Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έφυγε η Μαρία Κοτζαμάνη

Έφυγε η Μαρία Κοτζαμάνη

Έφυγε χθες αναπάντεχα, μετά από τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας, η ιστορικός τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη. Η κηδεία της

θα γίνει στην Ύδρα το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι. Ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος, η Μαρία Κοτζαμάνη εργάστηκε με αφοσίωση, αναδεικνύοντας το έργο του Αλέξη Ακριθάκη, του Δημήτρη Περδικίδη και άλλων καλλιτεχνών της γενιάς της.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το χαμό της Μαρίας Κοτζαμάνη:Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνει τον αναπάντεχο θάνατο της δημοσιογράφου Μαρίας Κοτζαμάνη, η οποία πέθανε χθες σε τροχαίο δυστύχημα.


 

Η Μαρία Κοτζαμάνη γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία. Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1960 από το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ». Στη συνέχεια εργάστηκε στη «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», τη «ΓΥΝΑΙΚΑ», «ΤΑ ΝΕΑ» και από το 1984 έως τη συνταξιοδότησή της στο «ΕΘΝΟΣ» ασχολούμενη πάντα με το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.


 


Η Μαρία Κοτζαμάνη υπήρξε επίτροπος της Ελλάδας σε όλες τις γνωστές καλλιτεχνικές μπιενάλε εικαστικών τεχνών από το 1965 κι έπειτα. Επίσης, διετέλεσε μέλος καλλιτεχνικών επιτροπών και πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Τεχνοκριτικών καθώς και μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών Τέχνης. Ως ιστορικός τέχνης οργάνωσε πολλές μονογραφικές εκθέσεις σε θεσμικούς χώρους, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ ετοίμαζε έκθεση για τον γλύπτη Φιλόλαο και μια μεγάλη έκθεση για τον Μποστ και την εποχή του, που σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ θα γινόταν στο Μουσείο Μπενάκη τον ερχόμενο Μάρτιο. Μερικά από τα βιβλία της είναι: «ΚΟΣΜΗΜΑ-ΑΝΤΙΚΟΣΜΗΜΑ», «ΤΑ ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΑ», «ΕΛΕΝΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ», «ΕΛΕΝΗ ΖΟΓΚΟΠΟΥΛΟΥ», «ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΡΑΣ» κ.ά.Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Μαρία Κοτζαμάνη, συνελήφθη φυλακίστηκε και έμεινε σε απομόνωση για τη συμμετοχή της στην αντίσταση κατά της Χούντας, χωρίς ποτέ να επικαλεστεί την περιπέτειά της ή να την «εξαργυρώσει».Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους της και αποχαιρετά την άξια, ευγενική και σεμνή συνάδελφο με την μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Η κηδεία της Μαρίας Κοτζαμάνη θα γίνει αύριο στην Ύδρα.

(ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ)

 

Σχετικές ειδήσεις
Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βαλαβανίδης
20.02.2017 10:38
Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ακόμη ένας μεγάλος ζωγράφος, ο Γιάννης Βαλαβανίδης.
17.02.2017 10:14
Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ελλάδας, αλλά και σπουδαίος δάσκαλος, "έφυγε" από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ λόγω της ασθένειας είχε χάσει και την όραση του.
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με την ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου στον Ιανό
17.11.2016 12:42
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τη ζωγράφο των βιωμένων προσωπικών παραδείσων και των συνόρων της ευτυχίας, Μαρία Φιλοπούλου.
Αναπάντεχα Βλέμματα: Έκθεση της Φωτογραφικής ομάδας Δήμου Αλίμου - ΘΟΠΑΑ
24.06.2016 12:48
Η Φωτογραφική ομάδα του Δήμου Αλίμου/ΘΟΠΑΑ κλείνει έντεκα χρόνια ως ομάδα και σας προσκαλεί την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, στις 20.00 στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με γενικό τίτλο «Αναπάντεχα Βλέμματα».
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης: