Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Τσεχία βραβεύει τον Κούντερα

Η Τσεχία βραβεύει τον Κούντερα
Με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Τσεχίας για το 2007 θα τιμηθεί ο σπουδαίος λογοτέχνης και δοκιμιογράφος Μίλαν Κούντερα στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Τσεχίας για το 2007 θα τιμηθεί ο σπουδαίος λογοτέχνης και δοκιμιογράφος Μίλαν Κούντερα στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Λογικό το γεγονός ότι το βραβείο δεν θα παραλάβει προσωπικά ο Τσέχος, αλλά γαλλικής καταγωγής, συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της τσεχικής εταιρείας συγγραφέων.

Ο Κούντερα εμφανίζεται δημόσια σπάνια, ενώ μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989 επισκέπτεται την Τσεχία πλέον μόνο υπό «καμουφλαρισμένες» συνθήκες, καθώς τα τελευταία χρόνια γράφει τα βιβλία του μόνο στα γαλλικά (το 1975 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα), γεγονός που έκανε τους Τσέχους να τον αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις.

Κατανοητό, επίσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι 20 χρόνια, μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου του «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του είναι» στα γαλλικά, είναι κομματάκι πολλά για να εκδοθεί και στην Τσέχικη γλώσσα (2006).

Από τα πιο γνωστά και σπουδαία έργα του Μίλαν Κούντερα είναι το μυθιστόρημα «Το Αστείο» (1967), με το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα μετά την σοβιετική εισβολή του 1968, «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του είναι», το «Βαλς του αποχαιρετισμού» και «Η ζωή είναι αλλού».

Σχετικές ειδήσεις
Ο σπουδαίος αραβόφωνος ποιητής Άδωνις στη Στέγη
28.12.2016 15:26
Με Βραβείο Goethe, διεκδικητής επί χρόνια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, αυτοεξόριστος από τη Συρία και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του Αραβικού Κόσμου, ο Άδωνις έρχεται στη Στέγη.
Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016
13.10.2016 16:30
Το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Bob Dylan "για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων μέσα από τη μέγαλη αμερικανική παράδοση του τραγουδιού", όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.
 Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης - Μίλαν Κούντερα
07.10.2016 11:48
Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, το διασημότερο έργο του Μίλαν Κούντερα Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης, επανακυκλοφορεί σε μετάφραση από την οριστική γαλλική έκδοση του Γιάννη Η. Χάρη.
Θ. Ρακόπουλος & Κ. Γιαλένιος για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη
08.04.2016 10:09
Στο πλαίσιο των συναντήσεων για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2016 από το Περιοδικό Κλεψύδρα & το Έναστρον Βιβλιοκαφέ το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των Υποψήφιων Θοδωρή Ρακόπουλου, για το βιβλίο του «νυχτερίδα στην τσέπη» εκδόσεις Νεφέλη και Κυριάκου Γιαλένιου, για το βιβλίο του «Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα» εκδόσεις Ψυχογιός.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.