Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Barak Marshall: Monger - μια παραγωγή του Suzanne Dellal Centre στα Δημήτρια

Barak Marshall: Monger - μια παραγωγή του Suzanne Dellal Centre στα Δημήτρια
Τα 46α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν το Monger, μια παράσταση σωματικού θεάτρου για δέκα

χορευτές που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας υπηρετών που υφίστανται τη βάναυση και σαδιστική συμπεριφορά της Κυρίας του σπιτιού. Η λέξη monger στην αγγλική γλώσσα έχει διαφορετικές ερμηνείες που περιστρέφονται όλες γύρω από την έννοια της «πώλησης». Το ρήμα «monger» μπορεί να σημαίνει «πουλώ», αλλά και «πουλώ τον εαυτό μου»...

 

Η παράσταση εξετάζει τις δυναμικές των σχέσεων εξουσίας και ιεραρχίας, εμβαθύνοντας στη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομική αξιοπρέπεια και τους αναγκαίους(;) για την επιβίωση συμβιβασμούς. Η αφηγηματική δομή της βασίζεται σε διαφορετικές πηγές, όπως στη ζωήκαι το έργο του Πολωνού συγγραφέα Bruno Shultz, στις Δούλες του Jean Genet και στην ταινία του RobertAltman Gosford Park. Η αισθητική γλώσσα του Monger έχει έντονη θεατρικότητα, «δοκιμάζει» τα σώματα των χορευτών, είναι γοργή, αιχμηρή, δυναμική.

 

Barak Marshall

Aμερικανοϊσραηλινός και γιος της διάσημης χορεύτριας, χορογράφου και μουσικού Margalit Oved, o Barak Marshall είναι μια από τις πιο σημαντικές μορφές του σύγχρονου ισραηλινού χορού. Ήδη με την πρώτη του χορογραφία Aunt Leah(1995) κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Shades of Dance» του κέντρου «Suzanne Dellal» και περιόδευσε σε διεθνή φεστιβάλ. Το 1998, με την παράσταση Emma Goldman’s Wedding απέσπασε πλήθος διακρίσεων: βραβείο στο διαγωνισμό «Bagnolet» στο Παρίσι αλλά και τα βραβεία «Bonnie ByrdAward» για Νέα Χορογραφία και«ADAMI». Το 1999, ο Ohad Naharin, καλλιτεχνικός διευθυντής της«Batsheva Dance Company» τον κάλεσε να γίνει χορογράφος της ομάδας, όπου και παρέμεινε έως το 2001. O Barak Marshall σπούδασε Κοινωνική Θεωρία και Φιλοσοφίαστο Xάρβαρντ.

 

Επίσης, ασχολείται επαγγελματικά με μεγάλη επιτυχία και με το τραγούδι. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει χορογραφία στο UCLA, στο Λος Άντζελες. Eίναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Bridge: Choreographic Dialogues», μια πρωτοβουλία-πρόταση του Miki Yerushalmi, υπεύθυνου του εγχειρήματος «Tel Aviv/Los Angeles Partnership». Οι τελευταίες δύο δημιουργίες του, το Μonger (2008) και το Rooster (2009) ήταν παραγγελίες του «Suzanne Dellal Centre» και ταξιδεύουν με μεγάλη επιτυχία στις διεθνείς σκηνές.

 

Suzanne Dellal Centre

Το κέντρο χορού του Ισραήλ «Suzanne Dellal Centre» ιδρύθηκε το 1989 με στόχο να «στεγάσει» τους ισραηλινούς δημιουργούς του χορού. Μέσα σε 20 χρόνια — το 2010 βραβεύτηκε με το σημαντικό κρατικό βραβείο «Ιsrael Prize» για τη συνολική του προσφορά — κατάφερε να συμβάλει αποφασιστικά στην εκρηκτική άνθιση της τέχνης του χορού στο Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή στεγάζει την oμάδα χορού Batshava Dance Company,το Orna Porat Theatre για παιδιά και νέους και την Inbal Pinto DanceCompany...

