Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Μαρκόπουλος: Συμφωνικά έργα και Κύκλος Τραγουδιών στο Μέγαρο Μουσικής

Γιάννης Μαρκόπουλος: Συμφωνικά έργα και Κύκλος Τραγουδιών στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει δύο συναυλίες με έργα και κύκλο τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου στις

13 και 14 Νοεμβρίου 2012.

 

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές Τάσος Αποστόλου , Κώστας Μαυρογένης, Έλενα Κελεσίδη, Έλλη Πασπαλά, Vassilikos, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων καθώς και μέλη της ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία .

 

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς της εποχής μας, ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης , την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, για να διευθύνει τα μουσικά του έργα η "Λειτουργία του Ορφέα", "Ερωτική Συμφωνία " το θεματικό κύκλο τραγουδιών Ήλιος ο Πρώτος.

 

Κορυφαία στιγμή των δυο συναυλιών η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της Ερωτικής Συμφωνίας έργο για την καθολικότητα του έρωτα που ο Έλληνας συνθέτης ξεκίνησε να συνθέτει το 2010.

 

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ξεκίνησε να συνθέτει τη Λειτουργία του Ορφέα, σε μορφή σύγχρονου ορατορίου το 1992, έχοντας ως θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση. Το έργο δομήθηκε στη επιλογή του συνθέτη από τα διασωθέντα αρχαία ορφικά ποιήματα . Επέλεξε φράσεις, ακόμα και μεμονωμένες λέξεις από τα θραύσματα  των κειμένων. «Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων» αναφέρει ο συνθέτης. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1993.

 

Στη Λειτουργία του Ορφέα, έργο πλούσιο σε μελωδίες, ρυθμούς και ηχοχρώματα, με εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των φωνών εν προκειμένω των βαρύτονων - του Τάσου Αποστόλου στις 13/11 και του Κώστα Μαυρογένη στις 14/11 - και της σοπράνο Έλενας Κελεσίδη, της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δ.Α. και μελών της ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και του αφηγητή Γρηγόρη Βαλτινού.

 

Η Λειτουργία του Ορφέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά – ολοκληρωμένη και στην οριστική της μορφή – στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994 για να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις του στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών (1995), το Ωδείο Ηρώδου Αττικού (με ερμηνευτή τον μπάσο-βαρύτονο José Van Dam), το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δίον, το Βασιλικό Θέατρο Elisabethzaal της Αμβέρσας, την Όπερα του Καϊρου, το Θέατρο Vrandembourg της Ολλανδίας, το Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου στη Σμύρνη, την Όπερα του Βουκουρεστίου, το Θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες και τη μεγάλη αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι. Το έργο που ερμηνεύτηκε στα ελληνικά από τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της Όπερας της Φλάνδρας (υπό τη διεύθυνση του Edwig Abrath, με τη συμμετοχή του φημισμένου βαθύφωνου Jose Van Dam, της υψιφώνου Έλενας Κελεσίδη και του σαιξπηρικού ηθοποιού Philip Sheffield ως αφηγητή), προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού και η νέα του έκδοση από τη Naxos μπήκε, το Μάρτιο του 2009, στα διεθνή ψηφιακά charts.

 

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας εγκαινιάζει η Ερωτική Συμφωνία. Πρόκειται για έργο - που θα αποτελέσει ένα μέρος ενός συμφωνικού τρίπτυχου με πρώτο τη Συμφωνία της Ίασης και επακόλουθο τη Πολιτική Συμφωνία – αναφέρεται στην καθολικότητα του έρωτα.

 

«…Πάντοτε με απασχολούσε το μεγαλείο του έρωτα στις σχέσεις των ανθρώπων σαν κινητήρια δύναμη.» σημειώνει ο συνθέτης. H συμφωνία χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο τρίτο μέρος ο έρωτας εκφράζεται με την Άρια "'Έρως ανίκατε μάχαν" (από την Αντιγόνη του Σοφοκλή) με ερμηνεύτρια την υψίφωνο 'Ελενα Κελεσίδη.

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας ολοκληρώνεται με το θεματικό κύκλο τραγουδιών Ήλιος ο Πρώτος - βασισμένο στην ομώνυμη συλλογή του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη – σε νέα επεξεργασία για συμφωνική ορχήστρα , ελληνικά όργανα και μεικτή χορωδία , στη μορφή μιας σύγχρονης κοσμικής καντάτας, με ερμηνευτές την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko.

 

Πρόκειται για έργο που ολοκληρώθηκε το 1968 στο Λονδίνο όπου βρισκόταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Το έργο ηχογραφήθηκε στην Αθήνα κι εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1969. Τον ίδιο χρόνο πρωτοπαρουσιάστηκε στο στούντιο Λήδρα, χώρο όπου τότε ο συνθέτης δραστηριοποιούνταν μουσικά. Με δεδομένη τη χρονολογία έκδοσης της συλλογής του Ελύτη (1943) αλλά και τον «δεύτερο εμφύλιο πόλεμο» που υφίστατο η πατρίδα του εκείνα τα χρόνια, ο Μαρκόπουλος παρουσίασε τον Κύκλο Ήλιος ο πρώτος ως μια σύνθεση «για τον δύσκολο καιρό», σαν ένα είδος εφοδίων για τη δική του γενιά, αλλά και για «τη γενιά που έρχεται».

 

Συναυλία-Έργα 


 «Λειτουργία του Ορφέα»
«Ερωτική Συμφωνία» σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση
και
 

«Ήλιος ο Πρώτος» (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη)

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Έργα πολυφωνικής μουσικής σε 1η πανελλήνια εκτέλεση από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο
01.12.2016 11:53
Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Έτσι, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Κρητικός Ορίζοντας: Νέο single του Γιάννη Μαρκόπουλου
05.09.2016 13:32
Η Feelgood Records παρουσιάζει το νέο δίσκο με τίτλο «Κρητικός Ορίζοντας» μία νέα σειρά τραγουδιών που συνέθεσε o Γιάννης Μαρκόπουλος. Ερμηνευτής σε αυτόν το δίσκο είναι ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.