Η kazandb με την υποστήριξη του συλλόγου φίλων τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής στο πλαίσιο της 9ης Γιορτής της jazz της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον

PAT MARTINO την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011. 
 
Ο παγκοσμίου φήμης κιθαρίστας της Jazz, Pat Martino και η μπάντα του, The Pat Martino Trio (Pat Martino, κιθάρα, Pat Bianchi, Hammond B3 και Shawn Hill, τύμπανα) έρχονται στη Θεσσαλονίκη για μία μοναδική συναυλία την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο CLUB του ΜΥΛΟΥ.

«Η κιθάρα δεν έχει σημασία για μένα», λέει με μία δόση ονειροπόλησης ο Pat Martino. «Οι άνθρωποι που φέρνει κοντά μου έχουν σημασία και γι’ αυτό είμαι γεμάτος ευγνωμοσύνη, γιατί είναι γεμάτοι ζωή. Η κιθάρα είναι απλά ένα εργαλείο».

 
Είναι λίγο δύσκολο να συλλάβει κανείς πως ένας θρύλος της  Jazz, κάνει αυτή τη δήλωση αν δεν γνωρίζει την πραγματικά συναρπαστική ιστορία της ζωής του.

Ο Pat Martino ήδη βιρτουόζος από την ηλικία των 18 ετών και θρύλος της Jazz τη δεκαετία του 60 και 70, το 1980 ήρθε αντιμέτωπος με το θάνατο, λόγω της ύπαρξης εκ γενετής ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο του, το οποίο όταν τελικά ανιχνεύθηκε, του άφηνε 2 ώρες ζωής. Σαν από θαύμα την τελευταία στιγμή η κατάσταση αντιμετωπίσθηκε χειρουργικά, σώζοντας τη ζωή του, αλλά σβήνοντας τη μνήμη του και μαζί με αυτή και την κιθαριστική του ικανότητα.

Έτσι άρχισε ένα ταξίδι της ψυχής που τον έφερε πάλι πίσω από τα βάθη της αμνησίας στην κορυφή της καλλιτεχνικής του δημιουργικότητας, αφού ανάγκασε τον εαυτό του να μάθει από την αρχή, στην ηλικία πλέον των 40 ετών, ένα όργανο που του φαινόταν ξένο: την κιθάρα του.  Από την επιστροφή του στα μουσικά πράγματα το 1987 έως σήμερα ο Pat Martino όχι μόνο ανέκτησε την κιθαριστική του δεξιοτεχνία (εκπλήσσοντας όλους με την τεχνική του και την ταχύτητα του), αλλά έχει φτάσει σε ανώτερα επίπεδα δημιουργικότητας, και φιλοσοφικής ενόρασης.

O Pat Martino είναι, κατά πολλούς, ο σημαντικότερος εν ζωή Jazz κιθαρίστας και μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, και η αλληλεπίδραση μαζί του τόσο στις συναυλίες του, όσο και στις μουσικές διαλέξεις/σεμινάρια του είναι εμπειρία ζωής.

Ο Pat Martino είναι γνωστός στο κοινό της Θεσσαλονίκης τόσο από την περυσινή του εμφάνιση και σεμινάριο στο NOESIS στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ όσο και από την πρώτη του εμφάνιση στο ΜΥΛΟ το 2005, οργανωμένη από το Σύλλογο Φίλων της Jazz και Δημιουργικής Μουσικής. 

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας/ντοκυμαντέρ Martino Unstrung το 2007, κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2011 η αυτοβιογραφία του Pat Martino με τίτλο «Here and Now»  (Εδώ και Τώρα) η οποία γράφτηκε με τη συνεργασία του Pat Martino και του Bill Milkowski. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις 19:30 στο NOESIS – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θέρμη, όπου και θα υπάρξει συζήτηση με τη συμμετοχή ομιλητών από το χώρο των Μαθηματικών, της Αρχιτεκτονικής, της Βιολογίας και της Τεχνολογίας, τομείς που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν επιδράσει δημιουργικά στο συνολικό έργο του Pat Martino.