Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Κύπρον, Ιν Ντήντ: Μίμης Σουλιώτης

Κύπρον, Ιν Ντήντ:  Μίμης Σουλιώτης
Περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους, είναι ο υπότιτλος της ποιητικής συλλογής, Κύπρον, Ιν Ντήντ, του Μίμη Σουλιώτη, που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 


«Από το αεροπλάνο η Κύπρος φαίνεται απλώς σαν νησί / από κοντά όμως διαθέτει και άλλα», έτσι ξεκινά ένα από τα ποιήματα της συλλογής. Η Κύπρος της καθημερινής πραγματικότητας είναι το κύριο θέμα της συλλογής: η φραγμένη οδός Λήδρας και τα απογεύματα της Λευκωσίας, οι φοινικιές της Λάρνακας, μαγαζιά, οι παλαιοί Κύπριοι με τα ξαναβαμμένα ινδο-εγγλέζικα ποδήλατα (δύο τουλάχιστον ποιήματα γι’ αυτά: η ποίηση είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου), ο Ηλίας στην πλατεία Ελευθερίας, η Άιντα στον Ξενώνα, ο μείζων ποιητής Μόντης, ο Σύμης στο σπουδαίο καφενείο «Καλά Καθούμενα», και μια σειρά επώνυμοι Κύπριοι που κρατούν τη Νήσο ζώσα, όλοι αυτοί και όλα αυτά έχουν περάσει στους στίχους του βιβλίου.

 Μια περιήγηση στους ανθρώπους της Νήσου, μακρινή και ξένη προς τις σχετικές σεφερικές αντιλήψεις:
Μαχαιράς σαν πυκνή σκοτεινή σοκολάτα ─κάρβανος αιθός─ / που για να την γευτείς πρέπει ν’ αντέχεις─ όχι Κορνάρος γάλακτος, / όχι φραππέδες καλοχτυπημένοι με ζαχαρόγαλα• / η Νήσος έχει φως περισσότερο απ’ το κανονικό, / την ξασπρίζει ένας στασιμοπληθωρισμός φως, / μια ντάλα σαν μπλόφα στα σκότη , / οι σκιές πήζουν κάργα στο μαύρο.

Ο Μίμης Σουλιώτης διδάσκει λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Σβούρα, 1972, Ποιήματα εν παρόδω, 1974, Βαθιά επιφάνεια, 1992, Αβγά μάταια, 1998, Περί ποιητικής, 1999, Υγρά, 2000, Ήλιος στην Σκοτία, 2001, Παλιές ηλικίες, 2002. Έχει επιμεληθεί την έκδοση Φλώρινα: Μια πόλη στη λογοτεχνία ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2002.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.