Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εμείς και ο χρόνος του Τζων Πρίστλεϋ, στο Θέατρο Altera Pars

Εμείς και ο χρόνος του Τζων Πρίστλεϋ, στο Θέατρο Altera Pars

Η Εταιρεία Θεάτρου κλεψΥδρα παρουσιάζει για το φετινό χειμώνα το έργο του Τζων Πρίστλεϋ με τίτλο «Εμείς και ο χρόνος»…

… και θα κάνει την πρεμιέρα του στις 10 Οκτωβρίου 2012, στο Θέατρο Altera Pars.


Time and the Conways, 1937


Θ’ άντεχες να δεις πώς θα ήταν η ζωή σου είκοσι χρόνια μετά ή θα τρόμαζες; Ένα μεταφυσικό πείραμα με το χρόνο από 10 Οκτωβρίου 2012 στο Θέατρο Altera Pars


Το έργο του Τζων Πρίστλεϋ «Εμείς και ο χρόνος» θα παρουσιαστεί από τη νέα σεζόν στο θέατρο Altera Pars σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με την Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κυρίας Κόνγουεϋ. Το έργο αποτελεί ένα μεταφυσικό πείραμα με το χρόνο. Βάζει στο μικροσκόπιο τον άνθρωπο και παρατηρεί τις αντιδράσεις του στην απώλεια, στην αποτυχία και στο θάνατο, αποδεικνύοντας πως η φύση του ανθρώπου δε διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος.


Η πρώτη πράξη του έργου ξετυλίγεται το 1919 στο σαλόνι των Κόνγουεϋ, όπου συγκεντρώνονται με αφορμή τα γενέθλια της μικρής κόρης της Κέυ. Στη δεύτερη πράξη μεταφερόμαστε είκοσι χρόνια αργότερα.  Τίποτε δεν είναι ίδιο. Οι εξελίξεις στη ζωή της οικογένειας… δραματικές.  Μένεις άφωνος και σοκαρισμένος. Στη τρίτη πράξη γυρνάμε πίσω στο 1919.  Ήταν όλα ένα κακό όνειρο ή μήπως μια πραγματική ματιά στο μέλλον; Συνειδητοποιούμε πως ο σπόρος της καταστροφής υπήρχε ήδη.


Ο Πρίστλεϋ βασίζεται στη φιλοσοφική άποψη του Πλάτωνα πως η ζωή μας δεν αποτελείται από ευτυχισμένες ή δυστυχισμένες στιγμές, αλλά από το αδιάσπαστο σύνολό τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου που βρίσκει το νόημά του στο τέλος της ζωής μας. Όπως λέει και ο Άλαν, κεντρικός ήρωας στο έργο: «Ο χρόνος δεν αφήνει τίποτε να καταστρέφει. Απλώς μας παίρνει απ’ την αρχή της ζωής και μας οδηγεί στο τέρμα». Το «Εμείς και ο χρόνος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1946 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.


Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Κινησιολογία: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νταλούκα


Στο ρόλο της Κυρίας Κόνγουεϋ η Μίνα Χειμώνα


Παίζουν ακόμη: Αλίκη Βουτζουράκη, Γιώργος Γεροντιδάκης, Ρωμανός Μαρούδης, Γιώργος Μποτώνης, Ελένη Νασοπούλου, Δήμητρα Παπουτσή, Αγγελική Σεπέτη, Μαρκέλλα Στάμου, Αλέξανδρος Τσελεπιδάκης.

Σχετικές ειδήσεις
Αγγέλα, του Γιώργου Σεβαστίκογλου στο Θέατρο Altera Pars
17.11.2016 10:37
Ο Πέτρος Νάκος σκηνοθετεί στο Altera Pars την Αγγέλα, του Γιώργου Σεβαστίκογλου.
Ο ήχος του όπλου, της Λούλας Αναγνωστάκη στο Altera Pars
29.09.2016 14:38
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, «Ο ήχος του όπλου», της Λούλας Αναγνωστάκη, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, ξαναζωντανεύει από τις 14 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο ALTERA PARS, με την σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου και τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας.
Άνθρωποι από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 14:17
Η Θεατρική Ομάδα ΟΠΑ παρουσιάζει την παράσταση Άνθρωποι στις 6, 7, 8, 9 Ιουνίου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.
Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από την ομάδα ΟΠΑ στο Θέατρο Altera Pars
23.05.2016 13:52
Η Θεατρική Ομάδα Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο Θέατρο Altera Pars από 23 έως 26 Μαΐου 2016.