Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Οι βυζαντινές επιρροές του Β. Φωτόπουλου

Οι βυζαντινές επιρροές του Β. Φωτόπουλου
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο Ελληνα καλλιτέχνη, η οποία εστιάζει στις ιδιαίτερες επιδράσεις του έργου του από τον βυζαντινό πολιτισμό.

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο Ελληνα καλλιτέχνη, η οποία εστιάζει στις ιδιαίτερες επιδράσεις του έργου του από τον βυζαντινό πολιτισμό.

Ο τίτλο της έκθεσης που παρουσιάζεται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου έως τις 27 Ιανουαρίου 2008 είναι \"Το Βυζάντιο του Βασίλη Φωτόπουλου\" και περιλαμβάνει μακέτες από θεατρικά και κινηματογραφικά έργα καθώς και ζωγραφικά έργα που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη βυζαντινή επιρροή στο έργο του Βασίλη Φωτόπουλου.

Μεταξύ άλλων εκτίθενται, θεατρικά κοστούμια, άμφια, ασημένια και χρυσά σκεύη που σήμερα ανήκουν σε μοναστηριακές συλλογές.

Την ευθύνη της έκθεσης και την επιμέλεια της έχει η Λίλη Πεζανού. Την έκθεση συνοδεύει ένα πολυτελές και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο \"Βασίλης Φωτόπουλος\".

Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνογραφίας Βασίλης Φωτόπουλος συνεργάστηκε με Έλληνες καλλιτέχνες , όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Μίκης Θεοδωράκης. Το 1963 έκανε τη σκηνογραφία του Αμέρικα-Αμέρικα του Ελία Καζάν και την επόμενη χρονιά τα σκηνικά για την ταινία Αλέξης Ζορμπάς, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Ήταν τα έργα που του χάρισαν και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

INFO
Το Βυζάντιο του Βασίλη Φωτόπουλου, Μουσείο Μπενάκη, Kουμπάρη 1 Αθήνα, τηλ: 210 3671017, έως τις 27 Ιανουαρίου 2008.

 

Σχετικές ειδήσεις
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.06.2016 14:19
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952- 1974, του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο Μπενάκη
10.12.2015 16:05
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μία έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο "Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής", με έργα που παρέμειναν ξεχασμένα στο ατελιέ του καλλιτέχνη για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.
Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»: Έκθεση- αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη
08.12.2015 17:37
Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 χρόνων από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου, τιμά τον σπουδαίο καλλιτέχνη και συγγραφέα με μία έκθεση αφιερωμένη στα βιβλία που συνέγραψε και εικονογράφησε, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό άλλη μια πτυχή του εξαιρετικού ταλέντου του.