Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το καβούκι του ελέφαντα του Étienne Lepage

Το καβούκι του ελέφαντα του Étienne Lepage

Στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ η γνωριμία μας με το σύγχρονο καναδέζικο θέατρο συνεχίζεται. Μετά την Καναδή

θεατρική συγγραφέα Καρόλ Φρεσέτ και το “Κολιέ της Ελένης” το 2010, φέτος τη σκυτάλη παίρνει ο επίσης Καναδός νεαρός γαλλόφωνος συγγραφέας Étienne Lepage με το έργο του  “το Καβούκι του Ελέφαντα”.


Ο Étienne Lepage είναι απόφοιτος του τμήματος θεατρικής γραφής της Εθνικής Σχολής Θεάτρου του Καναδά, είναι συγγραφέας, μεταφραστής και καλλιτέχνης πολλαπλών δραστηριοτήτων. Έργα του έχουν παιχτεί στο εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων το “Κόκκινη Μούρη” και “το Καβούκι του Ελέφαντα”.

 


Γραμμένο το 2010 το έργο πραγματεύεται το ρόλο της ατομικής ευθύνης και συμπεριφοράς στο πλαίσιο της ανασφάλειας που υποθηκεύει τις ζωές των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες.


Καλωσορίσατε σ’ έναν μικρόκοσμο όπου το αστείο και η καλή πίστη οδηγούν στον τρόμο. Η άνεση και η αδιαφορία του βολέματος διαλύονται. Η σκηνή γίνεται αρένα. Μια μονομαχία 2 ανδρών, ένα ματς χωρίς έλεος. Ένα κοινωνικό παιχνίδι με κανόνες μακιαβελικούς και αμείλικτους. Ένας μεσήλικας (Μάνος Βακούσης) βρίσκεται στην άνεση του σπιτιού του και ένας νεότερος, εισβολέας (Άρης Τσαμπαλίκας) αυτοπροσκαλείται επίμονα ενώ μαίνεται μια καταιγίδα. Οι κοινωνικές ανισότητες, η πάλη των τάξεων, ο ατομικισμός, ο φόβος του «άλλου» που εξαπλώνεται ραγδαία, μια κοινωνία σε ύπνωση, αυτά είναι τα καυτά θέματα του έργου και της ταλαιπωρημένης καθημερινότητάς μας.  Οι θεατές γίνονται συνένοχοι, καθισμένοι όπως όλοι μας, πάνω σ’ ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί.

 


Για τον συγγραφέα όμως, αυτό το σκληρό παιχνίδι συνδιαλλαγής είναι τελικά μια ιστορία αγάπης. Όχι μια ιστορία ερωτική, αλλά μία ιστορία αδελφότητας. Είμαστε ξένοι με τους άλλους επειδή είμαστε ξένοι με τον ίδιο μας τον εαυτό.  Οι άνθρωποι συναντιούνται και συνδιαλέγονται στην προσπάθεια τους να αλληλοκατανοηθούν, για να μπορέσουν τελικά να γνωρίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η συνειδητότητα, ακόμα κι αν ο γυμνός εαυτός μας μάς τρομοκρατεί, είναι η φωτεινή λύση στα σημερινά αδιέξοδα.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

                                                                                                    
Μετάφραση  Μαρία Ευσταθιάδη                                                                                                                                     
Σκηνοθεσία  Τατιάνα Λύγαρη                                                                                      
Κοστούμια  Ντόρα Λελούδα
Μουσική Παναγιώτης Βελιανίτης
Κίνηση Αννέτα Κουβελιώτη
Φωτισμοί  Μαρία Δερμιτζάκη                                                                 
Βοηθός σκηνοθέτη  Dubravka Franz Spiliotopoulou

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί:
Μάνος Βακούσης, Άρης Τσαμπαλίκας
 

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Η Παρεξήγηση του Albert Camus στο Θέατρο Radar: Παράταση παραστάσεων
20.04.2016 14:45
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση του έργου "Η Παρεξήγηση" του Albert Camus, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Φαύστα του Μποστ από την Θεατρική Ομάδα Λέρου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου
22.02.2016 12:00
Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει την κωμωδία «Φαύστα» του Μποστ, για τρεις μόνο παραστάσεις στις 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου 2016 στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου.
Τι είναι αυτό που το λέμε Αγάπη;, της Αναστασίας Γκολέμα στο Θέατρο Φούρνος
22.02.2016 11:20
Η Θεατρική ομάδα ΣΕΛΑΝΑ παρουσιάζει στο Θέατρο Φούρνος το έργο της Αναστασίας Γκολέμα, Τι είναι αυτό που το λέμε Αγάπη;
Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, του Σάμουελ Μπέκετ στο Bios
22.02.2016 10:21
Το Bios φιλοξενεί το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, από την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Αντώνη Αντωνόπουλου.