Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Οι βυζαντινές επιρροές του Β. Φωτόπουλου

Οι βυζαντινές επιρροές του Β. Φωτόπουλου
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο Ελληνα καλλιτέχνη, η οποία εστιάζει στις ιδιαίτερες επιδράσεις του έργου του από τον βυζαντινό πολιτισμό.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο Ελληνα καλλιτέχνη, η οποία εστιάζει στις ιδιαίτερες επιδράσεις του έργου του από τον βυζαντινό πολιτισμό.

Ο τίτλο της έκθεσης που παρουσιάζεται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου έως τις 27 Ιανουαρίου 2008 είναι \"Το Βυζάντιο του Βασίλη Φωτόπουλου\" και περιλαμβάνει μακέτες από θεατρικά και κινηματογραφικά έργα καθώς και ζωγραφικά έργα που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη βυζαντινή επιρροή στο έργο του Βασίλη Φωτόπουλου.

Μεταξύ άλλων εκτίθενται, θεατρικά κοστούμια, άμφια, ασημένια και χρυσά σκεύη που σήμερα ανήκουν σε μοναστηριακές συλλογές.

Την ευθύνη της έκθεσης και την επιμέλεια της έχει η Λίλη Πεζανού. Την έκθεση συνοδεύει ένα πολυτελές και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο \"Βασίλης Φωτόπουλος\".

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνογραφίας Βασίλης Φωτόπουλος συνεργάστηκε με Έλληνες καλλιτέχνες , όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το 1963 έκανε τη σκηνογραφία του Αμέρικα-Αμέρικα του Ελία Καζάν και την επόμενη χρονιά τα σκηνικά για την ταινία Αλέξης Ζορμπάς, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Ήταν τα έργα που του χάρισαν και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

INFO
Το Βυζάντιο του Βασίλη Φωτόπουλου, Μουσείο Μπενάκη, Kουμπάρη 1 Αθήνα, τηλ: 210 3671017, έως τις 27 Ιανουαρίου 2008.

 

Σχετικές ειδήσεις
Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη - εξέλιξη και επιρροές: έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
21.11.2016 15:35
Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση "Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: εξέλιξη και επιρροές", με σκοπό να αναδειχτεί, μέσα από πορτρέτα - ελαιογραφίες, η αδιάκοπη διάθεση του εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη να εκφράσει τη μετάβαση από τις κλασσικές επιρροές στην αβεβαιότητα του σχήματος.
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.06.2016 14:19
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.