Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει τους \"Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού\" για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών

και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

 

Συγκεκριμένα:


Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Εντάσσεται δε στον Κύκλο: Ελληνικό Τραγούδι που παρουσιάζεται από την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο στο πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.


Ο ουσιαστικός στόχος των Αγώνων αυτών είναι η  αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής του και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του.

 

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθούν φέτος για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 16 και στις 17 Δεκεμβρίου.


Η πρώτη χρονιά των αγώνων, επικεντρώνει στη σύνθεση και άρα στον μουσικό δημιουργό του τραγουδιού ζητώντας από κάθε υποψήφιο τρία τραγούδια στην προσπάθεια να αναδειχθεί η συνθετική ταυτότητα του.
Οι διαδοχικές φάσεις προετοιμασίας των αγώνων είναι οι εξής:

 


26 Σεπτεμβρίου –Έναρξη υποβολής των αιτήσεων
26 Σεπτεμβρίου- 4 Νοεμβρίου: υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
3 Νοεμβρίου- 14 Νοεμβρίου - Προκριματική φάση επιλογής των δέκα υποψηφίων για τον τελικό
15 Νοεμβρίου - Ανακοίνωση των επιτυχόντων
17 Δεκεμβρίου – Ζωντανή εκτέλεση των 30 επιλεγμένων τραγουδιών/ Κρίση και απονομή βραβείων.

Παράλληλα στις εκδηλώσεις των Αγώνων εντάσσονται δύο συζητήσεις - στις 20 Νοεμβρίου στη μικρή αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών  και στις 16 Δεκεμβρίου στην βοηθητική αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (σε χώρο που θα ανακοινωθεί). Ο στόχος των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σε ό,τι αφορά στην σύγχρονη δημιουργία τραγουδιών από συνθέτες και τροβαδούρους (τραγουδοποιούς), ερμηνευτές και κοινό.

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΥΚΛΟΥ: Δημήτρης Παπαδημητρίου


Με τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού συνεχίζονται οι δραστηριότητες του Ελληνικού Σχεδίου που στόχο έχουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, αλλά και να αναδείξουν τη μουσική ως τέχνη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον «καθημερινό πολιτισμό». Οι Αγώνες είναι αφιερωμένοι στις σημαντικότερες νέες δημιουργίες από τον πολυδιάστατο χώρο της εγχώριας τραγουδοποιίας και θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά με αντικείμενο την στιχουργική δημιουργία.


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Οργανωτική επιτροπή:
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κώστας Φασουλάς
Τάσος Ρωσόπουλος
Ραλλού Βογιατζή

Προκριματική επιτροπή
Οργανωτική και τέσσερα ακόμα μέλη

Επιτροπή κρίσεων τελικού
Αντώνης Παπαδημητρίου
Πέτρος Μάρκαρης
Βασίλης Παπαβασιλείου
Δήμος Αβδελιώδης
Αγαθή Δημητρούκα
Μηνάς Μαυρικάκης
Μίλτος Λογιάδης
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Χρήστος Μιχαηλίδης


ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η  προκήρυξη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

http://www.sgt.gr/ 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κορίνα Λεγάκη με σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς στο Κελάρι του Athenaeum
08.11.2016 14:52
Η Κορίνα Λεγάκη για τέσσερις Παρασκευές θα βρεθεί στο Κελάρι του Athenaeum, με έναρξη στις 18 Νοεμβρίου, όπου σε κάθε της εμφάνιση φιλοξενεί και μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού.
O Κώστας Μακεδόνας στο Kremlino
17.10.2016 13:58
Ο Κώστας Μακεδόνας, μία από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, παρέα με την ταλαντούχα, νέα τραγουδίστρια Μαίρη Δούτση και έξι εξαιρετικούς μουσικούς, ξεκινά τις χειμερινές του εμφανίσεις με αφετηρία τη νέα μουσική σκηνή του Πειραιά "Κρεμλίνο", για δύο διήμερα, 28 / 29 Οκτωβρίου και 4 / 5 Νοεμβρίου.
Έρχονται στο Kremlino: Το πρόγραμμα των παραστάσεων του 2016
06.10.2016 15:09
Εμφανίσεις γνωστών μουσικών και δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της νέας μουσικής σκηνής Kremlino, στον Πειραιά. Ενας νέος χώρος πολιτισμού που έρχεται στην πλατεία Κοραή, για να αποτελέσει ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και έκφρασης.
Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος ζωντανά στο Βεάκειο
19.09.2016 10:47
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος, δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες του καλού ελληνικού τραγουδιού, ενώνουν τις φωνές τους για την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ NOΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Ο πολυαναμενόμενος δίσκος
09.06.2016 11:21
H Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν τον πολυαναμενόμενο νέο τους δίσκο με τίτλο «Βαβέλ». H πιο δυναμική τριάδα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική πρόταση, που πριν καν ηχογραφηθεί παρουσιάστηκε ζωντανά σε 10 επιτυχημένες εμφανίσεις στη σκηνή του Βοτανικού την άνοιξη του 2016 και έκλεψε τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών.