Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Samkura – Περιπλάνηση: Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 Samkura – Περιπλάνηση: Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Samkura: Περιπλάνηση” είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μέρος του

κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του ΚΜΣΤ στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012 (εγκαίνια 23.10, στις 20:30. Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Σάββατο 10:00 - 18:00, Κυριακή 11:00-15:00). Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου.

 


Μετά τα εγκαίνια , θα ακολουθήσει συναυλία από το κουαρτέτο Ρεμπέτικων "Πλήρη 'ντάξει" που θα παρουσιάσει παλιά ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1920 και 1930. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.
 


Έκθεση


Η έκθεση “Samkura: Περιπλάνηση” παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών που διοργανώθηκε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια “Cló Ceardlann na gCnoc” στην Ιρλανδία και υποστηρίζεται από το EACEA, τους εταίρους, το Culture Ireland και το Ealáin na Gaeltachta. H έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Cló.


“Samkura” στα γεωργιανά σημαίνει «τριφύλλι» και αυτό το όνομα δόθηκε στην διευρωπαϊκή καλλιτεχνική διοργάνωση, προσφέροντας στο γνωστό ιρλανδικό σύμβολο νοήματα εικαστικής δημιουργίας, ανταλλαγών και καλλιτεχνικής κινητικότητας. Καλλιτέχνες από τις πέντε χώρες έκαναν πράξη την ιδέα μιας ζωντανής ανταλλαγής, ταξίδεψαν για διάστημα δύο χρόνων ο ένας στον τόπο του άλλου και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.


Η γλώσσα έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία. Η συνύπαρξη πέντε ιστορικών γλωσσών και τεσσάρων αλφαβήτων δίνει μια δημιουργική ώθηση στην κοινή γλώσσα της τέχνης. Αυτή η ποικιλία γλωσσών και αλφαβήτων λειτούργησε εμφατικά στη δημιουργία των έργων και ένα από τα ζητούμενα των καλλιτεχνών ήταν να ανακαλύψουν και να αφομοιώσουν την διαφορετικότητα του άλλου τόπου.


Τα έργα των καλλιτεχνών αναφέρονται ακόμα στη σχέση με τη φύση, δεδομένου ότι οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές απομακρυσμένες από το αστικό περιβάλλον .
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Maria Boavida, Bernadette Cotter, Ingo Dünnebier, André Gonçalves, Oona Hyland, Ian Joyce, Φωτεινή Καριωτάκη, Sarah Lewtas, Kevin McGee, Alexandra Ramires, Γιάννης Σαββίδης, Azat Sargsyan, Nino Sekhniashivili, Λίνα Θεοδώρου, Mkrtich Tonoyan, Guram Tsibakhashvili, Iliko Zautashvili.
   

Στρογγυλό τραπέζι
Στις 23 Οκτωβρίου, μεταξύ 10:30-14:00 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι στρογγυλό τραπέζι με θέμα την παρουσίαση προγραμμάτων ανταλλαγών για καλλιτέχνες και επιμελητές από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών που διοργανώνει το “Cló Ceardlann na gCnoc” στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Γεωργία καθώς και προγράμματα ανταλλαγών και εικαστικές διοργανώσεις στην Αρμενία, τη Γεωργία και την Ελλάδα. Το Στρογγυλό Τραπέζι απευθύνεται σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φωτογράφους και επιμελητές εκθέσεων.


Εκπαιδευτικά προγράμματα – Ξεναγήσεις
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσεγγίζει έργα σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέσα από ένα διαπολιτισμικό πρίσμα με βάση την εικόνα, τη γλώσσα και τη δράση θα πλαισιώσει την έκθεση, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της (23.10-9.12.2012), ενώ ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.
Οργάνωση, Εφαρμογή: Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ.

 

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη
22.11.2016 11:36
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.