Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Complicity: συναυλία με συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη στη Knot Gallery

Complicity: συναυλία με συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη στη Knot Gallery

Η Knot Gallery υποδέχεται τον Αλέξη Πορφυριάδη για μία συναυλία υπό τον τίτλο Complicity, στην οποία θα παρουσιαστούν ...

δικές του συνθέσεις.

 

Χρησιμοποιώντας λεκτική/γραφική σημειογραφία και ανοιχτή μορφή, οι συνθέσεις του Αλέξη Πορφυριάδη δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εκτελεστές μπορούν να οργανώσουν τη δική τους μοναδική εκδοχή της κάθε σύνθεσης.

 

Οι λεκτικές οδηγίες και τα γραφήματα στις τέσσερις από τις πέντε συνθέσεις που θα παρουσιαστούν στη συναυλία στην ΚΝΟT, οδηγούν τους εκτελεστές στη χρησιμοποίηση διαφορετικών επιπέδων αυτοσχεδιασμού.

 

Στη συναυλία παίζουν: Θόδωρος Βαζάκας, Βέρα Αρμένη, Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Γιώργος Καρπαθάκης, Γεωργία Καρύδη, Βασίλης Κλεφτάκης, Γιάννης Κοτσώνης, Γεωργία Κουμαρά, Νίκος Μαρδάκης, Τζελίνα Πάλλα, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου , Αντώνης Ρουβέλας, Δανάη Στεφάνου , Βασίλης Χατζημακρής, Βάλια Χριστοπούλου, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου.

 

Found Object Piece I (2012)
(Θόδωρος Βαζάκας, Βέρα Αρμένη, Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Γιώργος Καρπαθάκης, Γεωργία Καρύδη, Βασίλης Κλεφτάκης, Τζελίνα Πάλλα, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Βάλια Χριστοπούλου, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου)

The "f' duo (2011) Α' Εκτέλεση
(Γιάννης Κοτσώνης, Νίκος Μαρδάκης)

Blocked Piano (2011) Α' Εκτέλεση
(Δανάη Στεφάνου)

Complicity (2011) Α' Εκτέλεση
(Γεωργία Κουμαρά, Αλεξάνδρα Καραμούτσιου, Πηνελόπη Παπαθανασίου, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Ρουβέλας)

For a concert attendant (2011- )
(Βασίλης Χατζημακρής)

Η λεκτική παρτιτούρα For a concert attendant θα εκτελείται σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

 

Ο Αλέξης Πορφυριάδης σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz/Αυστρία (MA 2002, Postgraduate 2003). Γνώρισε από κοντά και σε βάθος την αξία και τους περιορισμούς του μαθήματος της σύνθεσης στη δυτική λόγια μουσική μαθητεύοντας άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε αδιάφορα και άλλοτε καταστροφικά δίπλα σε πολλούς Ευρωπαίους συνθέτες όπως οι Gerd Kühr, Beat Furrer, Mathias Spahlinger, George Aperghis, Manos Tsangaris, Bernhard Lang, Erich Urbanner, Enno Pope, York Hoeller, Walter Zimmerman, Κώστας Σιέμπης, Μιχάλης Λαπιδάκης, James Saunders κ.α.

 

Ασχολείται ενεργά και εντατικά με τις λεκτικές/γραφικές παρτιτούρες και τον αυτοσχεδιασμό, ιδρύοντας μαζί με φίλους το 6daEXIt improvisation ensemble, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης λεκτικής/γραφικής παρτιτούρας (Biennial Euro-Mediterranean Music Conference 2009, Μουσικό Χωριό 2009, KNOT 2011/2012), συναντώντας δημιουργικά εκπροσώπους του αυτοσχεδιασμού και του πειραματισμού σε διαφορετικές τέχνες (μουσική, εικαστικά , χορός) και αναζητώντας έμπρακτους τρόπους ένταξης του αυτοσχεδιασμού μέσα στα πλαίσια της λόγιας σύνθεσης.

 

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε χώρους και φεστιβάλ όπως: a musical minimum festival/the Wulf/Λος Άντζελες/ΗΠΑ, Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκη, Festival for new music „Molinar del Segura“/Αλικάντε/Ισπανία, University of Alabama/ΗΠΑ, Redpath Hall, McGill University,    Μόντρεαλ/Καναδάς, KNOT Gallery Athens, Salle Maene Βρυξέλλες/Βέλγιο, Heimatsaal Γκρατς/Αυστρία, Minoriten Saal Γκρατς/Αυστρία, Γκαλερί Senko Studio/Δανία, Museumsquartier Βιέννη/Αυστρία.

 

Μέρος της γραφικής/λεκτικής του παρτιτούρας Drops for ensemble δημοσιεύτηκε το 2011 στη συλλογή μη-συμβατικών σημειογραφιών Beyond Notation στο Leonardo Music Magazine μαζί με παρτιτούρες των Gordon Muma, Pauline Oliveros, Jem Finer, James Fei, Phillip Schulze. Δεν έχει βραβευτεί ή χρηματοδοτηθεί ποτέ από ελληνικό οργανισμό ή διαγωνισμό και νιώθει πολύ καλά με αυτό το γεγονός.
http://www.alexisporfiriadis.blogspot.com/

Σχετικές ειδήσεις
Paul Goodman trio live στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
03.02.2017 12:31
Μετά τον πρόσφατο δίσκο του Strangely Familiar, ο μουσικός και συνθέτης Paul Goodman έρχεται στο ΚΕΤ για να παρουσιάσει ακυκλοφόρητες κυρίως συνθέσεις, με τη συνοδεία της Μανωλίας Κοκολογιάννη στη λύρα και του Αλέξη Νόνη στα κρουστά.
Adedeji & Frog String Quartet live στο Beton 7
18.01.2017 16:21
Το Beton7 παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Νιγιριανό κιθαρίστα/τραγουδιστή και συνθέτη Adedeji μαζί με το κουαρτέτο έγχορδων Frog String Quartet που αποτελείται από τους Περικλή Τιμπλαλέξη (βιολί), Γιάννη Ζαρία (βιολί), Μιχάλη Καταχανά, (βιόλα) και Αλέξανδρο Κασαρτζή (τσέλο). Σε αυτή την εμφάνιση τους θα παρουσιάσουν προσωπικές συνθέσεις του Adedeji από το πρώτο του άλμπουμ Ajo αλλά και καινούριες πρωτότυπες συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκου του.
Ερωτικό βαλς: συναυλία με της Στέλλα Γαδέδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.01.2017 14:46
Η Στέλλα Γαδέδη έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για να μας ταξιδέψει με μουσικές, χρώματα και ρυθμικές ελευθερίες ερμηνεύοντας έργα για φλάουτο και παρουσιάζοντας μια επιλογή από τις πρόσφατες δικές της μουσικές συνθέσεις και τραγούδια.
The Sound of Gallery στο metamatic:taf
08.11.2016 12:57
Το metamatic:taf ανακοινώνει το αναπάντεχο μουσικό project The Sound of Gallery, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου.
Ο Γιώργος Κοντραφούρης στις Τρίτες Παράλληλες του Πόρτα
18.03.2016 13:59
Το νέο κουαρτέτο του Γιώργου Κοντραφούρη θα εμφανιστεί για μία συναυλία στο Θέατρο Πόρτα, σε καινούργιες συνθέσεις του ίδιου καθώς και των άλλων μελών του κουαρτέτου.