Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού: 1 Σύνθεση - Οι νικητές των βραβείων σύνθεσης

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού: 1 Σύνθεση - Οι νικητές των βραβείων σύνθεσης

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο

17 Δεκεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στην βραδιά του τελικού παρουσιάστηκαν 33 τραγούδια από τους 11 δημιουργούς. Η επιτροπή κρίσεων τελικού απένειμε 3 βραβεία στους συνθέτες που αναδείχτηκαν μετά από ψηφοφορία καθώς και την εύφημο μνεία καλύτερης ερμηνείας. Επίσης, το Ελληνικό Σχέδιο απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε δύο προσωπικότητες του χώρου της μουσικής.


Τα ονόματα των βραβευμένων:


Νεφέλη Λιούτα και Κατερίνα Φωτεινάκη – Νικήτριες του α'βραβείου σύνθεσης. Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών κος Αντώνης Παπαδημητρίου και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας κος Μηνάς Μαυρικάκης.


Άγγελος Αγγέλου – Νικητής του β' βραβείου σύνθεσης – Το βραβείο απένειμε ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος
Κωνσταντίνος Μάκρας
– Νικητής του γ' βραβείου σύνθεσης – Το βραβείο απένειμε η Σοφία Μιχαλίτση

 

Νεφέλη Λιούτα – Χρήστος Γόδας: εύφημος μνεία καλύτερου στίχου – Το βραβείο απένειμε ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς και η στιχουργός, μεταφράστρια και μέλος της επιτροπής κρίσεων Αγαθή Δημητρούκα


Ιφιγένεια Κορολόγου: βραβείο κοινού για το καλύτερο τραγούδι. Το βραβείο απένειμε ως εκπρόσωπος του κοινού η διευθύντρια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ, Μαρίνα Λαχανά


Εύφημος μνεία καλύτερης ερμηνείας: Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Νάνα Μπινοπούλου

Στην 1η θέση ισοβάθμησαν δυο υποψήφιοι και η επιτροπή κρίσεων τελικού αποφάσισε να τιμηθούν και οι δύο με το α'βραβείο σύνθεσης. Επίσης, τιμήθηκαν για την πολυετή καριέρα τους και την υποστήριξη στο ελληνικό τραγούδι ο μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός και η καθηγήτρια φωνητικής Άννα Διαμαντοπούλου.


Την βραδιά των Αγώνων παρουσίασε ο Γιώργος Φλωράκης ενώ ξεχωριστό χαιρετισμό απηύθυνε ο συνθέτης και ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου Δημήτρης Παπαδημητρίου


Οι δύο αθλοθέτες της βραδιάς, Universal Music Hellas και Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα εκπροσωπήθηκαν από τους: Τάσο Ξιναρή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Universal και Μηνά Μαυρικάκη Διευθυντή Επικοινωνίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αντίστοιχα.

 

Υπενθυμίζουμε τα μέλη των επιτροπών:


Προκριματική επιτροπή:


Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτης, Ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου, Γενικός διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας- Κώστας Φασουλάς, στιχουργός, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού σχεδίου- Τάσος Ρωσόπουλος συνθέτης, -Ραλλού Βογιατζή, μουσικολόγος, Διευθύντρια του Ελληνικού Σχεδίου, -Γιώργος Ευσταθίου , ραδιοφωνικός παραγωγός, -Ζέλια Μητσάκου ραδιοφωνική παραγωγός.


Επιτροπή κρίσεων τελικού


Αντώνης Παπαδημητρίου, Πέτρος Μάρκαρης , Βασίλης Παπαβασιλείου , Δήμος Αβδελιώδης, Αγαθή Δημητρούκα, Μηνάς Μαυρικάκης, Μίλτος Λογιάδης, Χρήστος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μαρκόπουλος
 

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού/1 Σύνθεση τραγουδιού είναι μία πρωτοβολουλία/ πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Εντάσσεται δε στον Κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που παρουσιάζεται από την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Ο ουσιαστικός στόχος των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού είναι η αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής του και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του. Η πρώτη χρονιά των Αγώνων επικεντρώνει στη σύνθεση και επομένως στον μουσικό δημιουργό του τραγουδιού.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κορίνα Λεγάκη με σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς στο Κελάρι του Athenaeum
08.11.2016 14:52
Η Κορίνα Λεγάκη για τέσσερις Παρασκευές θα βρεθεί στο Κελάρι του Athenaeum, με έναρξη στις 18 Νοεμβρίου, όπου σε κάθε της εμφάνιση φιλοξενεί και μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού.
O Κώστας Μακεδόνας στο Kremlino
17.10.2016 13:58
Ο Κώστας Μακεδόνας, μία από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, παρέα με την ταλαντούχα, νέα τραγουδίστρια Μαίρη Δούτση και έξι εξαιρετικούς μουσικούς, ξεκινά τις χειμερινές του εμφανίσεις με αφετηρία τη νέα μουσική σκηνή του Πειραιά "Κρεμλίνο", για δύο διήμερα, 28 / 29 Οκτωβρίου και 4 / 5 Νοεμβρίου.
Έρχονται στο Kremlino: Το πρόγραμμα των παραστάσεων του 2016
06.10.2016 15:09
Εμφανίσεις γνωστών μουσικών και δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της νέας μουσικής σκηνής Kremlino, στον Πειραιά. Ενας νέος χώρος πολιτισμού που έρχεται στην πλατεία Κοραή, για να αποτελέσει ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και έκφρασης.
Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος ζωντανά στο Βεάκειο
19.09.2016 10:47
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες του καλού ελληνικού τραγουδιού, ενώνουν τις φωνές τους για την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ NOΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Ο πολυαναμενόμενος δίσκος
09.06.2016 11:21
H Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν τον πολυαναμενόμενο νέο τους δίσκο με τίτλο «Βαβέλ». H πιο δυναμική τριάδα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική πρόταση, που πριν καν ηχογραφηθεί παρουσιάστηκε ζωντανά σε 10 επιτυχημένες εμφανίσεις στη σκηνή του Βοτανικού την άνοιξη του 2016 και έκλεψε τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών.