Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Εναρκτήρια συναυλία

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Εναρκτήρια συναυλία

Επίσημη πρεμιέρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013, την Παρασκευή …

5 Οκτωβρίου, στις 20.30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα (1904 – 1949) και την Συμφωνία αρ.1 «Τιτάν» του Γκούσταβ Μάλερ(1860 – 1911). Η εναρκτήρια συναυλία της Ορχήστρας, υπό την μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και με σολίστ τον διακεκριμένο βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή υπόσχεται ένα συναρπαστικό ακρόαμα δύο πραγματικά τιτάνιων έργων.


    
Ο Μάλερ άνοιξε με το έργο του τον ασκό του Αιόλου για την έλευση του μουσικού μοντερνισμού. Ο προστατευόμενος και θαυμαστής του, Άρνολντ Σαίνμπεργκ, ήταν αναμενόμενο να αξιοποιήσει και να εξελίξει τα επιτεύγματα του Αυστριακού συνθέτη, παραδίδοντας ταυτόχρονα τη σκυτάλη της μουσικής πρωτοπορίας σε εκλεκτούς μαθητές του, ανάμεσα στους οποίους ο νεαρός Σκαλκώτας κατέχει περίοπτη θέση. Έτσι, ένας «βιεννέζικος αέρας», που σφύζει από επαναστατικούς νεωτερισμούς μίας νέας μουσικής γλώσσας, αποτελεί κοινό αισθητικό πυρήνα στα δύο έργα της συναυλίας. Ιδωμένα από ένα άλλο πρίσμα, τα δύο αυτά έργα «αφηγούνται» την εσωτερική περιπέτεια ενός δημιουργού, ο οποίος, σε πείσμα των πρακτικών και ψυχικών αντιξοοτήτων, αγωνίζεται να εκπληρώσει το όραμά του, θυμίζοντάς μας πως ο αγώνας αυτός είναι αέναος και επίκαιρος.

 


Η παρουσία του βιολονίστα Γιώργου Δεμερτζή ως σολίστ στην συναυλία, ενισχύει την απόφαση για την επιλογή ερμηνείας από την Ορχήστρα του έργου του Σκαλκώτα: Γραμμένο το 1937, χωρίς καμμία διάθεση συμβιβασμού ως προς τις τεχνικές δυσκολίες, το κοντσέρτο προκαλεί τον βιολονίστα να εκτελέσει ακροβατικούς ελιγμούς πάνω στο όργανο. Δεν θα μπορούσε να τους φέρει σε πέρας παρά ένας δεξιοτέχνης μουσικός, βαθύς γνώστης ήδη του συνολικού βιολιστικού έργου του Σκαλκώτα, όπως είναι ο Δεμερτζής.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904 – 1949)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα

ΓΚΟΥΣΤΑΒ  ΜΑΛΕΡ (1860 – 1911)
Συμφωνία αρ.1 «Τιτάν»

Σολίστ Γιώργος Δεμερτζής, βιολί
Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος

 

Photo Credit: Nikos Krikelis

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
23.05.2016 13:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V, επισκέπτεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, για μία συναυλία.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.
Γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί ΙΙΙ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.02.2016 15:46
Η διεθνούς φήμης Κινέζα βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ, μία από τις ακμαιότερες σολίστ του βιολιού στον κόσμο, η οποία είχε συμπράξει πέρυσι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για το Κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκι, επιστρέφει ξανά για να αναμετρηθεί με ένα ακόμα απαιτητικό έργο του βιολιστικού ρεπερτορίου: Το Κοντσέρτο του Μπέντζαμιν Μπρίτεν.
Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο!
24.12.2015 13:55
Το χαρούμενο εορταστικό γκαλά όπερας που, ως συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες προτού αλλάξει ο χρόνος, την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015 στις 20.30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, εν είδει πρωτοχρονιάτικης ευχής.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για έναν μουσικό
01.12.2015 15:59
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη συναυλία μουσικής δωματίου της δράσης Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία. Η δράση αυτή που ξεκινά από το πρώτο Μουσείο της χώρας, φιλοδοξεί να συνδέσει αρμονικά τη μουσική με την αριστουργηματική τέχνη της αρχαιότητας.