Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρια 2011: Συναυλία με την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Δημήτρια 2011: Συναυλία με την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Τα 46α Δημήτρια παρουσιάζουν την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων σε μια μουσική βραδιά, υπό τον τίτλο Μουσικά νιάτα: Ελλάδα, Τουρκία και Μέση Ανατολή ...

σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΤ Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2011 - Μέση Ανατολή.

 

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων αποτελεί μαζί με την Ισραηλινο- παλαιστινιακή oρχήστρα Divan μία από τις δύο σημαντικότερες ορχήστρες νέων της ευρύτερης περιοχής ανατολικά της Ελλάδας, οι οποίες, μέσω της μουσικής, επιδιώκουν την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ χωρών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες πολιτικές διενέξεις. Όπως λέει ο αρχιμουσικός Isin Metin, «η δημιουργία της ορχήστρας έρχεται να επισημάνει την ανάγκη και τα οφέλη της διαπολιτισμικής αλλαγής που προκύπτουν μέσα από μια μουσική συνεργασία».

 

Το Πανεπιστήμιο του Bilkent στην Άγκυρα, που διαθέτει ένα σημαντικό μουσικό τμήμα υπό τη διεύθυνση του Isin Metin, έδειξε εξαρχής ενδιαφέρον για τη δημιουργία της ορχήστρας, ενώ στην Αθήνα διενεργήθηκαν ακροάσεις ώστε να επιλεγούν οι νέοι μουσικοί, υπό την επίβλεψη του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη. Από τις πρώτες συναυλίες στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και την Πάτρα, η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στις δύο χώρες. Επιπλέον, η ορχήστρα έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων μουσικών.

 

Οι μουσικοί της ορχήστρας δεν είναι μόνιμοι αλλά αλλάζουν σε ετήσια βάση, γεγονός που επιτρέπει στο μουσικό αυτό σύνολο να διατηρεί το φρέσκο, νεανικό του χαρακτήρα και ένα ευέλικτο, πολυδιάστατο ρεπερτόριο.

 

Ο Διευθυντής της Ορχήστρας Fazli Orhun Orhon

Γεννημένος στην Άγκυρα το 1977, ο Fazli Orhun Orhon σπούδασε σύνθεση στη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Bilkent. Από το 2006 διδάσκει στην ίδια σχολή, ενώ το 2007 έγινε βοηθός μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Bilkent. Ως συνθέτης έχει διακριθεί επανειλημμένως στη χώρα του, ενώ έχει ηχογραφήσει και διευθύνει για πρώτη φορά πολλά τουρκικά έργα μουσικής δωματίου. Έχει επίσης επαινεθεί για το ευρύ ρεπερτόριό του, που εκτείνεται από τη σύγχρονη μουσική δωματίου έως τη συμφωνική μουσική. Σήμερα, εκτός από το διδακτικό του έργο , είναι επίσης γενικός μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Άγκυρας.

 

Πρόγραμμα

Felix Mendelssohn Hebrides Overture, Op. 26

Wolfgang Amadeus Mozart
Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα, Αρ. 2 σε Ρε μείζονα, Κ. 314

Ferit Tüzün Inspirations

Ludwig van Beethoven
Συμφωνία Αρ. 1 σε Ντο μείζονα, έργο 21

Μουσική διεύθυνση:
Fazli Orhun Orhon
Φλάουτο:
Roy Amotz

 

Σχετικές ειδήσεις
Έργα για βιόλα και πιάνο από την ΚΟΑ στο Μουσείο Μπενάκη
06.02.2017 12:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Black Earth: Η Κ.Ο.Α. στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
05.01.2017 15:56
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζουν και το 2017 την εξαιρετική συνεργασία τους, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου της Ορχήστρας, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου στα 51α Δημήτρια
27.09.2016 14:23
Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου δίνει το «παρών» στα φετινά «Δημήτρια», στις 4 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2016 - 2017
14.09.2016 16:49
Ένα σύγχρονο, πολύχρωμο graphic novel, με κεντρικό ήρωα ένα ρομαντικό μαέστρο που, σε… συμπαντικά δύσκολες συνθήκες, ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη για να συμφιλιώσει μουσικά όργανα και νότες και να επιτύχει μία, μεγάλη και σημαντική, Μουσική Συμφωνία, είναι στο κέντρο της φετινής εκστρατείας προβολής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Όχι τυχαία, ασφαλώς. Στη νέα καλλιτεχνική της περίοδο 2016-17, η Ορχήστρα παρουσιάζεται, παρά τις δυσκολίες, πιο πολυδιάστατη από ποτέ, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της τόσο στο καλλιτεχνικό πεδίο, όσο και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.