Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η όπερα της πεντάρας στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Η όπερα της πεντάρας στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου παρουσιάζει την παράσταση «Η όπερα της πεντάρας» από τη σχολή θεάτρου
 

«Δήλος» - Δήμητρα Χατούπη, την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22 και την  Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 7:30 μ.μ. στην πλατεία Αβησσυνίας.


Μετάφραση Σωτηρία Μαντζίρη
Διδασκαλία-σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Χορογραφίες: Νικολέτα Ξεναρίου
Μουσική διδασκαλία-πιάνο: Χρίστος Θεοδώρου
 

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι απόφοιτοι της σχολής «δήλος»:
 

Αναστασία Μαλανδρενιώτη, Βασίλης Παναγιωτίδης, Βασιλική Βλάχου, Γιάννης Παυλόπουλος, Γιώργος Μακρής, Έλια Βεργανελάκη, Ερμιόνη Μπαμπαϊτη, Κατερίνα Μαντίλ, Λευτέρης Παπακώστας, Μαρία Κακούρου, Μαρία Νικητοπούλου, Νατάσσα Σφενδυλάκη, Ρεβέκκα Γκόγκου, Σία Κουτσού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Βρατσίστα.
 

«Η Όπερα της Πεντάρας»


Ο κύριος Πήτσαμ έχει στήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ζητιάνων στο Λονδίνο.  Προσλαμβάνει καθημερινά ανέργους και τους εκπαιδεύει σε «εξειδικευμένους» ζητιάνους οι οποίοι εργάζονται πλέον για λογαριασμό της «Πήτσαμ και Πήτσαμ Α.Ε.».  Ο Μακχήθ ο φονιάς, ο διασημότερος ληστής του Λονδίνου, αποφασίζει να «βάλει χέρι» στην επιχείρηση του Πήτσαμ.  Για το λόγο αυτό, παντρεύεται κρυφά την κόρη του Πήτσαμ, Πόλυ.  Όταν ο Πήτσαμ πληροφορείται το γεγονός, διαισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο για την «εταιρεία» του, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Μακχήθ.  Προσπαθεί να τον καταδώσει στην αστυνομία, πράγμα όμως δύσκολο αφού ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράουν ο Τίγρης είναι στην πραγματικότητα «συνεταίρος» του ληστή Μακχήθ.  Ώσπου η Τζένη, μια διάσημη πόρνη και μεγάλος έρωτας του Μακχήθ αποφασίζει να τον εκδικηθεί...


Η «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική του συνθέτη Κουρτ Βάιλ βασίστηκε στο αγγλικό έργο του 18ου αιώνα «Η όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι.  Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 1928 στο Θέατρο του Βερολίνου και από την πρώτη στιγμή εντυπωσίασε το ευρύ κοινό και είχε μεγάλο αντίκτυπο στο χώρο του μουσικού θεάτρου.  Γράφτηκε σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο οικονομικό κραχ απειλούσε και την Ευρώπη.  Έκτοτε αυτό το βαθύτατα σαρκαστικό έργο παραμένει επίκαιρο.  Γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες, ενώ η εξαιρετική μουσική του Κουρτ Βάιλ έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές για περισσότερο από ογδόντα χρόνια.Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό της «δήλος», με δ/ντρια την Δήμητρα Χατούπη και Σύμβουλο Σπουδών τον Θεόδωρο Εσπίριτου, προετοιμάζει το καινούργιο ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας υποψηφίων σπουδαστών για τις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής και του Υπουργείου Πολιτισμού.
 

Σχετικές ειδήσεις
Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
27.07.2016 12:06
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που ανεβάζει ο Θεατρικός ‘Ομιλος Ερμιονίδας στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, εντάσσεται ως προφεστιβαλική του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα.
Αντιγόνη του Σοφοκλή από την εταιρεία θεάτρου Τέχνη & Δράση στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016
17.06.2016 14:14
Το Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016 παρουσιάζει την Δευτέρα 4 Ιουλίου, την τραγωδία ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, από την εταιρεία θεάτρου ΤΕΧΝΗ & ΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.
Η πλατεία ήτανε άδεια, από την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου
09.06.2016 10:56
H ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου Oprimid@s σας προσκαλεί στη συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ «Η πλατεία ήτανε άδεια», την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, στις 9.30μμ, στο πλαίσιο της 10ης Αντιρατσιστικής Γιορτής (Λαϊκή Σκηνή), στη Γεωπονική Σχολή.
Σχεδόν σαράντα του Γιώργου Χατζηπαύλου στο 2ο Avaton International Comedy Festival
06.06.2016 14:30
Η παράσταση "Σχεδόν σαράντα" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν work in progress στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας του θεάτρου Άβατον. Σκέψεις, ιδέες, κείμενα μπήκαν σε σειρά τον Ιούνιο του 2015. Ένα χρόνο μετά επιστρέφει ολοκληρωμένο στο 2ο Φεστιβάλ κωμωδίας την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2016
23.03.2016 10:19
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.