Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Βασίλειος Θεοδώρου - Μια χαρά φαίνεσθε: Παρουσίαση στον Ελληνικό Κόσμο

Βασίλειος Θεοδώρου - Μια χαρά φαίνεσθε: Παρουσίαση στον Ελληνικό Κόσμο

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παρουσιάζει το βιβλίο του ιατρού και συγγραφέα κ. Βασιλείου Κ. Θεοδώρου …

με τίτλο «Mια χαρά φαίνεσθε…!» την Παρασκευή 18 Μαΐου, και ώρα 18:30.

 

 

 


Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρδηττός», εξετάζει την πορεία του γήρατος και τους φυσικούς νόμους της εξέλιξης και της φθοράς τόσο από ιατρική όσο και από κοινωνική πλευρά. Ο συγγραφέας, ως γιατρός, έχει το χάρισμα να γνωρίζει τον άνθρωπο ως βιολογική ύπαρξη, ενώ ως ερευνητής της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, μπορεί να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο πολύπλευρα, ως πολιτισμική και κοινωνική οντότητα.

 

 

 

 

Οι σύγχρονες, ανεπτυγμένες κοινωνίες υμνούν τα νιάτα και τη βιολογική ακμή. Εκθειάζουν τη σωματική ομορφιά και την υπερδραστηριότητα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο, όπου τα γηρατειά μάλλον περισσεύουν. Ο κ. Θεοδώρου αντιστρέφει το κοινωνικό στερεότυπο των γηρατειών: όχι μόνο δεν είναι αρρώστια, αλλά προνόμιο, που ατυχώς κάποιοι δε θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν. Η πρόοδος της ιατρικής και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου έχουν συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής . Ζητούμενο όμως παραμένει η εσωτερική αλλαγή που θα δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του και να ζήσει με αξιοπρέπεια και δημιουργικότητα την περίοδο αυτή.

 

 

 

 

Η νέα στάση ζωής απέναντι στο χρόνο βέβαια δε χαρίζεται, αλλά κατακτάται. Απαιτείται προετοιμασία, που πρέπει να ξεκινάει στα πρώιμα χρόνια, να συνεχίζεται με συνέπεια στα μετέπειτα, όταν τα γηρατειά θα έχουν αρχίσει να επιφέρουν τις μεταβολές στο σώμα και το πνεύμα και να απαιτούν την αλλαγή ρόλου του μέχρι χθες ισχυρού, περήφανου και ανεξάρτητου ατόμου –με κάποια μορφή εξουσίας στον κύκλο του– την οποία καλείται να παραδώσει γιατί τελείωσε. Έτσι λοιπόν, αν το άτομο καταρτίσει ένα συγκεκριμένο, λεπτομερειακό, καθημερινό πρόγραμμα , ώστε να μη βρεθεί απροετοίμαστο, ίσως καταφέρει να αποφύγει την ανία, τη μελαγχολία και την κατάθλιψη. Το στόχο αυτό υπηρετεί στο συγκεκριμένο βιβλίο ο κ. Θεοδώρου, με οξυδέρκεια αλλά και χιούμορ, δίνοντας χρήσιμες οδηγίες.

 

 

 

 
Ο Βασίλης Θεοδώρου είναι Α. Επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και αποστρατεύθηκε ως Υποναύαρχος. Από το 2002 ασχολείται με το συγγραφικό έργο . Τιμήθηκε από το American Biographical Institute (1995) με το International Cultural Diploma of Honour και από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών (1996) με τιμητικό δίπλωμα.

 

 


Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) καθώς επίσης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μια επετειακή έκδοση από τις εκδόσεις Άγρα για τα 30 χρόνια του Θεάτρου Άττις
21.11.2016 12:40
Το Θέατρο Άττις και οι Εκδόσεις Άγρα με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του Θεάτρου Άττις μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βέλγου καθηγητή Freddy Decreus, Η τελετουργία στο θέατρο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στο Θέατρο Άττις.
Ο Jim Forest στην Αθήνα
26.09.2016 13:08
Οι Εκδόσεις Πορφύρα σας προσκαλούν την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στο Σπίτι της Κύπρου, να γνωρίσετε έναν σημαντικό συγγραφέα τον Jim Forest, ένα θεολόγο με όραμα και ακτιβιστή στο κίνημα για την παγκόσμια ειρήνη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο.
Αριστοφάνης - Θεόδωρος Γ. Παππάς
19.09.2016 13:02
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Θεόδωρου Γ. Παππά, Αριστοφάνης, Ο ποιητής και το έργο του.
Κοινωνική οικονομία & κοινωνική επιχειρηματικότητα - Ελένη Μπάρδα
21.07.2016 10:59
Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Κοινωνική οικονομία & κοινωνική επιχειρηματικότητα της Ελένης Μπάρδα.
Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο
22.02.2016 10:29
Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο έφυγε σε ηλικία 84 ετών, το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2016, στο σπίτι του. Ο Ουμπέρτο Έκο έπασχε από καρκίνο.