Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Φωτιά και νόμισμα, αρχαιολογία και φωτιά – έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο

Φωτιά και νόμισμα, αρχαιολογία και φωτιά – έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Φωτιά και νόμισμα – αρχαιολογία και φωτιά»…

… που θα διαρκέσει από τις 11 Οκτωβρίου 2012 έως τις 10 Ιανουαρίου 2013.


Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Νομισματικό Μουσείο η περιοδική έκθεση: ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ. ΤΕΧΝΑΣ ΔΕ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕ ΤΟ ΠΥΡ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ που συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012, που, εμπνευσμένη από το μύθο του Προμηθέα, φέρει για τη διετία 2012-2013 τον τίτλο: Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς.


Η έκθεση του Νομισματικού Μουσείου καταδεικνύει τη σημασία της φωτιάς ως κινητήριας δύναμης πολιτισμού και θεϊκού πολύτιμου δώρου για τον άνθρωπο και προβάλλει τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στη δράση και το συμβολισμό της φωτιάς από τη μια και στην πολιτιστική μας κληρονομιά από την άλλη.


Διαρθρώνεται σε δύο βασικές ενότητες:
Στην ενότητα ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ, παρουσιάζονται νομίσματα και μετάλλια από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη εποχή με παραστάσεις και συμβολισμούς που εκφράζουν τη ζωογόνο και δημιουργική δύναμη της φωτιάς στο μύθο, τη θρησκεία, την ιστορία και την παράδοση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, ως σιδηρουργό με αναφορά στα εργαλεία και τα έργα του.


Στην ενότητα ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ παρουσιάζεται ο αμφίσημος χαρακτήρας της φωτιάς ως προς τη διατήρηση αρχαίων τεχνουργημάτων. Εκτίθενται νομισματικοί «θησαυροί», που έχουν υποστεί φθορές από πυρκαγιά και ανασκαφικά ευρήματα που διατηρήθηκαν εξαιτίας της έκθεσής τους στη φωτιά, όπως πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής και σφραγίσματα από νωπό πηλό. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από ναυάγια, όπως λυχνάρια, κηροπήγια, μαγειρικά σκεύη και καπνοσύριγγες που αποτυπώνουν την ευεργετική χρήση της φωτιάς για τον άνθρωπο, αλλά και όπλα που υπαινίσσονται την καταστροφική της ενέργεια.


Νομίσματα, πήλινα σφραγίσματα και νομισματικοί «θησαυροί» από τη συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, νομίσματα από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank, πήλινα μυκηναϊκά σφραγίσματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, μία πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β΄ γραφής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, καθώς και ευρήματα υποβρύχιων ερευνών της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, συνθέτουν ένα ελκυστικό εκθεσιακό σύνολο.


Την έκθεση πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχετίζεται με τις θεματικές της ενότητες. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.


Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου. Το συντονισμό της ομάδας εργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε η Προϊσταμένη Δρ Αγγελική Σίμωσι. Τη μουσειογραφική μελέτη υπογράφουν η Αρχιτέκτων Δρ Μαρία Λαμπρινού και ο κ. Σταμάτης Ζάννος.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ερρίκου Σλήμαν στο Β΄ όροφο του Ιλίου Μελάθρου και θα διαρκέσει από τις 11 Οκτωβρίου 2012 έως τις 10 Ιανουαρίου 2013.


Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου με συνοδεία μουσικής από τον καταξιωμένο πιανίστα - συνθέτη κ. Πέτρο Χατζηγεωργίου.

Σχετικές ειδήσεις
150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Έκθεση αφίσας από το Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
02.09.2016 16:56
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: ομαδική έκθεση στον Ιανό
02.06.2016 13:33
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση τιμώντας το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας που κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του σε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Μίτος της Αριάδνης και ο Αργαλειός της Πηνελόπης: Η Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
31.05.2016 09:57
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο δράσεων σύνδεσης του Μουσείου με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έκθεση με θέμα «Ο Μίτος της Αριάδνης και ο Αργαλειός της Πηνελόπης. Η Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου».
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.