Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Δεσποινίς Τζούλια του Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Λιγνάδη

Φεστιβάλ Αθηνών 2012: Δεσποινίς Τζούλια του Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Λιγνάδη

Το Φεστιβάλ Αθηνών, τιμώντας τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, επιλέγει ως εναρκτήρια ελληνική παράσταση στην Πειραιώς 260…

(κτήριο Δ) τη «Δεσποινίδα Τζούλια», έργο που προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο όταν γράφτηκε το 1888.
 

 

 

Τη σημερινή προσέγγιση του έργου υπογράφει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος «διαβάζει» αλλιώς το νατουραλιστικό αίτημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, καθώς και την περιβόητη μάχη των δύο φύλων που απασχολεί το συγκεκριμένο έργο, αλλά και ολόκληρη την εργογραφία του συγγραφέα. Όπως τονίζει ο ίδιος «κάνει μια παράσταση στην οποία δεσπόζει το ερώτημα «πού βρίσκεται ο άντρας και η γυναίκα». Μ’ άλλα λόγια, ποίηση και η πραγματικότητα μέσα σ’ αυτά τα δύο σκηνικά όντα».

 

 


Το περίφημο ζευγάρι Τζούλια-Ζαν ερμηνεύουν η Στεφανία Γουλιώτη και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ενώ την αινιγματική Κριστίν υποδύεται η Μαρία Πρωτόπαπα.

 

 

 

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ εστίασε σε αυτό το έργο όχι μόνο στην πάλη των δύο φύλων, αλλά και στη σύγκρουση δύο κοινωνικών τάξεων (τη λαϊκή τάξη που εκπροσωπεί ο Ζαν και την αριστοκρατική τάξη που εκπροσωπεί η Τζούλια). Πέρα λοιπόν από το προαιώνιο σύμπλεγμα αρσενικού-θηλυκού, υποβόσκει και η αντιπαλότητα ανάμεσα σε μια σαθρή και καταρρέουσα αριστοκρατία και μια ανερχόμενη –πλην αδίστακτη- λαϊκή τάξη.

 


Αν και μικρότερο σε έκταση, θεωρείται ίσως το πιο αξιοσημείωτο από τα δράματα του συγγραφέα, γιατί –εκτός των άλλων- επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τη δραματική τέχνη. Η τραγωδία εκτυλίσσεται όλη σε μία πράξη, στην κουζίνα ενός εξοχικού σπιτιού και μόνο με τρία πρόσωπα.

 

 

Μετάφραση
Μαργαρίτα Μέλμπεργκ

Διασκευή – Σκηνοθεσία
Δημήτρης Λιγνάδης

Σκηνικά – Κοστούμια
Εύα Νάθενα

Φωτισμοί
Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική
Ηρώ

Συνεργάτης Σκηνοθέτης
Άκης Γουρζουλίδης

Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου
Ευαγγελία Κατέχη

Διανομή
Δεσποινίς Τζούλια: Στεφανία Γουλιώτη
Ζαν: Δημήτρης Λιγνάδης
Χριστίνα: Μαρία Πρωτόπαπα

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η
30.01.2017 16:43
Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Α. Στρίντμπεργκ , ανεβαίνει στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας – Β Σκηνή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Η
11.01.2017 17:18
Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν, οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβάζει η Ομάδα CARTEL.
Παρίας, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
17.05.2016 15:56
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μας προσκαλεί στο έργο του Αυγούστου Στριντμπεργκ, Παρίας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, από την Τετάρτη 18 Μαΐου έως το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016.
Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Εγνατία
09.05.2016 10:42
Η Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς στην Αθήνα, έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο Εγνατία από τις 11 έως και τις 15 Μαΐου, για πέντε μόνο παραστάσεις.
Η Δεσποινίς Τζούλια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα
15.04.2016 17:15
Η «Δεσποινίς Τζούλια», το ψυχαναλυτικό κομψοτέχνημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γύρω από την εξουσία, τον έρωτα και την αιώνια μάχη των δύο φύλων, που παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ ολοκληρώνει τις παραστάσεις την Κυριακή 24 Απριλίου 2016, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στις 11-15 και 18-22 Μαΐου για την Θεσσαλονίκη (Θέατρο Εγνατία) και την Πάτρα (Λιθογραφείο) αντίστοιχα.