Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Φτωχοί και Άγιοι στο θέατρο Βασιλάκου

Φτωχοί και Άγιοι στο θέατρο Βασιλάκου

Στη Β’ Σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου μεταφέρονται οι «Φτωχοί και Άγιοι», οι ήρωες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης …

Χρυσομάλη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την παράσταση που ανέβηκε  στην Αθήνα  για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις , εγκαινιάζοντας πρώτη την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του έλληνα  συγγραφέα.


 
Η παράσταση στηρίζεται σε πέντε διηγήματα διασκευασμένα από τους θεατρικούς συγγραφείς Αντώνη και Κωνσταντίνο Κούφαλη με κοινό θεματικό άξονα την αποκατάσταση του κοινωνικού δικαίου και αποτελεί μαζί με την εμβληματική παρουσία της γυναίκας – μάνας τους πυλώνες του παπαδιαμαντικού σύμπαντος.

 

Τα διηγήματα προέρχονται από το τεράστιο απόθεμα του συγγραφέα και είτε ανήκουν στα εντελώς αντιπροσωπευτικά του –Σταχομαζώχτρα, Αμερικάνος - είτε στα λιγότερο γνωστά αλλά με ιδιαίτερη δύναμη λόγου και εικόνας - Χριστόψωμο,  Ντελησυφέρω,  Πολιτισμός εις το χωρίον -  και συνδέονται με έναν πρόλογο, προσθήκη της σκηνοθέτιδος, από επιστολές του συγγραφέα προς τον πατέρα του και αποσπάσματα άλλων διηγημάτων του, αυτοβιογραφικού χαρακτήρα,  που καθορίζει το στίγμα του έργου και αναδεικνύει τον ψυχισμό του συγγραφέα.

 

Ο λόγος του Παπαδιαμάντη κυριαρχεί σαν ένα μοναδικό μάθημα  γλώσσας και αισθητικής, με τα κείμενα να εναλλάσσονται και τους ηθοποιούς να μπαινοβγαίνουν σε ρόλους και καταστάσεις,  αγγίζοντας τις ψυχές των θεατών, διαπερνώντας όλο το φάσμα των ψυχικών διακυμάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης, «σαν να΄χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου», αλλά και την χαρά, το γέλιο, το πείραγμα, ενώ το άγνωστο σε πολλούς χιούμορ του συγγραφέα αναδεικνύεται περίτρανα.
 

 

Τους πολλούς ρόλους ερμηνεύουν οι :
Ανδρομάχη Χρυσομάλη, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Λεωνίδας Χρυσομάλης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Ηλίας Γκογιάννος, Εύη Μητσοπούλου


 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Διασκευή για το θέατρο: Αντώνης και Κων/νος Κούφαλης
Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχοκούρωφ
Φωτισμοί: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Μουσική-Sound design: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θοδωρής Ντουρντουρέκας

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Κατερίνα του Γιώργου Νανούρη, στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου
05.02.2016 17:13
Λόγω μεγάλης ζήτησης, η Κατερίνα για λίγες μόνο παραστάσεις στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου!
Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
20.01.2016 15:19
Μετά τη sold out επιτυχία του «Θείου Βάνια» η σκηνοθέτις Λίλλυ Μελεμέ επιστρέφει στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, για να παρουσιάσει ένα ακόμα αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Χειρόγραφο με την Χάρις Αλεξίου στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου
19.01.2016 12:59
Μια εξομολόγηση σε ένα Χειρόγραφο από την Χάρις Αλεξίου, έρχεται στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, από τις 19 Φεβρουαρίου 2016 και για 20 παραστάσεις.
Ο Φόβος, του Στέφαν Τσβάιχ στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου
12.01.2016 10:36
Ύστερα από τις sold out παραστάσεις σε Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα, ο αριστουργηματικός «Φόβος» του Στέφαν Τσβάιχ σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα, έρχεται στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου.
Θείος Βάνιας στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου: Τελευταίες παραστάσεις
23.12.2015 12:24
Ο Θείος Βάνιας με έναν αξιοζήλευτο θίασο, ισε παραγωγή της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, συνεχίζει στην Αθήνα μέχρι 10 Ιανουαρίου 2016, στο ανακαινισμένο Νέο Θέατρο Βασιλάκου.