Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Simon Bloom: Ζώντας δημιουργικά ξεπερνάς τον φόβο της επόμενης μέρας

Simon Bloom: Ζώντας δημιουργικά ξεπερνάς τον φόβο της επόμενης μέρας

Οι μνήμες των παιδικών μου χρόνων χορεύουν στους ήχους της rock ‘n’ roll. Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον , που ακούγαμε συνέχεια μουσική και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να ξεκινάς τη ζωή σου,…

… από το να εθίζεσαι στα θετικά vibes ήχων, που συμβάλλουν στην ψυχική ανάταση.


Η επαφή και η γνωριμία μου με τη μουσική των 60’s και των 70’s με βοήθησαν να αντιληφθώ, από μικρός ότι οι μεγάλες μπάντες εκείνης της εποχής, όπως Doors, Beatles, Zeppelin είχαν στοιχεία που καθόριζαν τη μουσική τους ταυτότητα. Οπότε αυτά τα ερεθίσματα, καθώς και οι νεωτερισμοί του κάθε group, στις ηχογραφήσεις του με ενέπνευσαν στο να πειραματίζομαι στο studio με μικρές μπάντες. Αυτό σταδιακά εξελίχθηκε σε επαγγελματική ηχοληψία. Σε δεύτερο επίπεδο η μουσική με βοηθούσε πάντα να εκφράζομαι. Είναι ο τρόπος να εξωτερικεύω, όσα με απασχολούν. Είναι η διαδικασία επεξεργασίας των βιωμάτων μου, που όταν πια βγουν στην επιφάνεια, ως μουσική, μπορώ να προχωρήσω παρακάτω, έχοντας «τακτοποιήσει» τις εκκρεμότητες του παρελθόντος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας των εμπειριών μου. Μια τέτοια ιστορία είναι και το τελευταίο album, μου το “Hazy Moon”. Είναι τα αποτυπώματα, στο αχνό φως του φεγγαριού, των ανθρώπων, που χάσαμε είτε από έρωτα είτε από θάνατο και των στιγμών που αποκτούν υπερκόσμιες διαστάσεις στη μνήμη μας, από το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης. Οπότε το “Hazy Moon” είναι το καθαρτήριο της ψυχής μου, από την αναμέτρηση με την απώλεια και τον προβληματισμό που μου επέφερε. Σε συνδυασμό των διαδικασιών, της ενασχόλησης μου με το studio, αλλά και της  σύνθεσης, διαπίστωνα ότι η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή έχει αλλάξει προς το καλύτερο, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες και ως προς τον ήχο και ως προς τη νοοτροπία, που όμως δεν είχε τον τρόπο να διοχετευτεί προς το κοινό, οπότε ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω το δικό μου label.


Θα έλεγα λοιπόν συνολικά ότι από προσωπική ανάγκη έκφρασης, από πειραματισμό και αγάπη για τη μουσική ασχολήθηκα με όσα ήθελα και μου άρεσαν να κάνω. Έτσι έδωσα την ευκαιρία στον εαυτό μου να ασχοληθεί, όχι με την εμπορικότητα της μουσικής, αλλά με ό,τι πραγματικά μου αρέσει σε αυτήν φτιάχνοντας προσεγμένες παραγωγές, κατά τη γνώμη μου διαχρονικές αλλά και που με γεμίζουν περηφάνια έχοντας τες στο ενεργητικό της “Restless Wind”. Με το να ζει ο καθένας δημιουργικά, μέσα στο γενικό κλίμα της εποχής, που έχει επιβληθεί στα πάντα, σαν πέπλο γκρίζου, τρομοκρατίας, αβεβαιότητας, νιώθει να ξεπερνά τον φόβο και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας ή και της ίδιας μέρας. Αν ο καθένας μας από την πλευρά του, βάζει το «λιθαράκι» του για να δημιουργήσει κάτι όμορφο κατά πως το έχει ονειρευτεί, επηρεάζει και τη συμπαντική ροή των πραγμάτων να γίνονται όμορφα πράγματα. Είμαι προβληματισμένος μεν με όσα διαδραματίζονται, αλλά βαθιά μέσα μου είμαι σίγουρος πως από μια απαλλοτρίωση, μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο καλύτερο απ’ ό,τι προϋπήρχε σαν κατάσταση.


Info:
Ο Simon Bloom γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου. Στα 15 του χρόνια ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή παίζοντας drums και κρουστά και λίγο αργότερα και κιθάρα.  Το 1997 έφτιαξε το Shakti Studio, ένα στούντιο ηχογραφήσεων βασισμένο στον καλό αναλογικό ήχο, ενώ το 2011 ίδρυσε την δισκογραφική εταιρία Restless Wind. Παράλληλα, ως μουσικός, έχει στο ενεργητικό του τρία άλμπουμ με τελευταίο το “Hazy Moon” που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2012.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

Σχετικές ειδήσεις
Simon Bloom: About Rainbows
25.07.2016 16:38
Το άλμπουμ "Midnight Rainbows" ξεκίνησε σαν μια εσωτερική επιθυμία, να αιχμαλωτίσει όλους τους ήχους, τις μελωδίες και τα «χρώματα», που νοιώθω ότι με εκφράζουν σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μου, μέσα από τη μουσική. Τα πιο παλιά μου άλμπουμ ήταν το προβάδισμα σ αυτό το νέο μου άλμπουμ.
Αρης Γραικούσης: Στην δίνη της μουσικής με τους «Μουσικούς Συσχετισμούς»
05.05.2016 11:39
Στη μουσική μου πορεία, «συναντήθηκα» με όλους τους μεγάλους δασκάλους της μουσικής. Τρέχοντας με τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, συνομίλησα με όλους αυτούς τους εμπνευσμένους δημιουργούς, από τους Bach, Mozart και Beethoven, μέχρι τους Chopin, Ravel, Prokofiev. Οι «συναντήσεις» μου όμως με τους δημιουργούς συνεχίστηκαν και με τους νεότερους. Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.
Echo Train: Κορεσμός στη μουσική και μια άλλη οπτική
22.04.2016 15:46
Μιλάνε χρόνια τώρα για κορεσμό στη μουσική, αλλά και γενικότερα στις τέχνες, στις συνήθειες, στις ιδέες. Αναρωτιέμαι αν αυτό όντως ισχύει ή θα έπρεπε να το δούμε μέσα απο ένα άλλο πρίσμα. Υπάρχει η τάση όταν ακούμε μια μουσική σήμερα να τη χαρακτηρίζουμε ανάλογα με το ποια δεκαετία μας θυμίζει ή σε ποια βασίζεται.
Ημισκούμπρια: Όταν οι σοβαροφανείς ταράζονται
05.04.2016 14:38
Μια σκοτεινή βραδιά στα early 90’s και ένα λεωφορείο που κουνάει και τρίζει σαν πειραματική industrial. Ένα μικρό Walkman με μπαταρίες στο τελείωμα τους και Public Enemy “Don’t believe the hype” στα ακουστικά «ψείρες». Όνειρα και αναζητήσεις στην μουσική που γνωρίζεις ότι την λένε Rap αλλά δεν φαίνεται να σκοτίζει τον διπλανό σου που ακούει την τελευταία συλλογή από λαϊκά τραγούδια ,ούτε τον παραδιπλανό σου που ακούει ροκ του 60.Σε κοιτούν γιατί φοράς ένα καπελάκι μέσα στην νύχτα.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).