Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα χρόνια δημιουργίας

Δέκα χρόνια δημιουργίας
Η δεκάχρονη λειτουργία του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. γίνεται η αφορμή για μία ιδιαίτερη και πλούσια έκθεση χαρακτικής, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα σπουδαστών, αλλά και αποφοίτων.

Η δεκάχρονη λειτουργία του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. γίνεται η αφορμή για μία ιδιαίτερη και πλούσια έκθεση χαρακτικής, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα σπουδαστών, αλλά και αποφοίτων.

Η έκθεση αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη της σπουδαίας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Δέκα χρόνια με δασκάλους τους Ξενή Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη, αναπληρωτές καθηγητές που εργάζονται με ξεχωριστές εκπαιδευτικές ομάδες, με τη διακριτική ευχέρεια επιλογής εκ μέρους των σπουδαστών.

Η παρουσίαση της δημιουργικής πορείας του Εργαστηρίου θα παρουσιαστεί από τις 13 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2008 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Την έκθεση οργανώνουν το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ένα πλήθος μελετών και προτάσεων των σπουδαστών, μαυρόασπρα ή χρωματικά χαρακτικά μονότυπα ή αντίτυπα, που έχουν παραχθεί με τεχνικές της ανάγλυφης φόρμας χάραξης (ξυλογραφία, χάραξη σε λινόλεουμ, ή σε ειδικές πλάκες προκατασκευασμένης ξύλινης επιφάνειας M.D.F.) και της βαθιάς φόρμας χάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες χαλκού ή τσίγκου (ξηρή χάραξη, οξυγραφίες με όλες τις τεχνικές, όπως γραμμικές διατυπώσεις, τεχνικές της άκουατίντα, της ζάχαρης, του μαλακού βερνικιού).

Επίσης, μικτές εν γένει τεχνικές αλλά και λιθογραφίες σε πέτρα ή σε ειδικούς τσίγκους αλουμινίου, πειραματισμοί σε άλλα υλικά όπως πλεξιγκλάς, κολλαγραφίες, δηλαδή διάφορα υλικά που διαμορφώνονται με συνδετικό υλικό την κόλλα, σε «σώμα» - μήτρα.

Τέλος, οι σπουδαστές χρησιμοποιούν και τη σύγχρονη τεχνολογία (υπολογιστές) για τις τεχνικές της φωτοχάραξης σε ειδικούς φωτοπολυμερικούς τσίγκους και για τις ηλεκτρονικές εκτυπώσεις.

Με τα αντιπροσωπευτικά αυτά έργα σπουδαστών, που άλλοι επέλεξαν την χαρακτική ως κύριο άξονα των σπουδών τους και άλλοι απλώς παρακολούθησαν μια σειρά μαθημάτων για μία χρονική περίοδο, όπως και με έργα των αποφοίτων του Εργαστηρίου, επιτυγχάνεται μία πολύπλευρη παρουσίαση της δράσης του.

Info
Από τις 13 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00
Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη
Ελεύθερη είσο¬δος
Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ στο τηλ.: 2310 295170-1
Για περισσότερες πληροφορίες: www.miet.gr

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
2310: Δέκα επιμελητές – Δέκα projects στη Nitra Gallery
19.09.2016 15:57
Δέκα επιμελητές από την πόλη του Θερμαϊκού παρουσιάζουν δέκα καλλιτεχνικές δυνάμεις που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση 2310 που διοργανώνει η Nitra Gallery.
Η ζωή είναι αλλού: έκθεση των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκη
31.05.2016 12:58
Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ο Τομέας Φωτογραφίας διοργανώνουν την ετήσια έκθεση των σπουδαστών της σχολής με τίτλο Η ζωή είναι αλλού, και μας προσκαλούν σε μια εκδήλωση που θα είναι γεμάτη δημιουργικότητα.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.
100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή: Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο
24.02.2016 13:17
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 η έκθεση «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.