Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Diotima στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Diotima στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει το βραβευμένο Κουαρτέτο Εγχόρδων Diotima σε μια μοναδική συναυλία τη Δευτέρα …

12 Δεκεμβρίου 2011 στις 20.30.

 

Το κουαρτέτο εγχόρδων Diotima τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό FNAPEC στο Παρίσι το 1999 και με το Βραβείο Σύγχρονης Μουσικής στο Διαγωνισμό Κουαρτέτων Εγχόρδων του Λονδίνου το 2000, ενώ τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε η διετούς διάρκειας υποτροφία του σχήματος (residency) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μουσικής Δωματίου στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας.


Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου εκτείνεται από έργα του Χάυντν έως σύγχρονων συνθετών, αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στην κλασική περίοδο, στο ρομαντισμό, στις αρχές του 20ού αιώνα και σε μια επιλογή σημαντικών έργων των τελευταίων 50 ετών. Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς του αποτελεί η ερμηνεία και η διάδοση έργων που έχουν ανατεθεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία παρουσιάζουν στις κορυφαίες συναυλιακές αίθουσες ανά τον πλανήτη.


Η δισκογραφία του κουαρτέτου περιλαμβάνει συνθέσεις των Helmut Lachenmann και Luigi Nono (‘Diapason d’or de l’année’ – βραβείο Νέων Ταλέντων), έναν κύκλο κουαρτέτων του Alberto Posadas (Diapason d’or, Νοέμβριος 2009) και κουαρτέτα του George Onslow (Δίσκος του Μήνα στο τεύχος Ιανουαρίου 2010 του Diapason). Το τελευταίο του CD περιλαμβάνει έργα για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων των  Schoenberg, Berg and Webern, με τη συμμετοχή της Sandrine Piau και της Marie-Nicole Lemieux (φωνές).


Ο Χέλμουτ Λάχενμανν, από τους πιο διαπρεπείς εν ζωή συνθέτες, διαμόρφωσε μια καινοφανή αντίληψη για την «ενόργανη musique concrète», με μια προσέγγιση που έφερε τόσο τα όργανα όσο και τους μουσικούς στα όρια των ερμηνευτικών δυνατοτήτων τους, με ένα ύφος που είναι συγχρόνως συστηματικό και κριτικό. Το τρίτο του κουαρτέτο, με τίτλο Grido (2001), συνεχίζει σε αυτή την κατεύθυνση, επιχειρώντας παράλληλα να επανερμηνεύσει την παράδοση.


Ο James Dillon είναι από τους σημαντικότερους συνθέτες σύγχρονης μουσικής που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Γεννημένος στη Γλασκόβη, ο Ντίλλον είναι κατ’ ουσίαν αυτοδίδακτος στη μουσική , γεγονός που δεν τον εμπόδισε να τιμηθεί με αναρίθμητες βραβεύσεις, μεταξύ αυτών και με τέσσερα βραβεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Σύνθεσης της Μεγάλης Βρετανίας. Η μουσική του Ντίλλον, αυστηρή αλλά συγχρόνως σαγηνευτική, ξεπροβάλλει μέσα από μια ευρεία γκάμα εμπειριών ακρόασης και ερμηνείας, που περιλαμβάνουν από ποπ και κελτική μουσική έως τις κλασικές παραδόσεις της Ινδίας και την ευρωπαϊκή αβάν-γκαρντ. Το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 6 (2010) αποτελεί ανάθεση του SWR για το Donaueschinger Musiktage.


Το πρόγραμμα της συναυλίας διανθίζεται με δύο έργα των Ντεμπυσσύ και Βέμπερν, τα οποία θεωρούνται ορόσημα επειδή –το καθένα με το δικό του τρόπο– καθόρισαν την εξέλιξη του κουαρτέτου εγχόρδων κατά τον 20ό αιώνα.

Yunpeng Charles Zhao: βιολί
Vanessa Audrey Szigeti: βιολί
Franck Pierre Charles Chevalier: βιόλα
Pierre Morlet: τσέλο

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
James Dillon [γενν. 1950]
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 6 / 17΄
 
Claude Debussy [1862-1918]
Op. 10 / 25΄

Διάλειμμα

Anton Webern [1883-1945]
Six Bagatelles Op. 9 / 5΄

Helmut Lachenmann [γενν. 1935]
Grido / 25΄

Φωτογραφία: Κουαρτέτο Εγχόρδων Diotima (φωτ. © Franck Juery)

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη
15.02.2017 10:22
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη για μία συναυλία, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.
Το Lyskamm Quartet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 15:54
Ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής υποδέχεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το Lyskamm Quartet [Κουαρτέτο Εγχόρδων Λύσκαμ], ένα νεανικό σχήμα από την Ιταλία με πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις και διεθνή καλλιτεχνική πορεία.
Μπετόβεν κοινός παρονομαστής: Το Koυαρτέτο εγχόρδων L’Anima στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.11.2016 16:28
Με τη συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L’Anima, του μοναδικού ίσως εν ενεργεία κουαρτέτου στην Ελλάδα, συνεχίζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
23.05.2016 13:20
Με το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θα κλείσει η σειρά συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο" τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.