Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

47α Δημήτρια: Με χτύπησε στις 2.45, από την πειραματική σκηνή της τέχνης

47α Δημήτρια: Με χτύπησε στις 2.45, από την πειραματική σκηνή της τέχνης

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» το έργο με τίτλο «Με χτύπησε στις 2.45», που εντάσσεται στα 47α Δημήτρια

… από την Τρίτη 23 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, στις 21.00.


Το έργο παρουσιάζει το ευαίσθητο θέμα της κακοποίησης των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και βασίστηκε στο βιβλίο της Eleonore Mercier «Je suis completement battue» («Με χτύπησε παντού», εκδόσεις P.O.L. -   Παρίσι, 2010). Η συγγραφέας εργάστηκε για 17 χρόνια σε οργάνωση αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και στο βιβλίο της συγκέντρωσε την πρώτη φράση από πολλές τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια, που έγιναν από κακοποιημένες γυναίκες, κάθε ηλικίας.


Μία από τις φράσεις αυτές έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο. Αφετηρία της παράστασης υπήρξε ένα δεκάλεπτο δρώμενο, το οποίο παρουσίασε η νέα σκηνοθέτιδα Ελένη Ευθυμίου μαζί με την ηθοποιό Βασιλική Τρουφάκου, τον Ιούνιο του 2012, στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης, ως συμμετοχή του φεστιβάλ των «Δημητρίων» στο φεστιβάλ «Μπέργκμαν». Συνέχεια και εξέλιξη αυτής της εμπειρίας, είναι η παρούσα παράσταση , συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» με τα 47α «Δημήτρια», στην οποία διατηρήθηκε ο τίτλος από την παράσταση - μαραθώνιο της Στοκχόλμης «Με χτύπησε στις 2:45», ενώ ως υπότιτλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μία άλλη φράση του βιβλίου, που επανέρχεται σε διαφορετικές παραλλαγές: «Θα ήθελα να παραμείνω ανώνυμη...».


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά-κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπασση
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπιρμπίλη - Καραλέκα
Δραματουργική συνεργασία: Αναστασία Τζέλου
Μετάφραση κειμένων: Νικηφόρος Παπανδρέου
Παίζουν: Σοφία Αντωνίου , Ελένη Δημοπούλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Χριστίνα Μπιρμπίλη Καραλέκα, Χρήστος Παληογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου, Αναστασία Χατζάρα.
 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γενικός Γραμματεύς, του Ηλία Καπετανάκη στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου
16.01.2017 13:47
H Σοφία Μαραθάκη με την ομάδα της ΑΤΟΝΑλ, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο και ανεβάζει στην Πειραματική Σκηνή -1 την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματεύς».  
Lessons of leaking του Dmitij Gawrisch και machina ex στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
09.01.2017 17:21
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει στις 13- 15 Ιανουαρίου 2017 την παράσταση Lessons of Leaking του Dmitij Gawrisch και της ομάδας machina ex.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο: Οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή
23.03.2016 16:01
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.