Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου στην Ιταλία

Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου στην Ιταλία

Κυκλοφόρησε τόμος με ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου μαζί με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera
 

… που είναι η πιο σημαντική ιταλική εφημερίδα, κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν τόμο αφιερωμένο στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο Il funambolo e la luna.  Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τη σύνθεση Ο σκοινοβάτης και η σελήνη από τα Επινίκια και μια ευρεία επιλογή ποιημάτων από την τελευταία του συλλογή , Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, η οποία μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Crocetti, στο Μιλάνο. Μέσα στο 2013 πρόκειται να εκδοθεί  και ολόκληρη η Τέταρτη διάσταση από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.    


Ο τόμος εντάσσεται στη σειρά που εγκαινίασε αυτή τη χρονιά η Corriere della Sera, με  τίτλο «Ένας αιώνας ποίησης» (“Un secolo di poesia”), αφιερωμένη στους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα. Οι τόμοι πωλούνται, ένας ανά εβδομάδα, μαζί με την εφημερίδα στην τιμή των 9 ευρώ, είναι δε επιμελημένοι από τους μεγαλύτερους ιταλούς μελετητές και ειδικούς. Τη σειρά διευθύνει ο Nicola Crocetti, μεταφραστής, εκδότης και διευθυντής του Poesia, του περιοδικού ποίησης με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, το οποίο σε λίγους μήνες συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής


Η εν λόγω πρωτοβουλία σημείωσε εκπληκτική επιτυχία. Ανάμεσα στους 50 τόμους που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα –όλοι σε δίγλωσση έκδοση , με το πρωτότυπο κείμενο , και με ιδιαίτερα καλαίσθητη εμφάνιση–, δύο αφιερώθηκαν σε δύο από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα: τον Κ. Π. Καβάφη και τον Γιάννη Ρίτσο.


Ο Ρίτσος αρχίζει να έχει αξιοσημείωτη επιτυχία και στην Ιταλία. Αρκετοί δραματικοί μονόλογοι από την Τέταρτη διάσταση δραματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα ιταλικά θέατρα, ερμηνευμένοι από γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Elisabetta Pozzi και ο Moni Ovadia. Ο τελευταίος θα παρουσιάσει, στη Φεράρα, ένα έργο που θα περιλαμβάνει τους μονολόγους Η σονάτα του σεληνόφωτος και Δελφοί. Η παράσταση θα περιοδεύσει έπειτα και σε άλλες ιταλικές πόλεις. Επίσης, στη Μπολόνια, στις αρχές Νοεμβρίου, θα ανέβουν στη σκηνή , σε σκηνοθεσία του Michele Collina, από μια ομάδα νεαρών ηθοποιών, τέσσερις μονόλογοι από την τέταρτη διάσταση: Ελένη, Φαίδρα, Ισμήνη και Περσεφόνη.

Σχετικές ειδήσεις
Συναντήσεις λόγου & τέχνης: Βραδιά μνήμης του ποιητή Γιάννη Κοντού
27.01.2017 12:00
Στην σειρά των συναντήσεων με δημιουργούς Εν Πλω την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, στις 7:00 το απόγευμα, οι ποιητές Γιώργος Μαρκόπουλος και Κώστας Γ. Παπαγεωργίου καθώς και ο υπεύθυνος του αρχείου του μακαριστού ποιητή Γιάννη Κοντού (+21.1.2015), ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος, συντονίζουν βραδιά στην μνήμη του, δύο χρόνια από την εκδημία του.
Ο σπουδαίος αραβόφωνος ποιητής Άδωνις στη Στέγη
28.12.2016 15:26
Με Βραβείο Goethe, διεκδικητής επί χρόνια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, αυτοεξόριστος από τη Συρία και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του Αραβικού Κόσμου, ο Άδωνις έρχεται στη Στέγη.
Ποιητικοί διάλογοι στο βιβλιοπωλείο De Profundis τον Απρίλιο
30.03.2016 09:38
Το περιοδικό ποίησης Τα ποιητικά και οι εκδόσεις Γκοβόστη συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αναγνώσεις ποιημάτων από νέους και νεότατους στην πλειονότητά τους ποιητές, εμπλουτίζοντας τα 90 χρόνια αδιάκοπης εκπολιτιστικής εργασίας τους με τη συνεισφορά στην ποίηση, και δη την προαγωγή του σύγχρονου ποιητικού λόγου.
Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει
18.03.2016 13:56
Το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανοίγει τα παράθυρα της Αγίου Κωνσταντίνου και προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή βραδιά – για την ελληνική ποίηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και μπροστά από το κτίριο Τσίλλερ. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο σκηνοθέτης και μουσικός Κώστας Γάκης.
Παγκόσμια ημέρα ποίησης στον Ιανό
18.03.2016 12:51
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, ο IANOS μαζί με δεκάδες ανθρώπους του πνεύματος, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους, διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση