Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Στεφανία Μεράκου: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές ικανότητες της Μουσικοθεραπείας

Στεφανία Μεράκου: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές ικανότητες της Μουσικοθεραπείας

Ο φετινός, 14ος κύκλος διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη » του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής είναι αφιερωμένος στην Μουσικοθεραπεία, και έχει ...

τον τίτλο Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία.

 

Η κα Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη μιλάει στο Culturenow για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης, αλλά και το φετινό θέμα του 14ου κύκλου διαλέξεων.

 

 

 

Συνέντευξη: Στέλλα Τζίβα

 

CultureNow: Μιλήστε μας για την ιστορία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Ποιοι είναι οι στόχοι, οι σκοποί της; Ποιοι είναι οι τομείς, στους οποίους δραστηριοποιείται; 
 
Στεφανία Μεράκου: Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η Βιβλιοθήκη είναι μια mediatheque, δηλαδή περιλαμβάνει όλες τις υπάρχουσες μορφές υλικού: έντυπα και χειρόγραφα βιβλία και παρτιτούρες, μικροκείμενα, οπτικοακουστικό υλικό και ηλεκτρονικές εκδόσεις (πολυμέσα, υπηρεσίες δικτύου).

Επειδή η Βιβλιοθήκη είναι μοναδική στη χώρα μας, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού κάνοντας χρήση των πλέον συγχρόνων επιστημονικών και  τεχνολογικών δυνατοτήτων. Η συλλογή της (αυτή τη στιγμή διαθέτει 132.000 τεκμήρια) σκοπό έχει να δώσει στους χρήστες πρόσβαση στη διεθνή μουσική βιβλιογραφία και δισκογραφία , καθώς και στους καταλόγους των μεγαλύτερων μουσικών βιβλιοθηκών του κόσμου. Τον πυρήνα της πληροφοριακής συλλογής αποτελούν έντυπα λεξικά και εγκυκλοπαίδειες, θεματικοί κατάλογοι συνθετών, γενικές ιστορίες της μουσικής και περιοδικά καθώς και βάσεις δεδομένων μέσω πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μέρος της συλλογής της αποτελεί το «Αρχείο Ελληνικής Μουσικής», το οποίο συγκεντρώνει και τεκμηριώνει κάθε είδους υλικό σχετικό με την ελληνική μουσική ζωή.
 
Η Βιβλιοθήκη απευθύνεται κατ’ αρχήν στους ερευνητές και σπουδαστές της μουσικής, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ωδεία και αλλού και, κατά δεύτερο λόγο, καλύπτει τις ανάγκες της βασικής εκπαίδευσης στη μουσική και την πολιτιστική αγωγή σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιλογή του υλικού γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και πρότυπα, έτσι ώστε  συλλογή να είναι ικανή να στηρίξει πλήρες ακαδημαϊκό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα .

Οι υπηρεσίες της προς το κοινό συνοδεύονται από πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως κύκλοι διαλέξεων, οργάνωση συνεδρίων, μαθήματα για ενήλικες, εκθέσεις, ξεναγήσεις σχολείων, συναυλίες κ.ά..

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τη συλλογή και τις υπηρεσίες της στη σελίδα της http://www.mmb.org.gr

 

C. N.: Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, πόσους κύκλους διαλέξεων έχει πραγματοποιήσει; Ποιο το περιεχόμενό τους;

Σ. Μ.: Από το 2000 έχει πραγματοποιήσει 14 κύκλους διαλέξεων με ποικίλο αντικείμενο. Ξεκίνησε με έναν κύκλο ομιλιών για τον J. S. Bach, αφού εκείνη ήταν μια επετειακή χρονιά, ενώ άλλα θέματα αφορούσαν την ελληνική μουσική εκπαίδευση, συλλογές της Βιβλιοθήκης, τη μουσική στον 20ο αιώνα, την ελληνική μουσική κατά διάφορες περιόδους, τη σύγχρονη βρετανική και ιταλική μουσικολογία, τη μουσική εκτέλεση και άλλα.

 

C. N.: Πώς θα χαρακτηρίζατε την προσέλευση του κοινού στους κύκλους αυτούς των διαλέξεων; Ποιος κύκλος διαλέξεων θεωρείτε πως είχε τη μεγαλύτερη «επιτυχία» στη μέχρι σήμερα πορεία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»;

Σ. Μ.: Το κοινό σαφώς ποικίλει σε σχέση με το αντικείμενο και τον ομιλητή και παρατηρούμε ότι δεν είναι απαραίτητα κοινό, το οποίο χρησιμοποιεί και μελετά στη Βιβλιοθήκη, αλλά απλώς ενδιαφέρεται για το θέμα της εκάστοτε διάλεξης. Μεγάλη επιτυχία είχαν ο κύκλος για την ελληνική εκπαίδευση, η διάλεξη του John Bailey για την έντεχνη μουσική της Καμπούλ, η διάλεξη του Andrew Barker με τίτλο «Μουσική μαγειρική: Η τέχνη του συνοδού στην Αρχαία Ελλάδα», η διάλεξη για τον Μιχάλη Σουγιούλ και πολλές άλλες.

 

C. N.: Ενημερώστε μας για τις διαλέξεις, που η Μ. Μ. Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής υλοποιεί αυτήν τη στιγμή... Πού στοχεύουν; Σε ποιους απευθύνονται;

Σ. Μ.: Οι διαλέξεις για την Μουσικοθεραπεία σκοπό έχουν να κάνουν γνωστή την τεχνική αυτή θεραπείας και τις εφαρμογές της μια και στην πατρίδα μας δεν είναι ευρέως γνωστή. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων διαλέξεων διαπιστώσαμε ότι τις παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός νέων που θέλουν να πληροφορηθούν και για το είδος αυτό θεραπείας αλλά και για το πώς μπορούν να εκπαιδευθούν ως μουσικοθεραπευτές, καθώς, κατά την συγκεκριμένη συγκυρία, οι νέοι αναζητούν διεξόδους απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης.

 

C. N.: Τι πιστεύετε πως θα προσθέσει ο συγκεκριμένος κύκλος διαλέξεων «Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία» στη μέχρι τώρα πορεία της Μ. Μ. Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»;

Σ. Μ.: Οργανώσαμε αυτόν τον κύκλο αφ’ ενός στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Βιβλιοθήκης ως προς την ενημέρωση για θέματα που αφορούν την μουσική, την τέχνη και την εκπαίδευση γενικότερα και αφ’ ετέρου στο πλαίσιο επικοινωνίας και προβολής της στο κοινό, έτσι ώστε να γίνεται γνωστή σε νέες ομάδες κοινού.

 

C. N.: Ποια πιστεύετε πως είναι η σχέση της χώρας μας με τη μέθοδο της Μουσικοθεραπείας; Πιστεύετε πως είμαστε καχύποπτοι όσον αφορά στη μέθοδο και την αποτελεσματικότητά της; Έχει στη χώρα μας την αναγνώριση που της αναλογεί;

Σ. Μ.: Νομίζω ότι δεν τη γνωρίζουμε και δεν πιστεύω ιδιαίτερα ότι είμαστε καχύποπτοι. Από τις ομιλίες και εμείς είδαμε την πολλαπλή ευεργετική της δυνατότητα και είμαι σίγουρη ότι όσο πιο γνωστή σαν είδος θεραπείας γίνεται, όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές της ικανότητες.

 

C. N.: Πέρα από τις στοιχειώδεις γνώσεις που θα αποκτήσει όποιος παρακολουθήσει τις διαλέξεις του κύκλου «Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία», σε ποιον εκπαιδευτικό φορέα μπορεί να απευθυνθεί όποιος θελήσει να εκπαιδευτεί και να πιστοποιήσει τις γνώσεις του πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο;

Σ. Μ.: Δεν υπάρχει επίσημος φορέας εκπαίδευσης για μουσικοθεραπευτές στην Ελλάδα, υλοποιούνται, όμως, σεμινάρια από επαγγελματίες μουσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν συστήσει τον Σύλλογο Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών, από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες. Με τον Σύλλογο συνεργαστήκαμε και εμείς για τον προγραμματισμό των διαλέξεων αυτού του κύκλου της Βιβλιοθήκης και ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και για το δημιουργικό αποτέλεσμά της.

 

C. N.: Υπάρχει κάποιος σύλλογος ή κάποια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου μπορεί κανείς να ενημερώνεται σε ό,τι αφορά στις διαλέξεις, σεμινάρια, προγράμματα ή σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον κλάδο της «Μουσικοθεραπείας» στην Ελλάδα;

Σ. Μ.: Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότερες πληροφορίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου στη διεύθυνση www.musictherapy.gr.

Σχετικές ειδήσεις
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Τα female stories του Ian Ikon μέσα από τέσσερις γυναικείες φωνές
17.10.2016 14:35
Για πρώτη φορά στο Gazarte, τέσσερις γυναικείες φωνές τραγουδούν τα Female Stories του Ian Ikon, σε ένα κοινό live, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016. Η Ιrene, η Natalia Corvington, η Idra Kayne και η Maya Siozou θα ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μουσικής διαδρομής του Ian Ikon αλλά και νέα του κομμάτια "ακροβατώντας" με ευελιξία μεταξύ indie pop, vintage pop, nu soul αλλά house.