Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η εποχή της όρεξης, ακολουθώντας τα ίχνη του ’60 - Βασίλης Καραποστόλης

Η εποχή της όρεξης, ακολουθώντας τα ίχνη του ’60 - Βασίλης Καραποστόλης

Ακόμη μια παρουσίαση βιβλίου από τις Εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για το βιβλίο "Η εποχή της όρεξης, Ακολουθώντας τα ίχνη του ’60", του συγγραφέα Βασίλη Καραποστόλη.

 

Στο καινούριο βιβλίο του ο Βασίλης Καραποστόλης μέσα από μια προσωπική αφήγηση οδηγεί τον αναγνώστη στη μυθική πλέον εποχή του ’60. Τι θα βρει εκεί; Έναν γενικό αναβρασμό, ένα ανασκούμπωμα των ανθρώπων μπροστά στη φτώχεια, αλλά και μια ακατανίκητη όρεξη να γευτούν τη ζωή. Ο αναγνώστης θα περιπλανηθεί μέσα στους δρόμους μιας Αθήνας όπου οι θόρυβοι των τροχοφόρων δεν έχουν σκεπάσει ακόμη τις κουβέντες που λέγονται μέσα σε μαγαζιά και σε σπίτια. Ακούγονται διάφορες ιστορίες, ευτράπελες ή λυπητερές. Ακούγονται γυναίκες και άνδρες να μιλούν για βάσανα, πολέμους, εμφυλίους και ακόμη για μοιχείες και ζήλιες, μέχρι να ξεθυμάνουν για να πιάσουν μετά το ομαδικό τραγούδι.

 

Αυτή η ικανότητα να δραπετεύει κανείς από τη στενοχώρια και να επιμένει σ’ ένα «δικαίωμα της χαράς», της χαράς και όχι της σκέτης απόλαυσης, είναι κάτι που χαρακτήριζε τη δεκαετία του ’60 κι από τότε όλο και λιγόστευε. Ώσπου έγινε στις μέρες μας σπάνια. Στο βιβλίο σκαλίζονται οι μνήμες, και επανέρχονται ξεχασμένοι ήχοι, μυρουδιές, γεύσεις. Έχοντας κατά νου την παρούσα κρίση, το ξάφνιασμα που μούδιασε τους πάντες και τη λιποψυχία που εξαπλώνεται γρήγορα, ο συγγραφέας αναζητεί τα βαθύτερα ψυχικά αντίδοτα που πιθανόν να μπορούσαν να δράσουν και πάλι. Αυτός είναι ο λόγος που ξαναμπαίνει σ’ εκείνα τα παλιά σπίτια. Ξαναζεί τα νεανικά πάρτι, τα γλέντια των μεγαλύτερων, τους χορούς και τις εξάρσεις τους και ψάχνει το μυστικό που έκανε τότε έναν λαό να μπορεί να βγάζει το φορτίο από τους ώμους του χωρίς να ξεχνάει πως το φορτίο υπάρχει και πως είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης μοίρας.

 
Ο Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις μελέτες και τα δοκίμια του για τα ήθη στον σύγχρονο κόσμο, δημοσιεύονται από το 1995 και λογοτεχνικά έργα του.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν κυκλοφορήσει τα «Χορεύοντας μόνη της» (2004), «Το χάρισμα» (2008) και «Διχασμός και εξιλέωση»  (2010).

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.