 

Χορογραφία: Barak Marshall
Βοηθός χορογράφου: Osnat Kelner
Κοστούμια: Maor Zabar
Φωτισμοί: Jacov Beressy
Σύμβουλος δραματουργίας: ArielAshbel
Μουσική επιμέλεια: Giori Politi
Oδηγός σκηνής: Rachel Ardos/Melanie Berson
Οργάνωση δοκιμών: Melanie Berson
Παραγωγή:Michal Mor-Haim-Suzanne DellalCentre

 

Χορευτές: Artour Astman, YoavGrinberg, Liron Ozeri, GavrielSpitzer, Elior Cohen, Ilana Bellahsen,Shiran Sharabi, Naomi Nissim, InbarNemirovsky, Shani Tamari

 

Μουσική: Taraf de Haidouk, BalkanBeat Box, The Yiddish Radio Project, Margalit Oved, Shye Ben Tzur, Shandor, Handel, Goran Bregovic, Verdi, Frank London, Terry Hall, RayNoble

 

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία των Maureen και Randy Rosen, Sandy Carrol Jean καιJerry Friedman, του ιδρύματος «The Margalit OvedDance Theater Foundation» και του Mel Marshall.

H περιοδεία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ


Σχετικές ειδήσεις
03.11.2016 16:21
Η ομάδα ΧΟΡΟΓΡΑΜΜΑ, καλλιτεχνικό πόνημα της χορεύτριας και χορογράφου Βίκυς Παπανικολάου, έπειτα από δύο χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων επιστρέφει και πάλι στην σκηνή του θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής για να παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο: «ΕΞΟΥΣΙΑ…ΖΩ;» με αφορμή τον Μάκβεθ.
The Bright Stream, σε μαγνητοσκόπηση από το Θέατρο Μπολσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 14:35
The Bright Stream [To κρυστάλλινο ρυάκι]. Δύο ρώσοι δημιουργοί από δύο διαφορετικές εποχές: ο μεγάλος συνθέτης του 20ού αιώνα Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο κορυφαίος χορογράφος του καιρού μας Αλεξέι Ρατμάνσκι. Ένα απολαυστικό έργο που ξεχειλίζει από χιούμορ και ανεβαίνει μόνο στη σκηνή του Θεάτρου Μπολσόι. Μια εξαιρετική διανομή με τα πιο λαμπρά αστέρια του χορευτικού στερεώματος. Μια ξεχωριστή παραγωγή που μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη από τη Μόσχα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 5:00 το απόγευμα. Η μετάδοση του μπαλέτου The Bright Stream [Το κρυστάλλινο ρυάκι] είναι η δεύτερη στο πλαίσιο της επιτυχημένης σειράς με ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων μπαλέτου από τη Μόσχα (The Bolshoi Ballet Live from Moscow) που έχει ενθουσιάσει τους φίλους του χορού. Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Pathé Live.
Το Sweet Mambo της Pina Bausch στη Στέγη
17.10.2016 12:09
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στο Sweet Mambo, της θρυλικής χορεύτριας και χορογράφου Pina Bausch, σε μία παραγωγή του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.
In Spite Of Wishing And Wanting από την ομάδα Ultima Vez στα 51α Δημήτρια
30.09.2016 14:05
Η παράσταση χορού In Spite Of Wishing And Wanting θα παρουσιαστεί από την ομάδα Ultima Vez στα 51α Δημήτρια, στις 7 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Links: από τους Αντώνη Φωνιαδάκη και APOTOSOMA στο Θέατρο Ολύμπια
10.03.2016 12:50
Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, που έχει την υπογραφή του σπουδαίου χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και είναι αφιερωμένη στους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, τον Γ. Σ. Μπαχ και τον Γ. Φ. Χαίντελ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια.