Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σεραφίτα - Honoré de Balzac

Σεραφίτα - Honoré de Balzac

Οι Εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν το βιβλίο του Honore de Balzac με τίτλο «Σεραφίτα», που εντάσσεται στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία»…

… και έχει μεταφραστεί από τη Μαρία Σπυριδοπούλου η οποία υπογράφει και το εκτενές επίμετρο.


Η Σεραφίτα αποτελεί το τρίτο μυθιστόρημα του Μυστικιστικού Βιβλίου (μετά τους Εξόριστους και τον Λουί Λαμπέρ), το οποίο εντάσσεται στις Φιλοσοφικές Μελέτες του Μπαλζάκ, και κατέχει σημαίνουσα θέση τόσο στο συνολικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της Ανθρώπινης Κωμωδίας όσο και στην καρδιά του συγγραφέα, που αφιέρωσε το χειρόγραφο στην αγαπημένη του κόμισσα Χάνσκα.


Σ’ αυτό το φιλοσοφικό μυθιστόρημα, ο Μπαλζάκ, μέσα από τις μυστικιστικές θεωρίες του Σβέντενμποργκ, δίνει ζωή σ’ ένα μυστηριώδες πλάσμα, τη Σεραφίτα-Σεραφίτους, που συνενώνει τη φύση του αρσενικού και του θηλυκού. Πρόκειται ωστόσο για ένα ον χωρίς φύλο, ένα πλάσμα στο οποίο η απουσία σεξουαλικότητας είναι απόλυτη: δεν είναι παρά ένα κενό, το οποίο γεμίζει με το βλέμμα των άλλων.


Ένας άντρας και μια γυναίκα το αγαπούν ταυτόχρονα και αυτοί τού προσδίδουν ένα φύλο, προβάλλοντας πάνω του την επιθυμία τους για το φύλο που εκείνο δεν έχει… Ο άντρας αγαπά τη Σεραφίτα και η γυναίκα τον Σεραφίτους, ενώ η/ο Σεραφίτα-Σεραφίτους τούς αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα έχουν μεταφέρει στο πρόσωπό της/του την αγάπη που τους συνδέει αμοιβαία και η οποία, μετά από μια διαδικασία μύησης, τους μένει ως κληροδότημα.


Όχι τυχαία το μυθιστόρημα είναι μια επαναλαμβανόμενη πράξη αποχωρισμού: ο πάναγνος άγγελος είναι ένα εκτοπισμένο στον κόσμο πλάσμα, που σιγά σιγά απομακρύνεται από τη γήινη δυστυχία και τα εγκόσμια μέχρι να αναληφθεί στους ουρανούς. Εξάλλου ο ίδιος ο Μπαλζάκ είχε δηλώσει ότι ακριβώς αυτό το μυθιστόρημα συγκροτεί την «εν δράσει θεωρία του χριστιανού Βούδα» και μπορεί να αποτελέσει την πιο αποτελεσματική άρνηση μιας εσφαλμένης αλλά ευρέως διαδεδομένης ερμηνευτικής προσέγγισης των έργων του, σύμφωνα με την οποία ο συγγραφέας εστιάζει και εξερευνά κυρίως τη θνητή φύση του ανθρώπου.


Ο Μιρσέα Ελιάντ χαρακτήρισε τη Σεραφίτα ως «το πιο μαγευτικό από τα φανταστικά μυθιστορήματα του Μπαλζάκ», ενώ το έργο θα επηρεάσει με απρόσμενους τρόπους τον μεγάλο μουσικό Άρνολντ Σένμπεργκ.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.