Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τρωάδες του Ευριπίδη, στο Θέατρο Φούρνος

Τρωάδες του Ευριπίδη, στο Θέατρο Φούρνος

Το θέατρο Φούρνος παρουσιάζει το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία από τη Μίρκα Γεμεντζάκη και μια ομάδα νέων ηθοποιών

… στις 19 Νοεμβρίου 2012-8 Ιανουαρίου 2013, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00.

 
H Μίρκα Γεμεντζάκη, που έχει εντρυφήσει στην μελέτη της ανθρώπινης φωνής, αναπνοής και έκφρασης της γλώσσας, με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της, ανάμεσα στις οποίες ο Πήτερ Στάιν, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, o Πήτερ Μπρουκ και ο Μπομπ Γουίλσον, ανεβάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στη μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς.


Το κείμενο των «Τρωάδων» διασκευάστηκε ελάχιστα προκειμένου να προσαρμοστούν στο κλίμα των ημερών. Επιλεγμένα μέρη αποδίδονται αφηγηματικά, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς και η συνοδεία ενός μουσικού οργάνου ως σκηνοθετικά μέσα για να αποτυπωθεί η διαχρονική αλήθεια του έργου. Η παράσταση επικεντρώνεται στη μοίρα του άμαχου πληθυσμού των γυναικών που από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Τα πρόσωπα των Τρωάδων στα οποία εστιάζει η παράσταση βγαίνουν μέσα από τον χορό. Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι λιτά ώστε να δοθεί βαρύτητα στο πάντρεμα του λόγου με το φως και τη μουσική των σωμάτων.

« Αν ο θεός δεν μας έριχνε κάτω και δε μας κουκουλώνανε με τα χώματα κανείς δεν θα μιλούσε για μας, τώρα να δεις που καταστραφήκαμε τι θ’ αρχίσουν να λένε για τα παθήματα μας, θα μας κάνουν θέατρο για να το βλέπουνε αυτοί που θα ‘ρθουνε μετά από μας και να μας χειροκροτούν».


«Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε αυτή η φράση της Εκάβης ήταν για μας καθοριστική» σημειώνει η σκηνοθέτης της παράστασης Μίρκα Γεμεντζάκη συμπληρώνοντας πως «πιο φρικτή από τη δυστυχία των ηττημένων είναι η ευτυχία των νικητών».


Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Τσινάρη (Εκάβη), Νάνα Παπαδάκη (Κασσάνδρα), Φωτεινή Καπελλάκη (Ανδρομάχη),  Βαγγέλης Παπαδάκης (Ταλθύβιος, Αφηγητής), Κατερίνα Παπαγεωργίου (κορυφαία), Μαρία Χελιδώνη, Αδαμαντία Βλάμη (μουσικό όργανο, τραγούδι)Συντελεστές
Μετάφραση:  Γιάννης Τσαρούχης
Σκηνοθεσία – φωτισμοί:   Μίρκα Γεμεντζάκη
Κοστούμια:    Βαγγέλης Παπαδάκης
Παίζουν:     Σοφία Τσινάρη (Εκάβη)
Νάνα Παπαδάκη (Κασσάνδρα)
Φωτεινή Καπελλάκη (Ανδρομάχη)
Βαγγέλης Παπαδάκης (Ταλθύβιος, Αφηγητής)
Κατερίνα Παπαγεωργίου (κορυφαία)
Μαρία Χελιδώνη
Αδαμαντία Βλάμη (μουσικό όργανο, τραγούδι)

Σχετικές ειδήσεις
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Kafka’s Freaks, του Νικόλα Βαγιονάκη για 2η χρονιά στο θέατρο Φούρνος
07.09.2016 15:11
Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της παράστασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, η παράσταση «Kafka’s Freaks» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νικόλα Βαγιονάκη επανέρχεται από 13 Οκτώβρη 2016 στο θέατρο Φούρνος.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Γυναίκες της προσφυγιάς: παράσταση από τη θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών
04.05.2016 13:46
Η θεατρική ομάδα του 15ου Λυκείου Αθηνών παρουσιάζει την παράσταση "Γυναίκες της προσφυγιάς", που βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη.