Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Βασιλική Μπλούκου - Βlue Devils: Έκθεση στην ArtZone 42

Βασιλική Μπλούκου - Βlue Devils: Έκθεση στην ArtZone 42

Η αίθουσα τέχνης ArtZone42 παρουσιάζει την έκθεση της Βασιλικής Μπλούκου, σε επιμέλεια Τζωρτζίνας Θέου, από τις

25 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μ.μ.Η Βασιλική Μπλούκου παρουσιάζει έναν κόσμο, τον κόσμο της Jazz μουσικής, ο οποίος γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική, την εποχή των μεγάλων οικονομικών αναταράξεων και έντονων κοινωνικών διαφορών. Πιο συγκεκριμένα, ο τόπος δημιουργίας αυτής της κουλτούρας υπήρξε η Νέα Ορλεάνη και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής, στο Σικάγο και Μισσισίππη, με τόπους αναφοράς τα υπόγεια ξύλινα σκοτεινά και ατμοσφαιρικά μπαρ. Ήταν μια περίοδος όπου τα 'παράνομα' αυτά μικρά καταγώγια λειτουργούσαν ως μια νυχτερινή διέξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της ζωής των Αφροαμερικανών. Μέσα σε αυτά τα μπαρ, αυτοσχέδιες μελωδίες απελευθέρωναν το είναι και εξέφραζαν το βαθύτερο νόημα του ανθρώπου για δημιουργία.Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτέμβρη στην γκαλερί ART ZONE 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, γυρνάει πίσω τον χρόνο και αναβιώνει εκείνη την περίοδο του Μεσοπολέμου κατά την οποία μια ολόκληρη κουλτούρα ανθούσε από τους Αφρο- αμερικανούς μετανάστες, ως ένδειξη ελευθερίας.Πρόσωπα χαμογελαστά μονάχα όταν δημιουργούν μουσική , έργα που θυμίζουν αφίσες της εποχής, συνθέτουν τον αληθινό κόσμο της Jazz της Βασιλικής Μπλούκου. Πορτρέτα απλών ανθρώπων που εξελίχτηκαν σε σπουδαίους συνθέτες, Λούις Άμστρονγκ, Μάιλς Ντείβις, προσωπογραφίες γυναικών και μικρών κοριτσιών που κρύβουν μια ανέλπιστη μελαγχολία, σκηνικά που ενισχύουν τη νοσταλγία του παρελθόντος. Κυρίαρχα χρώματα αποτελούν το κόκκινο του πάθους, προσδίδοντας έναν παλμό, μια μουσική ένταση και έναν ζωηρό ρυθμό στα πρόσωπα των θεμάτων αλλά και το μπλε της μελαγχολίας και της θλίψης. Άλλωστε η ονομασία της μουσικής "Μπλουζ" έχει προέλθει από την ομώνυμη αμερικανική έκφραση που δηλώνει την έντονα μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, η οποία εξορκίζεται μέσω της μουσικής. Το υλικό της ακουαρέλας με το οποίο είναι φιλοτεχνημένα τα έργα της έκθεσης, προσάπτει μια αιθέρια υφή στα πορτρέτα των εικονιζόμενων ενισχύοντας το αίσθημα της απώλειας και της φυγής αλλά ταυτόχρονα και της συνέχειας αυτής της κουλτούρας μέσα στο χρόνο. Την τελευταία πινελιά προσθέτει ο ίδιος ο θεατής, "ολοκληρώνοντας" τα έργα με τη ματιά που απορρέει από τον συναισθηματικό του κόσμο.

 

Η Βασιλική Μπλούκου γεννήθηκε το 1982. Αποφοίτησε το 2008 από το ΣΤ' Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Τ. Πατρασκίδη στη Ζωγραφική. Επίσης σπούδασε Σκηνογραφία με καθηγητή τον Γ. Ζιάκα και Γραφικές Τέχνες με καθηγητή τον Λ. Βιδάλη. Η έκθεση με τίτλο 'Blue Devils' που παρουσιάζεται τον Σεπτέμβρη στην γκαλερί ART ZONE 42, είναι η πρώτη της ατομική έκθεση και αποτελεί διατριβή της εικαστικού στην κουλτούρα της Jazz μουσικής. Η Βασιλική Μπλούκου έχει συμμετάσχει σε δεκαέξι επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους για την εικονογράφηση βιβλίων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.Επιμέλεια έκθεσης : Τζωρτζίνα Θέου
 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κόκκινη Γραμμή: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί ARTZONE 42
11.01.2017 11:51
Η γκαλερί Art Zone 42 φιλοξενεί από τις 12 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου 2017 την ομαδική έκθεση με τον τίτλο Η Κόκκινη Γραμμή σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.
Βlue Line: Ομαδική Έκθεση στην Skoufa Gallery Mykonos
12.07.2016 15:06
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Blue line” στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Έκθεση κεραμικής από το Eργαστηρίο Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη
16.06.2016 12:32
Οι μαθητές/τριες του Eργαστηρίου Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη, εκθέτουν τα έργα τους στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016.
Coocles!: Έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα στην γκαλερί ARTZONE 42
04.04.2016 12:46
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 εγκαινιάζεται στην γκαλερί ARTZONE 42 η ατομική έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα με τίτλο ‘Coocles!’.
Erase and Rewind: έκθεση του Αντώνη Γιακουμάκη στη γκαλερί Art Zone 42
04.03.2016 14:52
Τη νέα ενότητα έργων του με τίτλο Erase and Rewind παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.