντας στο πλευρό της τον Ντάνιελ αλλά και τους υπόλοιπους έκπτωτους αγγέλους, η Λους θα πρέπει να παλέψει ενάντια στο χρόνο, βρίσκοντας τα αντικείμενα που θα τους οδηγήσουν στο σημείο της Πτώσης και στην μοναδική τους ελπίδα να σώσουν, όχι μόνο τους εαυτούς αλλά, την ύπαρξη ολόκληρου του κόσμου, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν. Και ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος και άνισος και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν, περισσότερες από αυτές που ίσως μπορούν ν' αντέξουν. Καμία όμως μάχη δεν τελειώνει έτσι, αφήνοντας αλώβητους όσους εμπλέκονται αλλά αντίθετα, τους φέρνει αντιμέτωπους με διλήμματα και με τον ίδιο τους τον εαυτό και κατά πόσο αυτός, μπορεί ν' αντέξει την πίεση, κατά πόσο, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, ακόμα κι όταν οι δύο αυτές έννοιες μοιάζουν τόσο όμοιες και συγχέονται. Και περισσότερο απ' όλους, η Λους, πρέπει να παλέψει να ξεκλειδώσει τις αναμνήσεις που δεν κέρδισε μέσω του ταξιδιού της στους προάγγελους καθώς εκεί, βρίσκεται η απάντηση, τόσο της ύπαρξής της, όσο και της πιθανής σωτηρίας τους. Εκεί θα βρει την λύση στο πρόβλημα που η δικιά της απόρριψη γέννησε.

 


Η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε διάφορες τοποθεσίες με την κάθε μία από αυτές, να έχει την δικιά της σπουδαιότητα και σημασία. Οι επιλογές της, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε συμβολικές αφού, κάθε μία από αυτές, εκπροσωπεί έναν σπουδαίο και ιερό τόπο, συνδεδεμένο άρρηκτα με ποικίλες ιστορίες, θρησκευτικές ή μη. Ναι μεν βασίζεται σε στοιχεία και ιστορίες που μαθαίνουμε όλοι μας από το σχολείο κιόλας, στις αρχέγονες δοξασίες της θρησκείας μας ωστόσο, οι άγγελοί της και ο κόσμος τους, δεν παύει να είναι ολότελα δικός της. Η Kate, δίνει για άλλη μια φορά διαφορετική διάσταση στον όρο άγγελοι και έκπτωτοι, ψάχνοντας να βρει την αλήθεια, την δικιά της αλήθεια, πίσω από τους θρύλους. Και κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει απόλυτα τα όσα λέει αλλά όπως και να 'χει, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην συγκινηθεί από το βάθος και την ουσία τους που πάνω απ' όλα στηρίζονται από την αγάπη και κατευθύνονται, τόσο από τα φωτεινά, όσο και από τα σκοτεινά ένστικτα που αυτή γεννάει στις καρδιές και τις ψυχές μας.

 


Το 4ο και τελευταίο βιβλίο της Kate, φέρνει ουσιαστικά τους χαρακτήρες της αντιμέτωπους με την Κρίση και την Πτώση, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Καλούνται για μια ακόμη φορά, να αναλογιστούν τις επιλογές τους και να καταλήξουν στο αν θα συνεχίζουν να τις υπερασπίζονται μέχρι τέλους, παλεύοντας να διατηρήσουν από τη μία την ισορροπία του κόσμου και από την άλλη, να κατακτήσουν την ευτυχία που τόσο άδικα και αυθαίρετα στερήθηκαν ή αν θα αφεθούν σε ένα πεπρωμένο που μοιάζει να τους καταδικάζει στο απόλυτο σκοτάδι, στον ολοκληρωτικό και αβάσταχτο πόνο. Και όλα αυτά, συνδυασμένα με τρυφερότητα και εξέχουσα δυναμική, είναι υπέροχα. Η μοναδική ένσταση που έχω όσον αφορά το βιβλίο και την εξέλιξη της υπόθεσης, έχει να κάνει με την παρουσία του Καμ και την σπουδαιότητα στη ζωή της Λους. Αν και υπονοείται ότι ο δεσμός ανάμεσά τους είναι κάτι παραπάνω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε τελικά, δεν γίνεται ξεκάθαρο τι είναι αυτό που τους δένει, ούτε που καταλήγει εκείνος στο τέλος όλων.

 


Πηγαίνοντας μας πίσω στην αρχή της δημιουργίας, η Lauren Kate μας αποκαλύπτει σταδιακά την αλήθεια σχετικά με το παρελθόν της Λους και του Ντάνιελ αλλά, και των πραγματικών γεγονότων πίσω από την Πτώση που τελικά, οδήγησαν σε αυτή, με συνέπειες που καταδίκασαν τους ήρωές μας σε έναν αγώνα χιλιετιών προκειμένου να φτάσουν στο σημείο εκείνο όπου μπορούν τελικά να διεκδικήσουν τη λύτρωση. Η Λους και ο Ντάνιελ, βρίσκονται στο τέλος αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά, με την αρχική τους απόφαση και πρέπει να διαλέξουν αν θα την στηρίξουν και θα ρισκάρουν ή αν θα αφεθούν, βοηθώντας στη δημιουργία μιας νέας πράξης πραγμάτων και αλλάζοντας την ισορροπία του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αλλά όταν έχεις διαλέξει την αγάπη, δεν μπορείς στην πορεία να αλλάξεις, σωστά; Πάντα αυτήν θα επιλέγεις γιατί, άσχετα από το τι την γέννησε, θα είναι πάντα η υπέρτατη αξία και κανένα κόστος ή ρίσκο δεν είναι αρκετά μεγάλο προκειμένου να την διεκδικήσεις. Και οι δύο τους, έχουν παλέψει πολύ κι έχουν περάσει πολλά για να αλλάξουν τώρα και αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουν να πορευτούν όπως πάντα, οδηγώντας σε ένα γλυκόπικρο φινάλε που προσωπικά, πάντα θα θυμάμαι.

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Όμορφο μυστικό - Christina Lauren: Κριτική βιβλίου
26.05.2016 10:40
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Όμορφο Κάθαρμα" της Christina Lauren -συγγραφικό ψευδώνυμο των Christina Hobbs και Lauren Billings-, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κεστός.