Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τρεις μουσικοί, στο Half Note Jazz Club

Τρεις μουσικοί, στο Half Note Jazz Club

Το Half Note παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από τρεις μουσικούς, τους Έρρικα Πατρικίου, Μερόπη Βλαχογιάννη και Ηλία Χατζόγλου

… την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, στις 22.30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φθινοπωρινές Περιπλανήσεις» .


«Εάν μας ρωτούν εμάς τους μουσικούς, γιατί ειδικά αυτή την εποχή το αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, η απάντηση είναι απλή. Αρχικά, από την προσωπική μας αγωνία η μουσική του να μην περάσει στη λήθη. Σκεπτόμενοι, επίσης, πως η ευαισθησία, ο μη χυδαίος ερωτισμός, η αγάπη για τη ζωή, η ουσιαστική θρησκευτικότητα, -στοιχεία που εμφανώς, πλέον, απουσιάζουν από τους ανθρώπους και την εποχή μας-, ολόλαμπρα συνυπάρχουν στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, γεννημένα από τον αληθινό έρωτα με την ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Κάθε τραγούδι, ένα ταξίδι, μια ιστορία, συμπυκνωμένο θεατρικό έργο με κινηματογραφικά δουλεμένη λεπτή μουσική τεχνική. Εισιτήριο η ευφάνταστη εισαγωγή, τα μελωδικά κουπλέ ξεναγοί στις κουκέτες του ονειρικού κρουαζιερόπλοιου, απογείωση μ' ένα δυνατό ρεφρέν . Δεν το έχεις καταλάβει, έχεις μετεπιβιβαστεί σ' ένα αστρόπλοιο. Στις ατέλειωτες αυτές συμπαντικές διαδρομές της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, δεν παρακολουθείς άπραγος απ' το παράθυρο το ταξίδι, παίρνεις ενεργό μέρος ως… μπαλανταδόρος τ' ουρανού, γίνεσαι ένα με τη ζωή των παιδιών κάτω στον κάμπο, πετάς πάνω από μια θάλασσα πλατιά μ' ένα άσπρο περιστέρι, κι όταν ακούσεις το τραγούδι της σειρήνας, αναρωτιέσαι αν θα ρωτήσεις τον ουρανό και το φεγγάρι, αλλά με dedication κάνεις την προσευχή της παρθένου και τον πόνο σου χαρά… Στους ενδιάμεσους σταθμούς δε θα νιώθεις “..all alone am I”, εκεί έξω σε περιμένει μια μαύρη Φορντ, και θα έχεις δώσει ραντεβού στην Οδό Ονείρων με τη Μαριάνθη των ανέμων. Θα της πεις κοίτα με στα μάτια αλλά εκείνη θα σου πει για την Ελένη και τον Κεμάλ, ενώ ολοένα η μανούλα σου θα σου τηλεφωνεί για να της πεις μια λέξη, μα εσύ συνέχεια αναρωτιέσαι κάπου υπάρχει η αγάπη μου... Από μέρους μας, οι μουσικοί, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πράξουμε, εφόσον αρχικά υπερβούμε την τεχνική αγάπη της μελέτης, μόνο να ταξιδέψουμε με το αστρόπλοιο του Μάνου Χατζιδάκι και να απολαύσουμε το ταξίδι μαζί με τους ακροατές. Είμαστε οι συνταξιδιώτες σας».


Τρεις Μουσικοί:
Έρρικα Πατρικίου [ερμηνεία τραγουδιών]
Μερόπη Βλαχογιάννη [ακορντεόν]
Ηλίας Χατζόγλου [πιάνο- ερμηνεία τραγουδιών]
Επιμέλεια αφιερώματος: Έρρικα Πατρικίου

 


ΤΡΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ – βιογραφικά

Έρρικα Πατρικίου
Η Έρρικα Πατρικίου είναι διπλωματούχος μονωδίας, πτυχιούχος αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας και διδάσκει ελληνικό κλασικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο . Έχει κάνει συναυλίες , αφιερώματα σε ποιητές στιχουργούς και συνθέτες σε όλη την Ελλάδα, έχει τραγουδήσει στον Ιανό τα τραγούδια της Λιλιπούπολης μαζί με την Ευσταθία κι έχει παρουσιάσει το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο στέκι του στο Μαγεμένο Αυλό στο Παγκράτι. Έχει τραγουδήσει στην αφή της ολυμπιακής φλόγας στο Βόλο το 2004, έχει συνεργαστεί με τη συμφωνική ορχήστρα Βόλου σε συναυλίες μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη , και διοργανώνει μουσικές παραστάσεις για τα σχολεία του νομού. Έχει συνεργαστεί με το σύλλογο ηθοποιών όπερας και μελοδράματος σε συναυλία στη φιλολογική λέσχη Παρνασσός. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το συνθέτη και πιανίστα Ηλία Χατζόγλου και την ακορντεονίστα Μερόπη Βλαχογιάννη σε συναυλίες, σε συναυλίες-αφιερώματα και μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.


Μερόπη Βλαχογιάννη
Η Μερόπη Βλαχογιάννη είναι πτυχιούχος και διπλωματούχος ακορντεόν, πτυχιούχος πιάνου, αρμονίας και αντίστιξης. Διδάσκει πιάνο και ακορντεόν. Έχει κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Νέας Ιωνίας Βόλου σε θεατρικές παραστάσεις. Τα τρία τελευταία χρόνια ήτανε συνεργάτης (ακορντεόν) του Δημήτρη Ζερβουδάκη με εμφανίσεις στο Μετρό, στην Αυλαία , στο Οξυγόνο, στο Ρυθμό Music Stage και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει μόνιμη συνεργασία με το συνθέτη και πιανίστα Ηλία Χατζόγλου και τη μουσικό Έρρικα Πατρικίου σε συναυλίες, σε συναυλίες-αφιερώματα, μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.


