Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου: Εκδηλώσεις με θέμα τον Αστικό Χώρο

7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου: Εκδηλώσεις με θέμα τον Αστικό Χώρο

Η πόλη και οι άνθρωποί της. Και ανάμεσά τους μια σχέση αγάπης, σύμβαση, προσμονής, αντίθεσης. Την σχέση αυτή αλλά και την

αλληλεπίδραση των ανθρώπων και της πόλης τους, επιχειρεί να φωτίσει η κατηγορία Urban Space για τον αστικό χώρο, που παρουσιάζεται μέσα από το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.
 

Στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ για τη «χαρτογράφηση» του urban space θα πραγματοποιηθούν στις 21.10.2012 οι ακόλουθες εκδηλώσεις: Προβολές ντοκιμαντέρ , παρουσίαση βιβλίων και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Θέμα «Κινηματογραφώντας την πόλη».


Προβολές Ντοκιμαντέρ| Θεματική ενότητα: Εκτελούνται Έργα
18.00: Δουλειές Με Φούντες (Work Like Crazy)
 

Κλασσικές σκηνές και ατάκες από το παλιό ελληνικό σινεμά για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις τους παρουσιάζονται μέσα από το ντοκιμαντέρ, που συνθέτει μια κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας του «επιχειρείν» στη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τον κουτοπόνηρο μπακαλόγατο Ζήκο του Κώστα Χατζηχρήστου μέχρι τον παντοδύναμο εφοπλιστή Φωκά του Λάμπρου Κωνσταντάρα, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο χρόνο, με όχημα την «αφρόκρεμα» των ελληνικών ταινιών. Εργολάβοι, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, πλανόδιοι έμποροι, πλασιέ και μικρομαγαζάτορες ζωντανεύουν αναγνωρίσιμους τύπους και χαρακτήρες επιχειρηματιών, αποκαλύπτοντας τα στερεότυπα, τις εικόνες και τις μεταλλαγές της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα των δεκαετιών ’50 και ’60.
 

18.30: Από τις Αυλές στα Σαλόνια (From the courtyards to the Living Rooms)
 

Το ντοκιμαντέρ, που είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελικής Μυλωνάκη, εξετάζει τον αστικό χαρακτήρα του ελληνικού κινηματογράφου την περίοδο της μεγάλης εμπορικής του ακμής και της ευρύτατης δημοφιλίας του, αλλά και τη συμβολή του μέσου στη διαμόρφωση και διάδοση συγκεκριμένων εικόνων για την πόλη και την κατοικία στην Ελλάδα του ‘50 και του ‘60. Ο κινηματογραφικός
φακός μετατοπίζει σταδιακά το ενδιαφέρον του από την παλιά Αθήνα στο μοντέρνο διαμέρισμα, «από τις
αυλές στα σαλόνια»: Από τις γειτονιές και τις αλάνες του αθηναϊκού κέντρου στην αφιλόξενη Αθήνα της
εσωτερικής μετανάστευσης, στην άναρχη πόλη της αντιπαροχής και της ανοικοδόμησης, στο μοντέρνο αλλά
ασφυκτικό διαμέρισμα της μεταπολεμικής πολυκατοικίας.

 

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης| Θέμα: Κινηματογραφώντας Την Πόλη


Εκλεκτοί ομιλητές θα παρουσιάσουν από την δική τους οπτική το θέμα «Κινηματογραφώντας την πόλη». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελική Μυλωνάκη, ο πανεπιστημιακός Στέφανος
Στεφανίδης, η Αίγλη Καμμίτση, εκπαιδευτικός με διακρίσεις στον πολιτισμό, αλλά και ο καταξιωμένος
καλλιτέχνης και δημιουργός Σταύρος Σιδεράς. Ειδική προσκεκλημένη στην συζήτηση είναι η κυρία Ανδρούλα
Αριστοδήμου, κεντρικό πρόσωπο του Ντοκιμαντέρ της Ελένης Γιόκαρη  “Missing Person on the Road ’74» αλλά
και του αγώνα για τους Κυπρίους αγνοούμενους.


Έκθεση 60 φωτογραφικών Ντοκουμέντων |Του Ανδρέα Λ. Ανδρέου


Στο φουαγιέ του Cine Studio θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά επίσημα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα
οδοφράγματα στην πράσινη γραμμή, του Εξαίρετου Πλατινένιου Φωτογράφου και Επίτιμου Μέλους της Διεθνούς
Ομοσπονδίας F.I.A.P. Αντρέα Λ. Ανδρέου.

Σχετικές ειδήσεις
64 ελληνικά ντοκιμαντέρ στο 19ο ΦΝΘ
09.02.2017 14:57
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.
«Πέρα από τα Σύνορα»: 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο
23.06.2016 14:48
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στο Καστελλόριζο καθιερώνοντας, ως ετήσιο θεσμό, ένα διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πέρα από τα Σύνορα», από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2016.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: Το πρόγραμμα της 6ης μέρας
25.02.2016 12:41
Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται για στη Λάρισα το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ/artfools.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: Το πρόγραμμα της πέμπτης ημέρας
24.02.2016 15:47
Για πέμπτη ημέρα και με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού σε όλες τις αίθουσες προβολών συνεχίζεται το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ/artfools Λάρισας.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: Το φεστιβάλ συνεχίζεται!
23.02.2016 12:20
Με πολλές εκδηλώσεις και προβολές συνεχίζεται, το πρόγραμμα της Τρίτης 23 και της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου για το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας. Εκτός από την κεντρική εκδήλωση για τον Κορεάτικο Κινηματογράφο και τις Μνήμες διαίρεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, θα υπάρχουν οι παρακάτω εκδηλώσεις.