Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια συναυλία για το ανεκπλήρωτο και το ποθητό

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια συναυλία για το ανεκπλήρωτο και το ποθητό

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που

συνδυάζει ιδανικά την αντίθεση ανάμεσα στην αίσθηση του ανεκπλήρωτου και την τελική δικαίωση των αγώνων για κατάκτηση του ποθητού, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


(Προσοχή: δεν ισχύει ο αρχικά ανακοινωμένος χώρος διεξαγωγής της συναυλίας, που ήταν το κτίριο Μ2 του Μεγάρου).

 

Το πρώτο μέρος ξεκινάει με την Εισαγωγή από το έργο «Φιντέλιο», τη μοναδική όπερα που συνέθεσε ο Μπετόβεν . Η εισαγωγή αυτή είναι η τέταρτη και τελευταία που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για την όπερά του το 1814, δείχνοντας ότι πειραματίστηκε αρκετά μέχρι να καταλήξει στην κατάλληλη εισαγωγή.

 

Στη συνέχεια ο ταλαντούχος βιολιστής της ΚΟΘ, Ανδρέας Παπανικολάου, «αναμετράται» με το ιδιαίτερα απαιτητικό κοντσέρτο για βιολί του Μπάρμπερ. Το κοντσέρτο χαρακτηρίζεται, εκτός από το λυρισμό του, και από το διάσημο γ’ μέρος του, το οποίο καταφέρνει, μέσα από τους αριστουργηματικούς «διαλόγους» του (μεταξύ σολίστ και ορχήστρας), να δημιουργήσει στο τέλος την αίσθηση του ανεκπλήρωτου.

 

Στο δεύτερο μέρος έρχεται, κατά κάποιο τρόπο, η… λύτρωση στον ακροατή, μέσα από τη Συμφωνία «της Άνοιξης» του Σούμαν, που ο συνθέτης έγραψε με την παρότρυνση της συζύγου του Κλάρας, συνεπαρμένος από έρωτα γι’ αυτήν και επιτέλους δικαιωμένος μετά τον πολύχρονο αγώνα εναντίον του πατέρα της, για να την κερδίσει. 

 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Στέφανος Τσιαλής
Βιολί: Ανδρέας Παπανικολάου

 

 

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ludwig van Beethoven: Εισαγωγή από το έργο “Fidelio”
Samuel Barber: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα , έργο 14
Robert Schumann: Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 (της «Άνοιξης»)

 

Οι συναυλίες και εκδηλώσεις της Κ.Ο.Θ. παρουσιάζονται κάθε Τετάρτη στις 19.00 στην εκπομπή «Η Κ.Ο.Θ. στον 100,6», στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 100,6 FM.


 

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Ο υπερβατικός Μάλερ, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
30.11.2016 12:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ, τον πρωτοπόρο συνθέτη και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραζε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα.
Ο Πέτρος και ο Λύκος, του Προκόφιεφ από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
21.11.2016 11:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει μία σειρά παραστάσεων για σχολεία, με το παραμύθι του Προκόφιεφ “Ο Πέτρος και ο Λύκος”, από 24 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Συναυλιών της Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’.
Gala Maria Callas από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.09.2016 17:10
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξεκινά την 58η καλλιτεχνική της περίοδο με ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, την αξεπέραστη Ελληνίδα πριμαντόνα με τα εξαίρετα φωνητικά και ερμηνευτικά προσόντα, που έφερε το λυρικό τραγούδι κοντά στις πλατιές μάζες και όρισε καθοριστικά την μετέπειτα εξέλιξή του.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».