Ηλίας Χατζόγλου
..συνθέτοντας μουσική, ηχητικές σκηνές και αυτοσχεδιασμούς, ο Ηλίας Χατζόγλου συνοδεύει ζωντανά στο πιάνο θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Γράφει και παρουσιάζει κύκλους μελοποιημένων τραγουδιών ελλήνων ποιητών μιξάροντας ηλεκτροακουστική και ηλεκτρονική μουσική. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικών έργων με τη χρήση υπολογιστή κι εξειδικευμένου multitrack music software & plugins. Είναι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής [ΕΣΣΙΜ]. Με έργα του έχει προσκληθεί και συμμετάσχει σε φεστιβάλ, μουσικές σκηνές-θεατρικούς χώρους και φορείς όπως το Μικρό Μουσικό Θέατρο (Αθήνα), την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επι (Αθήνα) ως πιανίστας σε ζωντανή συνοδεία για την παράσταση “Την Τρίτη στο σούπερ μάρκετ” με τον ηθοποιό Φαίδωνα Καστρή, την 11η Biennale 2003 (Αθήνα), τις Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, σε φεστιβάλ του Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής [ΙΕΜΑ], το Contact Art Club (Θεσσαλονίκη). Έχει συνθέσει κατά παραγγελία θεατρική μουσική για το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου και το ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, επίσης, για το καλλιτεχνικό πολύπτυχο Sygorma, όπου η ποίηση, τα εικαστικά , το video art, ο χορός, “συγχρωτίζουν εικόνα, λόγο, ήχο και κίνηση σ’ έναν αρμονικό κόσμο, παρουσιάζοντας την αλληλοπεριχώρηση των πτυχών της τέχνης και τα
ρευστά της όρια”. Δισκογραφεί, συνθέτοντας τραγούδια για έλληνες ερμηνευτές. Από το χειμώνα του 12, συνεργάζεται με τη μουσικό κι ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου, όπου μαζί με την ακορντεονίστα Μερόπη Βλαχογιάννη, παρουσιάζουν μουσικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα σε μουσικές σκηνές και θεατρικούς χώρους ως "Τρεις Μουσικοί".


Δισκογραφία:
/«Ενδοχώρα» (Hinterland) electroacoustic avant-garde work 40' [EDO-08, AMG Reviewed]
Review by http://www.allmusic.com/album/hinterland-mw0000965978
/«Τα λάθη της καρδιάς» [Αcoustic Art Production] Προσωπικός δίσκος του Μανώλη Χατζημανώλη
/«Παράξενες Αγάπες» [culture music]
/«Κύκλος παιδικών τραγουδιών» [αναμενόμενη κυκλοφορία].
 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μάκης Αμπλιανίτης στο Half Note Jazz Club
26.01.2017 16:40
Ο κορυφαίος κιθαρίστας-συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ “URANOS” στη σκηνή του Half Note Jazz Club, σ’ έναν απόλυτα ταιριαστό χώρο όπου έχει παρουσιάσει και τις προηγούμενες δισκογραφικές του δουλειές.
Η Zora Young και ο Matthew Skoller στο Half Note Jazz Club
18.01.2017 13:46
Η μοναδική Zora Young, μια από τις σημαντικότερες και ιστορικές φωνές του σύγχρονου Chicago Blues, επιστρέφει δριμύτερη μετά από πολλά χρόνια στην χώρα μας για μια σειρά νέων εμφανίσεων στην σκηνή του Half Note Jazz Club, έχοντας στο πλευρό της έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους, τον κορυφαίο αρμονικίστα Matthew Skoller και την εξαίσια μπάντα του.
Ο Ψαραντώνης live στο Half Note Jazz Club
04.01.2017 14:34
Πάντα συναρπαστικά είναι τα μουσικά ταξίδια που κάνουμε με τον σπουδαίο λυράρη Ψαραντώνη. Στις νέες του εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club, ο κορυφαίος εκφραστής της Κρητικής παράδοσης θα μας παρασύρει από Παρασκευή 13 έως Δευτέρα 16 Ιανουαρίου «Εκειά που σμίγουν οι καιροί». Με τη θεϊκή του λύρα και τη χαρακτηριστική φωνή του θα μας πάει σε ταξίδια αρχέγονα. Στο πλευρό του η Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Γιάννης Παξιμαδάκης στο λαούτο.
Nikolas Anadolis Trio live στο Half Note
13.10.2016 16:16
Ο Νικόλας Αναδολής, ένας από τους κορυφαίους τζαζ πιανίστες της νεότερης γενιάς με απήχηση σε Ευρώπη και Αμερική, έρχεται με το τρίο του στη σκηνή του Half Note Jazz Club.
Half Note Jazz Club: Οι πρώτες συναυλίες της νέας σεζόν
29.09.2016 17:14
Για μια ακόμη χρόνια το Half Note Jazz Club, το αγαπημένο jazz στέκι της Αθήνας, υπόσχεται μια εκρηκτική σεζόν με εμφανίσεις σπουδαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το νέο του πρόγραμμα διαπερνά ποιοτικά όλο το μουσικό φάσμα χωρίς ξεκάθαρες ετικέτες. Καλύπτει σε εύρος ήχους jazz, blues, world μέχρι funk, swing, tango, cabaret, χωρίς να λείπουν επιλεγμένα και ξεχωριστά ονόματα της ελληνικής σκηνής